Novosti, Savjeti

Život s preaktivnim mjehurom

Stanite na trenutak i odgovorite na nekoliko sljedećih pitanja!

  1. Često osjećate iznenadni i neodgodivi poriv za mokrenjem?
  2. Mokrite često, više od osam puta tijekom dana?
  3. Mokrenje vas budi po noći više od jednog puta?
  4. Ponekad osjetite i nekontrolirano istjecanje urina, odmah nakon naglog poriva za mokrenjem?

Ako ste na većinu pitanja odgovorili potvrdno, svakako je ovaj članak namijenjen upravo vama!

Preaktivni mokraćni mjehur može se definirati kao sindrom koji obuhvaća hitnost, učestalo mokrenje i noćno mokrenje. U nekim slučajevima može biti prisutno i nekontrolirano otjecanje mokraće, kojem prethodi urgencija, odnosno hitnost. Ipak, puno češći oblik preaktivnog mjehura jest „suhi“, bez pojave nekontrolirane i urgentne inkontinencije. (1)

Učestalost pojave ovog sindroma proporcionalna je s godinama starosti i to se češće spominje kod žena. Prevalencija preaktivnog mokraćnog mjehura kod, općenito, ženske populacije iznosti 17%, i to otprilike 5% kod žena mlađih od 35 godina pa sve do 30% kod žena iznad 65 godina starosti. (1)

Uzroci ovog problema nisu u potpunosti razjašnjeni, ali smatra se da je etiologija poremećaja može biti rezultat određenih promjena ili oštećenja u mišićnom ili živčanom sustavu. Osim toga, i drugi čimbenici mogu utjecati na pojavu urgentnog mokrenja, od onih manje ozbiljnih, kao što je pojačana konzumacija napitaka s diuretskim učinkom, uzimanje određenih lijekova s istim učinkom, starenje, pa sve do onih ozbiljnijih uzroka, poput dijabetesa, hormonalnih promjena – osobito u menopauzi, infekcije urogenitalnog sustava, kamenaca, tumora i dr. Stoga je vrlo važno posavjetovati se s liječnikom, kako bi se otklonili mogući ozbiljniji uzroci i potom točno odredila dijagnoza i daljnji tijek rješavanja ove problematike. (1)

Rizični faktori za pojavu preaktivnog mokraćnog mjehura

Kao što je već spomenuto, starenje ima veliku ulogu u pojavi ovog poremećaja. Budući da je starenjem organizam podložniji razvoju različitih poremećaja i kroničnih bolesti, poput dijabetesa, povećanja prostate, hormonalnih poremećaja, tako je izgledno da se neki od tih problema može odraziti i na sam mjehur. Isto tako, u slučaju nekih neuroloških problema, poput preživljenog moždanog udara, Alzheimerove bolesti nerijetko dolazi i do pojave preaktivnog mjehura. (2)

Kako se problem preaktivnog mokraćnog mjehura odražava na kvalitetu života?

Općenito problemi mokraćnog sustava mogu bitno utjecati na kvalitetu života, bilo da se radi o nekom obliku inkontinencije, preaktivnom mjehuru ili pak kombinaciji. Najčešće se radi o emocionalnom stresu, tjeskobi, problemima sa snom, problemima sa seksualnošću, zatim dolazi do izbjegavanja druženja i boravljenja na mjestima gdje nije dostupan toalet. (2)

Život s preaktivnim mjehurom

Kod mnogih zdravstvenih tegoba, uz adekvatnu terapiju koju određuju specijalisti i liječnici opće medicine, vrlo je važan i osobni doprinos. Svi već dobro znamo da se radi o promjenama načina života na bolje, odnosno na „zdravije“. Tako i u slučaju preaktivnog mjehura, puno si možete olakšati promjenama životnog stila.

Pravilna prehrana temelj je za normalno funkcioniranje organizma i prevenciju brojnih kroničnih bolesti. Također, pravilna prehrana pomaže u reduciranju viška tjelesne mase i kasnije održavanje preporučene težine. Osobe s prekomjernom težinom ili pretilošću imaju veći rizik za razvoj preaktivnog mjehura i pojavu inkontinencije. Prema nekim studijama dovoljan unos vitamina D povezan je sa zdravljem mjehura. Upravo iz tog razloga naša preporuka je:

Dugo se smatralo da je vitamin D odgovoran samo za metabolizam kostiju, no danas je poznato da vitamin D pridonosi funkciji našeg imunosnog sustava. Međutim, unatoč neospornom značaju koji vitamin D ima na naš organizam, današnji užurbani tempo života te pretežno zapadnjačka prehrana rezultiraju smanjenim unosom ovog vitamina. Njegov deficit uočen je diljem svijeta, a najniže vrijednosti bilježe se tijekom zimskih mjeseci kada je i izloženost suncu minimalna.

Kod poblematike s mokraćnim mjehurom, ne vrijede ista pravila za unos tekućine. U ovom slučaju potrebno se posavjetovati s liječnikom, kako bi se odredio adekvatan dnevni unos tekućine. Pojačani unos tekućine, jasno, ima direktni utjecaj na rad mokraćnog mjehura te može pogoršati simptome inkontinencije ili aktivnog mjehura. Isto tako, premali unos tekućine ima utjecaj na iritaciju mokraćnog mjehura, tako što dovodi do veće koncentracije urina i posljedičnog povećanja hitnosti mokrenja.

Pojedina hrana ili piće mogu nekome pogoršati simptome, dok kod drugih ne utječe pretjerano na tijek i ishod ovog poremećaja. Do tog trebate doći samostalno i uz savjet obiteljskog liječnika. Generalno neke namirnice poput citrusa i jako začinjene i ljute hrane mogu uzrokovati iritaciju mjehura, ali ne nužno svima. Ono što sigurno treba izbjegavati jest nikotin, kofein i alkohol. (3)

Ukoliko imate potvrđen neku od kroničnih bolesti, primjerice dijabetes, visoki krvni tlak i slično, vrlo je važno držati sve pod kontrolom. Za kvalitetnu kontrolu krvnog tlaka tu su Microlife tlakomjeri a vrijednosti šećera u krvi provjerite uz pouzdan i točan glukometar Bionime GM 550.

Tjelesna aktivnost važan je segment života, osobito u današnjem, modernom načinu života, koji je prilično sedentarni. Na taj način općenito poboljšavamo kvalitetu života, brinemo za opće zdravlje, a i ciljanim vježbama možemo utjecati na olakšavanje simptoma problematičnog mjehura. Naravno radi se o Kegelovim vježbama. Cilj ovih vježbi je osnažiti mišiće zdjelice kako bi se spriječilo spuštanje i ispadanje, odnosno prolaps mokraćnog mjehura, maternice i rektuma. Izvođenje Kegelovih vježbi tri puta dnevno po samo pet minuta, može značno pomoći u uspostavljanju kontrole nad mokraćnim mjehurom. (4) Vježbe se izvode ili samostalno ili uz pomoć pilates lopte.

Ukoliko imate problema s kontrolom mjehura, važno je ne dozvoliti da vam to utječe na kvalitetu života. Dobro se informirajte, potražite savjet liječnika, promijenite životne navike nabolje, vježbajte i ono što je vrlo važno napomenuti, ne ograničavajte se u različitim aktivnostima. Danas na tržištu postoje brojna pomagala, primjerice higijenski ulošci ili gaćice, koji vam pružaju osjećaj sigurnosti i neometanosti u vašim aktivnostima. Toplo preporučamo Soffisof liniju prizvoda za inkontinenciju, koja jamči udobnost, diskreciju i higijenu!

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)