Savjeti

Inkontinencija više nije mit

Liječenje prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura počiva na promjenama u životnom stilu

Inkontinencija mokraće se definira kao nesposobnost zadržavanja mokraće u mokraćnom mjehuru između epizoda voljne mikcije (mokrenje).

Zašto nastaje problem inkontinencije?

Uzroci inkontinencije najčešće su povezani sa starijom populacijom, ali ona se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Za lakše shvaćanje mogućih uzoraka inkontinencije može nam poslužiti engleski akronim DIAPERS (eng. Pelene)

D – delirij
I – infekcija urotrakta
A – atrofija (atrofični uretritis i vaginitis)
P – psihijatrijski poremećaji
E – ekscesivno mokrenje
R – restrikcija mobilnosti
S – stolica (otežana defekacija)


Tipovi inkontinencije

  1. Stresna (statička)  – zbog porasta intraabdominalnog tlaka obično povezanog sa kašljanjem ili kihanjem kao posljedica slabosti dna zdjelice.
  2. Urgentna (hitna) – iznenadna, jaka, neodgodiva potreba za mokrenjem, neposredno prije inkontinentne epizode.
  3. Prelijevajuća – kod osoba s opstrukcijom vrata mokraćnog mjehura kod kojih mokraća kapa iz prepunjenog mjehura.
  4. Funkcijska – nastaje kao posljedica neuroloških oštećenja (moždani udar, demencija…)
  5. Mješovita – kombinacija nekih od navedenih, najčešće urgentne sa stresnom.

Što možemo učiniti?

Liječenje prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura počiva na promjenama u životnom stilu, fizikalnoj terapiji, te farmakoterapiji. Promjene u životnom stilu podrazumijevaju savjete o izbjegavanju određenih vrsta tekućine, poput kofeinskih i gaziranih napitaka. Te izbjegavanje određenih vrsta hrane za koju se zna da potiče osjećaj urgencije (primjerice agrumi)

Fizikalna terapija uključuje trening mišića dna zdjelice (Kegelove vježbe) i trening mokraćnog mjehura. Trening mokraćnog mjehura je program mokrenja u određeno vrijeme s postupnim povećanjem vremenskog intervala između dva mokrenja.

Izbor kvalitetnih pomagala za inkontinenciju

Ukoliko je inkontinencija već prisutna onda je uz promjenu životnog stila nužan odabir kvalitetnog proizvoda za inkontinenciju. To je itekako važno jer su higijena i neugoda  najveći izazov za osobe koje pate od inkontinencije. Uz Soffisof uloške ili gaćice sigurnost, diskrecija, udobnost i higijena je zajamčena.

Savjet plus

Redovita tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku potaknuti će mišiće trbušnog zida i zdjeličnog obruča. Isto tako dovoljan unos vode i pravilna prehrana (bogata voćem i povrćem), dodatni unos vitamina D i manje stresa utjecati će općenito na naše zdravlje i posljedično na prevenciju inkontinencije.

Related Posts