Novosti, Savjeti

Maslac ili drugi, zamjenski proizvod?

Maslac

Jedno od najčešćih pitanja iz područja znanosti o prehrani jest kvalitativna dvojba o maslacu i margarinu. Koji je zdraviji? Odgovor na ovo je pitanje naročito je važan osobama koje trebaju pripaziti na unos masnoća.

maslac

Iako je odgovor vrlo kompleksan, nastojat ćemo što jednostavnije objasniti osnovnu razliku.

Maslac je proizvod životinjskog podrijetla u čijem sastavu dominiraju masnoće, a sadrži ponešto bjelančevina te ugljikohidrate u tragovima. Zbog ovakvog sastava, maslac ima i veliku energetsku vrijednost.

Međutim, uz navedene makronutrijente, u maslacu se nalaze još i kalij, kalcij i fosfor, minerali važni za zdravlje kostiju, te vitamini A, E i K i sitosterol. Isto tako, kvaliteta maslaca ovisi o kvaliteti hrane koju krave konzumiraju.

Ukoliko se radi o prehrani koja sadrži visoki postotak trave (krave na ispašama), onda je u maslacu zastupljen visok postotak omega-3 masnih kiselina koje su itekako poželjne i potrebne našem tijelu.

Nutritivna vrijednost u jednoj žlici maslaca ( 14,2 g ):

  • 102 kalorije
  • 11,5 g masti
  • 7,1 g zasićenih masti
  • 30,5 mg kolesterola
  • 0 g ugljikohidrata
  • 0 g šećera

Dugo je vremena, zbog visokog udjela masti, maslac bio namirnica koju se izbjegavalo što je posljedično dovelo do porasta konzumacije margarina i zamjenskih proizvoda.

Nutritivna vrijednost u jednoj žlici margarina ( 14,2 g ):

  • 102 kalorije
  • 11,5 g masti
  • 2,16 g zasićenih masti
  • 0 g kolesterola
  • 0 g ugljikohidrata
  • 0 g šećera

Za cjelokupno zdravlje organizma uvijek je bolje odabrati prirodni proizvod u odnosu na one rafinirane. Pritom moramo imati na umu i pojam umjerenost, jer u protivnom i maslac može imati negativan utjecaj na metabolički profil organizma.

S druge strane, stručnjaci ne vide negativan utjecaj margarina na bazi biljnih ulja, dapače, on čak snižava LDL kolesterol.

Razne studije novijeg datuma slažu se u jednom; oba proizvoda u umjerenim količinama ne utječu na čimbenike rizika razvoja srčanih oboljenja ili moždanog udara.

Najbolja preporuka bi bila:

….Bojazni nema, ako si umjeren….

Ljudi koji žele načinom prehrane smanjiti tjelesnu težinu ili jednostavno kontroliraju kvalitativan unos nutrijenata, moraju upravljati i količinom unosa maslaca/margarina. Ipak, pri bilo kakvoj restrikciji i kontroli, fokus mora biti na promjeni načina života i prehrane te na intenziviranju i redovitosti tjelesne aktivnosti.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *