Savjeti

Kako pomoći kod simptoma bolnih vena i umornih i teških nogu?

Varikozne vene, također poznate kao proširene vene, nastaju kad se vene povećaju, prošire i prepune krvlju. Varikozne vene obično izgledaju uzdignuto i natečeno te imaju plavkasto-ljubičastu ili crvenu boju i skoro pa u svim slučajevima su iznimno bolne. Vrlo su česta pojava, posebno u području potkoljenica, a od njih osobito pate žene. Zabilježeno je da oko 25% svih odraslih osoba ima proširene vene1.

Glavni uzrok pojave varikoznih vena je oslabljena venska cirkulacija koja nastaje zbog različitih čimbenika; nekvalitetan način života ili kao posljedica određenog zanimanja (osobe koje puno vremena provode stojeći na nogama)2.

Navedeni su neki od mogućih uzroka proširenih vena:

  • Genska sklonost
  • Trudnoća
  • Hormonska neravnoteža
  • Pretilost
  • Dob (varikozne vene česta su pojava u menopauzi)
  • Spol
  • Nezdrave životne navike

Primarni simptomi proširenih vena su vrlo vidljive, izobličene vene, obično na nogama1. Često možete osjetiti bol i trnce u nogama, grčenje mišića nogu, otekline i žarenje u donjem dijelu nogu, osjećaj težine i umora nogu te svrbež oko jedne ili više vena2. Vaš će liječnik vjerojatno pregledati vaše noge i vidljive vene dok sjedite ili stojite kako bi lakše dijagnosticirao varikozne vene. Liječnik bi također mogao napraviti ultrazvuk kako bi provjerio protok krvi kroz vene. Testovi kao što su ultrazvuk ili venogram pomažu osigurati da neki drugi poremećaj kao što je krvni ugrušak ili začepljenje, nije uzrok boli i otjecanju vaših nogu1.

Lokalno djelovanje u liječenju simptoma bolnih vena

U današnjem vremenu postoje izvrsne kombinacije djelotvornih supstanci za ublažavanje tegoba s venama. Mogu se naći u obliku gelova koji ugodno hlade, daju osjećaj svježine i poboljšavaju cirkulaciju. U skladu s time postoje i razni sprejevi koji pružaju trenutni osjećaj olakšanja. Nošenje kompresijskih čarapa izuzetno je preporučljivo zbog toga što sprječavaju širenje krvnih žila te stvaraju dovoljan pritisak na vaše noge kako bi krv mogla lakše teći do vašeg srca. Stupanj kompresije varira, no većina vrsta kompresijskih čarapa dostupna je u ljekarnama ili prodavaonicama medicinske opreme1,2.

Varikozne vene obično se pogoršavaju s vremenom čak i ako poduzmete sve potrebne mjere i promjene u načinu svog života da biste ih kontrolirali. Iako nisu estetski lijepe, one ne uzrokuju dugoročne zdravstvene probleme. Ukoliko imate navedene bolne simptome, potrebno je posjetiti liječnika koji će poduzeti potrebne intervencije poput operativnog zahvata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)