Novosti, Savjeti

Što znači zdravo srce?

Što dolazi iz srca dolazi do srca.

- Taylor Samuel Coleridge

I nije to jedini citat koji kaže kolika je važnost ljudskog srca i koliko je široka njegova funkcija. U fiziološkom smislu srce je fino usklađen instrument koji je na usluzi cijelom tijelu.

Izvanredno je  koliko organ veličine zatvorene šake obnaša funkcija neophodnih za naše živote.

Srce je smješteno u sredini prsišta sa blagim pomakom u lijevo. Ono kuca 100 000 puta dnevno pumpajući otprilike 8 litara krvi tijekom 24 sata. Srce kao pumpa omogućuje dopremu kisika i hranjivih tvari svim organima i otpremu CO2 i otpadnih tvari iz našeg organizma.

Srce kuca 100 000 puta dnevno pumpajući otprilike 8 litara krvi tijekom 24 sata.

Zajedno srce, krv i krvne žile (aorte, arterije, vene, kapilare) čine krvožilni ili kardiovaskularni  (KV) sustav. Krv kroz taj sustav prenosi kisik i hranjive tvari do svakog organa u tijelu. Kako prenosi hranjive tvari tako i isti sustav odnosi otpadne produkte metabolizma uključujući i CO2 koji izdišemo, kao i toksine koje čistimo kroz jetru i bubrege.

Što je krvni tlak?

Krvni tlak je sila koja pokreće krv kroz naš KV sistem. Ali što uzrokuje pritisak/tlak krvi u našim arterijama? Dio odgovora je jednostavan; srce stvara krvni tlak pri svakoj kontrakciji (stezanju) srca, ali taj tlak ne može stvoriti samo srce koje pumpa. Zato sustav funkcionira na način da je krvni tlak najviši na početku putovanja iz našeg srca (kada krv uđe u aortu), a najniži je na kraju svog puta u sve manjim granama arterija. Ta razlika u tlaku uzrokuje protok krvi po  našem tijelu. Arterije utječu na krvni tlak na sličan način kao i fizička svojstva kod crijeva za navodnjavanje. Ako na određenom mjestu pritisnemo crijevo dok kroz njega teče voda, povećati ćemo pritisak na mjestu suženja. Upravo se vrlo slične promjene događaju i na našim krvnim žilama kada se zbog taloženja plaka (masne naslage izgrađene od kolesterola i drugih staničnih proizvoda) na stjenkama krvnih žila suze promjeri i izazovu povećan tlak na tom mjestu.  Dakle, srce stvara najveći pritisak, ali svojstva arterija jednako su važna za omogućavanje protoka krvi kroz tijelo.

Zdravo srce i protočne arterije zalog su dobrog tlaka i pravilne raspodjele hranjivih tvari i kisika u našem organizmu. Sve o normalnim vrijednostima krvnog tlaka pročitajte na https://www.ljepota-zdravlja.hr/koliko-znamo-o-hipertenziji/

Kako održati zdravo srce i KV sustav?

Kako bi naše srce i KV sustav bio zdrav trebamo poštovati i brinuti se o njemu od svoje najranije dobi.

Održavanje zdravog srca u dvadesetim godinama smanjuje rizik razvoja niza zdravstvenih stanja kasnije u životu.

Prema studiji iz 2015. godine (Multicenter study;2015oct29; Optimal lifestyle components in young adulthood are associated with maintaining the ideal cardiovascular health profile into middle age) ljudi koji slijede 7 smjernica za zdravlje srca odgađaju ili preveniraju razvoj niza kardiovaskularnih bolesti.

Smjernice za zdravlje srca:

  • Održavati zdrav krvni tlak
  • Kontrolirati i održavati kolesterol u optimalnim vrijednostima
  • Smanjiti i održavati normalne vrijednosti šećera u krvi
  • Postati i ostati fizički aktivan
  • Zdravo i umjereno se hraniti
  • Paziti na tjelesnu težinu
  • Prestati pušiti

Održavanje zdravog srca u dvadesetim godinama smanjuje rizik razvoja niza zdravstvenih stanja kasnije u životu.

Na kraju zaključak studije pokazuje: Odrasle osobe srednjih godina s idealnim krvnim tlakom, kolesterolom i šećerom u krvi pokazuju znatno manju kardiovaskularnu smrtnost.

Kako tijelo stari i srce počinje raditi manje učinkovito, osobito u razdobljima povećane tjelesne aktivnosti; arterije postaju manje elastične i može doći do poremećaja krvnog tlaka. Sve su to neizbježne posljedice starenja tijela, ali ako u ranijoj dobi pazimo na naše srce i tijelo zasigurno neke posljedice možemo odgoditi i svojim zdravim navikama “kupiti” zdravlje srca.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)