Novosti, Savjeti

Zablude o prehrani prilagođenoj zdravlju srca

zablude_o_prehrani

Hrana koju konzumiramo može uvelike utjecati na cjelokupno zdravlje organizma, pa tako i na zdravlje srca.

Kada se spomene prehrana prilagođena zdravlju srca, tu najčešće nema mjesta namirnicama koje sadrže kolesterol, pa ih ili u potpunosti izbacujemo iz prehrane ili ih nadomještamo odgovarajućom namirnicom biljnog podrijetla. No, malo detaljnijim upoznavanjem sastava hrane, može se vrlo jednostavno isplanirati prehrana koja nije deficitarna ni na jednoj prehrambenoj razini.

Poznato je da su žumanjci bogati kolesterolom. Stoga tko pati od poremećaja metabolizma masti treba izbjegavati konzumaciju jaja. Da li je to uistinu točno?

Većina kolesterola u ljudskom organizmu nastaje u jetri, dok se manji dio unosi putem prehrane. Iako kolesterol iz prehrane utječe na profil masnoća u organizmu, poznato je da veće poremećaje uzrokuju druge masnoće, primjerice rafinirane. Sukladno tome, jaja nisu opasna po zdravlje, samo je važno ne pretjerivati s njihovom konzumacijom. Osim toga, bogat su izvor bjelančevina te vitamina A i D.

Masnoće animalnog podrijetla najčešće se izbjegavaju ukoliko je prisutan neki zdravstveni problem. Tada se često u zamjenu koriste biljne inačice, među kojima je u posljednje vrijeme najpopularnija bila kokosova mast. Ova je namirnica bogata zasićenim masnoćama i sadrži više zasićenih masnih kiselina nego što to ima svinjska mast i maslac.

zdrava_prehrana

Postoji vjerovanje da kokosova mast, zbog profila masnih kiselina, koje su dijelom srednje duljine lanca, utječe na povišenje HDL-a,  “dobrog” kolesterola u krvi. Ipak, neka istraživanja pokazala su da ima utjecaj i na povišenje “lošeg” kolesterola, odnosno LDL-a. Svakako, o utjecaju kokosove masti na kolesterol ne postoji dovoljan broj istraživanja kao što postoji za omega-3 masne kiseline iz masne plave ribe i omega-9 masne kiseline iz maslinova ulja.

Zdrava_prehrana

Ono što se najčešće ističe kao bitno za pravilnu prehranu jest raznolikost, sezonalnost i umjerenost, ali i konzumacija lokalne hrane, karakteristične za područje u kojem živimo. Time osiguravamo adekvatan unos minerala, vitamina, prehrambenih vlakana i energije što rezultira regulacijom tjelesne težine, masnoća i šećera u krvi i krvnog tlaka. Plava riba i maslinovo ulje dokazano imaju povoljan utjecaj na cjelokupno zdravlje, pa tako i na zdravlje srca i krvnih žila. Stoga, definitivno dajte prednost ovima izvorima masnoća u odnosu na druge, brinući pri tom da budete umjereni u konzumaciji.

microlife popust

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)