Savjeti

Zašto je opasna debljina oko struka?

Debljina oko struka jedna je od najopasnijih vrsta sala jer u trenutku u kojem se razvije u trbušnom području ona okružuje unutarnje organe, a zbog čega je osoba s velikom količinom sala u području struka sklonija razvoju zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, problema s jetrom, većih rizika oboljenja od raka, dijabetesa i iznenadne smrti1.

Istraživanja pokazuju da su žene koje imaju debljinu u području struka sklonije srčanom udaru (18% veća mogućnost u odnosu na žene koje nemaju debljinu oko struka) nego muškarci koji imaju debljinu u području struka (6% veća mogućnost u odnosu na muškarce koji nemaju debljinu oko struka)2. Važno je napomenuti da čovjek ne treba imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretio kako bi razvio debljinu oko struka. Naprotiv, čest je slučaj ljudi normalne tjelesne težine koji nakupe štetnu količinu sala u području struka. Istraživanje provedeno u Indiji na 300 žena u razdoblju predmenopauze i postmenopauze potvrđuje da žene čiji je struk bio veličine gotovo koliko i njihovi bokovi imaju tri do četiri puta veći rizik dijagnosticiranja raka dojke od žena koje su imale manju količinu sala u području struka3.

Među prvima na listi zdravstvenih problema kod debljine oko struka je inzulinska rezistencija i rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazuje da se specifično zbog trbušne pretilosti povećava i rizik od nastanka astme3. Studija provedena na 6583 pojedinaca iz Sjeverne Kalifornije (SAD) koji su bili praćeni u prosjeku 36 godina otkrila je da su oni s najvećom količinom sala u području struka u srednjoj životnoj dobi imali gotovo tri puta veću vjerojatnost razvitka demencije u nadolazećih tri desetljeća za razliku od onih s manjom količinom sala u području struka. Što se tiče prijevremene smrti, prema nalazima više od 350 000 europskih žena i muškaraca (studija objavljena u The New England Journal of Medicine) salo u području struka, kao i prekomjerna tjelesna težina može udvostručiti rizik od prerane smrti3.

Debljina u području struka nije brzo ni lako rješiva isključivo fizičkom aktivnošću, već kombinacijom postepenog provođenja zdravog načina života kroz sljedeće komponente:

  1. Pravilna i zdrava prehrana – ne postoji prehrana koja je specifično namijenjena gubitku sala u području struka, no uravnotežena prehrana ključ je zdravom životu i poboljšanju općeg zdravlja ljudskog tijela pa tako i s vremenom reduciranja sala u području struka. Poznata je činjenica da je unos proteina jedan od najboljih načina gubitka tjelesne mase, te konzumacija nekih od navedenih namirnica može pomoći u postepenom gubitku neželjene debljine u području struka: Grah, jaja, sir, mlijeko, riba, tofu, piletina, svinjetina, itd.
  2. Iznimno je važno prakticirati kontrolu porcija jela i ne prejedati se. Osim hrane ne smije se zanemariti i važnost unosa tekućine. Poželjno je tokom dana piti što je veću količinu vode moguće (preporuka 8 čaša po 2 dcl) te smanjiti unos alkoholnih pića. Pivo je piće koje je poznato po stvaranju neželjene količine sala u području trbuha4
  3. Tjelesna aktivnost – Ne postoje posebne vježbe koje ciljaju trbušno salo, ali će vježbe za cijelo tijelo u kombinaciji s drugim navedenim faktorima neizbježno učiniti razliku. S obzirom na poslovne i osobne obaveze pojedinca nije uvijek potreban odlazak u teretanu ili kontinuirano bavljenje nekim sportom kako bi se održao zdrav životni stil. 30 minuta tjelesne aktivnosti i 8 000 do 10 000 koraka dnevno dovoljno je za napraviti pozitivnu razliku.
  4. San – potrebna količina sna ono je što organizmu osigurava kvalitetan rad tokom dana. Dokazano je da su ljudi koji spavaju 6 do 7 sati tokom noći u periodu od 5 godina nakupili manje tjelesne masnoće u području trbuha u usporedbi s ljudima koji su spavali 5 ili manje sati ili više od 8 sati.
  5. Smanjena količina stresa – briga o mentalnom zdravlju uvelike utječe na fizičko zdravlje čovjeka. Stres, tjeskoba i depresija poznati su čimbenici koji mogu pridonijeti debljanju te otežati gubitak neželjenih kilograma4

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)