Savjeti

Što možete učiniti da vaši nokti brže rastu?

Ne postoji dokazan način za ubrzavanje rasta noktiju. Međutim, mnogi proizvodi mogu ojačati nokte i spriječiti njihovo lomljenje, dajući im najbolju šansu za zdrav rast i izgled.

Noktima, kao i ostatku tijela, potrebna je uravnotežena prehrana za zdrav rast. Raznovrsna, zdrava prehrana trebala bi uključivati ​​proteine , vodu, voće, povrće i široku lepezu vitamina i minerala.

Ljudi koji ne dobivaju dovoljno željeza, na primjer, mogu imati lomljive ili udubljene nokte (1)

Neke specifične promjene u prehrani mogu ojačati nokte i potaknuti rast. Dodavanje sljedećih hranjivih tvari u prehranu može poboljšati zdravlje noktiju.

Nokti su građeni od proteina i zbog toga neki misle da premalo bjelančevina u prehrani negativno utječe na zdravlje noktiju. Autori studija iz 2019 (2) vjeruju da postoji veza između zdravlja noktiju i određenih aminokiselina zvanih kolagen peptidi koje neki proteini sadrže.

Kako biste povećali količinu proteina u prehrani, birajte jaja, piletinu ili puretinu , nemasnu govedinu i svinjetinu te ribu. Vegetarijanski i veganski izvori proteina uključuju leću, kikiriki, orašaste plodove i mliječne proizvode, kao što su sir i mlijeko.

Biotin je vitamin B-kompleksa koji može utjecati na zdrav rast kose i noktiju (3). Također bi mogao ojačati lomljive nokte i spriječiti njihovo lomljenje, ali malo je dokaza da će dodaci biotina pomoći noktima da rastu brže.

Kada se želi poboljšati zdravlje i izgled noktiju, najbolje je da se usredotočite na ograničavanje oštećenja umjesto da očekujete brži rast. Dobro uravnotežena prehrana učinit će kožu i nokte jakima.

Mitovi o rastu noktiju

Tkivo nokta je već mrtvo kada je dovoljno dugo za nanošenje laka, tako da bojanje neće utjecati na rast. Također je mit da nanošenje vitamina izravno na nokte može pomoći u njihovom rastu. Ova sredstva vjerojatno neće pomoći. U najboljem slučaju jačaju nokat i sprječavaju njegovo lomljenje. Nijedan specifični lak za nokte, ili gel, ne može poboljšati zdravlje noktiju. Zapravo, neki proizvodi, osobito oni koji zahtijevaju grube metode uklanjanja, mogu imati štetne učinke na zdravlje noktiju.

Snaga i izgled noktiju osobe mogu ukazivati ​​na opće dobro zdravlje. Međutim, prekomjerna uporaba određenih proizvoda, loša prehrana i mnogi drugi uobičajeni načini života mogu izravno utjecati na zdravlje i vitalnost noktiju osobe.

Ponovimo još jednom

Savjeti za jačanje noktiju:

  • Pravilna i uravnotežena prehrana
  • Pij puno vode!
  • Uzimanje suplemenata sa biotinom (4)
  • Zaštitite ruke i nokte od mehaničkih ili kemijskih oštećenja (nošenje rukavica)
  • Izbjegavajte prekomjernu dezinfekciju ruku
  • Uzimajte dovoljno proteina
  • Koristite često losione ili kreme za hidrataciju
  • Držite ih urednima i čistima

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)