Jedno od najčešćih pitanja iz područja znanosti o prehrani jest kvalitativna dvojba o maslacu i margarinu. Koji je zdraviji? Odgovor na ovo je pitanje naročito je važan osobama koje trebaju pripaziti na unos masnoća.
![maslac](https://www.ljepota-zdravlja.hr/wp-content/uploads/2021/05/tekst1-1024x683.jpg)
Iako je odgovor vrlo kompleksan, nastojat ćemo što jednostavnije objasniti osnovnu razliku.
Maslac je proizvod životinjskog podrijetla u čijem sastavu dominiraju masnoće, a sadrži ponešto bjelančevina te ugljikohidrate u tragovima. Zbog ovakvog sastava, maslac ima i veliku energetsku vrijednost.
Međutim, uz navedene makronutrijente, u maslacu se nalaze još i kalij, kalcij i fosfor, minerali važni za zdravlje kostiju, te vitamini A, E i K i sitosterol. Isto tako, kvaliteta maslaca ovisi o kvaliteti hrane koju krave konzumiraju.
Ukoliko se radi o prehrani koja sadrži visoki postotak trave (krave na ispašama), onda je u maslacu zastupljen visok postotak omega-3 masnih kiselina koje su itekako poželjne i potrebne našem tijelu.
Nutritivna vrijednost u jednoj žlici maslaca ( 14,2 g ):
- 102 kalorije
- 11,5 g masti
- 7,1 g zasićenih masti
- 30,5 mg kolesterola
- 0 g ugljikohidrata
- 0 g šećera
Dugo je vremena, zbog visokog udjela masti, maslac bio namirnica koju se izbjegavalo što je posljedično dovelo do porasta konzumacije margarina i zamjenskih proizvoda.
Nutritivna vrijednost u jednoj žlici margarina ( 14,2 g ):
- 102 kalorije
- 11,5 g masti
- 2,16 g zasićenih masti
- 0 g kolesterola
- 0 g ugljikohidrata
- 0 g šećera
![](https://www.ljepota-zdravlja.hr/wp-content/uploads/2021/05/tekst2-1024x1024.jpg)
Za cjelokupno zdravlje organizma uvijek je bolje odabrati prirodni proizvod u odnosu na one rafinirane. Pritom moramo imati na umu i pojam umjerenost, jer u protivnom i maslac može imati negativan utjecaj na metabolički profil organizma.
S druge strane, stručnjaci ne vide negativan utjecaj margarina na bazi biljnih ulja, dapače, on čak snižava LDL kolesterol.
Razne studije novijeg datuma slažu se u jednom; oba proizvoda u umjerenim količinama ne utječu na čimbenike rizika razvoja srčanih oboljenja ili moždanog udara.
Najbolja preporuka bi bila:
….Bojazni nema, ako si umjeren….
Ljudi koji žele načinom prehrane smanjiti tjelesnu težinu ili jednostavno kontroliraju kvalitativan unos nutrijenata, moraju upravljati i količinom unosa maslaca/margarina. Ipak, pri bilo kakvoj restrikciji i kontroli, fokus mora biti na promjeni načina života i prehrane te na intenziviranju i redovitosti tjelesne aktivnosti.