Savjeti

Top 3 prednosti seruma vitamina c

Vitamin C ima više uloga u tijelu: djeluje kao antioksidans, održava normalnu funkciju imunološkog sustava, pomaže u apsorpciji željeza, pridonosi dobroj funkciji krvnih žila i živčanog sustav, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i (1).

Važno je napomenuti da tijelo ne može samo proizvesti vitamin C pa ga je bitno unositi hranom i dodacima prehrane.

Neki od prirodnih izvora vitamina C su voće i povrće. Svima poznati izvor vitamina C su citrusi; naranča i limun. Ali neki manje poznate namirnice bogate vitaminom C su: crvena paprika, jagode, ananas, krumpir, brokula.(2)

Isto tako vrlo važan izvor vitamina C su i kvalitetni postoje dodaci prehrani.

Fokus ćemo staviti na ulogu vitamina C kod njege kože. Sve više proizvođača na tržište stavlja vitamin C u obliku seruma koji je rjeđi sastavom nego kreme i losioni. Upravo takav oblik i sastav proizvoda doprinosi lakšem upijanju u kožu.

Koje su 3 prednosti korištenja seruma s vitaminom C?

ZAŠTITA OD SUNCA

Vitamin C djeluje kao antioksidans, smanjuje utjecaj slobodnih radikala na naše tijelo. U istraživanju provedenom u 2011. godini navodi se da je jedan od antioksidativnih učinaka vitamina C na kožu – smanjenje oštećenja uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastom (UV) svjetlu (4). Stoga je korištenje seruma s vitaminom C preporučljivo u borbi protiv sunca. Ali nikako kao primaran i jedini proizvod već u kombinaciji s kremama za zaštitu od sunca.

SPRJEČAVANJE PRERANOG STARENJA

Pomaže u sprječavanju preranog starenja stimulirajući sintezu kolagena. Kolagen je protein koji se nalazi u ljudskom tijelu, a najzastupljeniji je u koži, tetivama, krvnim žilama, hrskavici, kostima i u vezivnom tkivu. Niska razina kolagena može dovesti do problema sa zglobovima i manjka elastičnosti kože. Zato je ženama njegova sinteza iznimno bitna.

POMOĆ KOD HIPERPIGMENTACIJE

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje područja neujednačene pigmentacije na koži. Pojavljuje se u obliku tamnih mrlja koje kožu čine neujednačenom. Područja neujednačene kože poznata su kao staračke pjege ili mrlje od sunca. Ljudi s tamnom kožom obično su više pogođeni znakovima hiperpigmentacije nego oni sa svijetlom jer je pigmentacija kože jača kod tamne kože. (3)

U ranije spomenutom istraživanju iz 2011. navodi se kako vitamin C može pomoći u smanjenju proizvodnja melanina (4). Melanin je pigment odgovoran za tamniji izgled hiperpigmentiranih područja.

Vitamin C je neophodan za kvalitetno funkcioniranje ljudskog organizma. Preporučeni maksimalni unos vitamina C za odrasle je 2000 mg dnevno (5).

Malo je vjerojatno da će uzimanje previše vitamina C uzrokovati značajne probleme, ali ako osoba dnevno konzumira više od 1000 mg vitamina C, neće ga apsorbirati sve i u nekim slučajevima kao nuspojava može dovesti do proljeva i gastrointestinalne nelagode (6).

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)