Savjeti

Jednokratne ili platnene pelene za novorođenčad i djecu?

Svaki se roditelj trudi pružiti najbolje svojemu djetetu, pa tako i kada je riječ o pelenama koje dijete nosi. Okruženi smo različitim mišljenjima, savjetima i reklamama, no pri odabiru pelena rijetko koji roditelj razmišlja o njihovim vrstama i prednostima.

JEDNOKRATNE PELENE

Jednokratne pelene izvrsne su za upijanje tekućina te dijete u njima ostaje suho dulje vremena1. Iznimno su jednostavne za upotrebu: nakon što iskoristite pelene, zamotate ih i bacite u smeće. Ako je moguće, nabavite higijenske kante s folijom za prljave pelene koje će spriječiti širenje mirisa i bakterija2. Za jednokratne pelene ne morate odjedanput izdvojiti veliki iznos novca nego kupujete jedan po jedan paket. Uzmete li u obzir da je srednja cijena pelene 0,24 centa (cijena ovisi o veličini pelene i proizvođaču) te da svaki dan za svoje dijete iskoristite pet pelena, znači da ćete na dan za pelene potrošiti oko 1,2 eura. Ako uzmete u obzir da dijete u prosjeku nosi pelene 2,5 godine, znači da biste na jednokratne pelene ukupno potrošili oko 1092 eura1. Velik broj proizvođača proizvodi jednokratne pelene prilagođene dobi djeteta. Procjenjuje se da se na godinu u Hrvatskoj potroši više od 70 milijuna jednokratnih pelena zbog čega su one prema količini treća vrsta otpada na odlagalištima.

PLATNENE PELENE

Na pomisao platnenih pelena mnogim roditeljima „pada mrak na oči”. No u današnje se vrijeme platnene pelene izrađuju od novih, manje propusnih materijala te su prilagodljive prema veličinama jer se pričvršćuju čičkom3. Platnene pelene proizvode se od prirodnih materijala, najčešće pamuka. Iako slabije upijaju od jednokratnih pelena, znanstveno je dokazano da se djeca koja ih nose brže odviknu od nošenja pelena. Način primjene platnenih pelena još se naziva origami previjanje. Platnene pelene dolaze u pakiranjima od 5 do 10 komada te vam ih je na dan potrebno desetak4. Cijena jedne platnene pelene je od 13,5 eura do 20 eura, a to znači da će vas upotreba platnenih pelena na početku stajati oko 400 eura. Njih kupite jedanput i upotrebljavate ih cijelo vrijeme1. Pri pranju platnenih pelena možete upotrijebiti običan deterdžent u maloj količini. Preporučena temperatura pranja je 60 °, koja je dostatna za suzbijanje bakterija i gljivica. Ne preporučuje se koristiti omekšivač jer smanjuje moć upijanja pelene i može naštetiti djetetovoj koži4. Prema istraživanjima, mnogi roditelji koji su se odlučili za upotrebu platnenih pelena kao glavni razlog navode zdravlje svojega djeteta.

Koža svakoga djeteta je specifična i s obzirom na to da je još u razvoju poželjno je ne izlagati štetnim tvarima koji se nalaze u sastavu određenih pelena. Ako se ne koriste kvalitetne pelene, dijete može dobiti pelenski dermatitis (osip) koji je iznimno neugodan za novorođenče ili malo dijete. Zato svaki roditelj treba odlučiti što je najbolje za njegovo dijete na osnovi djetetovih potreba.

Kako prepoznati pelenski dermatitis?

Pelenski dermatitis (pelenski osip) može se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom nošenja pelena. Obično se pojavljuje u obliku crvenila, rana, oteklina ili mrlja na djetetovoj guzi, bedrima i spolovilu. Pelenski dermatitis izrazito je česta pojava te se u većini slučajeva brzo povlači uz odgovarajuću njegu. Ako se pojavi pelenski dermatitis (osip), potrebno je obratiti se liječniku koji će vam dati daljnje upute za njegu i njegovo zbrinjavanje kako bi se što prije povukao5.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)