Savjeti

Kako se nositi sa posljedicama moždanog udara?

Što je moždani udar?

Moždani udar prvi je uzrok invalidnosti u Republici Hrvatskoj i drugi uzrok smrtnosti. Uzrokovan je poremećajem moždane cirkulacije, koji dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima, uzrokujući oštećenja i odumiranje živčanih stanica.

Moždani udar može biti uzrokovan ugruškom koji začepi arteriju i onemogući protok krvi kroz nju ili puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo.

(preuzeto: Vodič za oporavak od moždanog udara; Vida Demarin, Raphael Bene)

Simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara prvenstveno ovise o opsegu oštećenja moždanog tkiva i samom mjestu oštećenja moždane funkcije. Najčešći simptomi moždanog udara su slabosti ili utrnutost jedne strane tijela, poremećaj govora, poremećaj vida ili smetnje ravnoteže i koordinacije. U engleskom govornom području postoji akronim FAST – kratica koja može pomoći u brzom prepoznavanju znakova upozorenja i simptoma moždanog udara (F – face, A – arm, S – speech, T – time).

Tri jednostavne naredbe mogu nam brzo i lako pomoći da utvrdimo znakove moždanog udara:

  1. Zamolite osobu kod koje sumnjate na moždani udar da se nasmiješi (lice – F kod FAST)
  2. Zamolite osobu da podigne obje ruke (ruka – A kod FAST)
  3. Zamolite osobu da govori i odgovara na pitanja (govor – S kod FAST)
  4. Ako osoba ne može ili otežano izvodi gore navedene radnje potrebno je odmah pozvati Hitnu pomoć – 194 (vrijeme – T kod FAST)

Brza reakcija je presudna u trenucima kada se nekome u vašoj blizini (ili vama) dogodi moždani udar. Naučite znakove prepoznavanja i prenesite svoje znanje ukućanima, obitelji, prijateljima i kolegama. Ranim prepoznavanjem znakova moždanog udara, promptnim alarmiranjem Hitne pomoći te brzim liječenjem modernim medicinskim metodama možete bolesniku spasiti život te znatno utjecati na povoljan ishod liječenja.

(preuzeto: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/34323/Simptomi-mozdanog-udara.html)

Tijek oporavka nakon moždanog udara

Nakon bolničkog liječenja i oporavka u rehabilitacijskoj ustanovi svaki bolesnik se vraća u kućno okruženje i tu nastupa izazovna bitka samog bolesnika, ali i svih ukućana koji su najbliži bolesniku. Svaki bolesnik nakon moždanog udara posjeduje potencijal oporavka, a rijetko koji bolesnik ga dostiže. Bitka za oporavak traje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, dakle nikako nije limitirana na vrijeme provedeno u rehabilitacijskim centrima i tijekom posjeta fizioterapeuta. Cilj je da se bolesnik nakon moždanog udara osjeća poput vrhunskog sportaša. Njegovatelj/ica je druga najbitnija osoba i preuzima ulogu vrhunskog trenera. (preuzeto: Vodič za oporavak od moždanog udara; Vida Demarin, Raphael Bene)

Pripremiti medicinska pomagala koja će pomoći bolesniku u fazi oporavka

U našim prodavaonicama možete pronaći  medicinske proizvode i pomagala koji mogu pomoći bolesniku i olakšati boravak u kućnim uvjetima. Možda će postojati potreba za pomagala za inkontinenciju (pelene) u prvim danima, nepropusne podloge za zaštitu madraca, medicinski krevet, ortopedsko pomagalo (štap, štaka, hodalica…) ili pak antidekubitalna pomagala (madrac, jastuk, potpora….). Sve nabrojeno su proizvodi o kojima znamo jako puno i možemo pomoći kvalitetnim savjetom i smjernicama za kvalitetno zbrinjavanje bolesnika. Za sva pitanja i dodatni savjet slobodno se javite u Vama najbližu našu poslovnicu.

Related Posts