Savjeti

Kegelove vježbe u službi prevencije

inkontinencija-prevencija

Kegelove vježbe za svrhu imaju jačanje mišića dna zdjelice, pripomoć su liječenju inkontinencije i oporavljaju tonus mišića nakon porođaja. Nazvane su prema dr. Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je i osmislio.  

Što su mišići zdjeličnog dna?

Radi se o manjoj skupini mišića, koji nose i podupiru donje organe trbušne šupljine. Mišići zdjeličnoga dna zatvaraju u obliku broja osam tri otvora: uretru, rodnicu i anus, a funkcija im je zadržati i poduprijeti organe na mjestu prilikom povećanog pritiska u trbušnoj šupljini.  Kod  porasta tlaka u trbušnoj šupljini, npr. kašljanja/ kihanja ili dizanja/nošenja tereta, impulsi se pobrinu, da se dno zdjelice «stisne» i podupire mišiće kod zatvaranja mokraćne cijevi. Ukoliko su mišići zdjeličnog dna preslabi, funkcija zatvaranja mjehura nije optimalna i može doći do gubitka mokraće. Stoga se preporučuje vježbati te mišiće .


Zbog njihove skrivene pozicije na dnu male zdjelice, vrlo je važno prepoznati mišiće zdjeličnoga dna i naučiti pravilno ih stezati. Tek pri pravilnoj aktivaciji ovih mišića, ove vježbe će imati smisla. Uključivanjem i aktiviranjem mišića trbuha i stražnjice Kegelove vježbe neće imati takav utjecaj.

1. Vježba

Lezite na leđa s nogama svinutim u koljenima. Pokušajte se usredotočiti na zdjelično dno. Zamislite da pokušavate zaustaviti vjetrove iz crijeva i istovremeno zaustaviti prolazak urina. Imat ćete osjećaj kao pokušavate pritisnuti i istovremeno podignuti područje oko anusa i rodnice. Prilikom vježbi, ne zadržavajte dah.

Pokrenite mišiće na ove načine:

  1. Tijekom mokrenja pokušajte nekoliko sekundi zaustaviti mlaz mokraće i zatim nastavite mokriti.
  2. Stavite dva prsta u rodnicu, malo ih raširite i stegnite mišiće oko njih. Ako osjetite kako se mišići oko prstiju stežu, pravilno izvodite vježbu.
  3. Možete isprobati stezanje mišića za vrijeme spolnog odnosa. Stegnite mišićima partnerov ud, ako osjeća pritisak, znači da pravilno izvodite vježbu.

2. Vježba

Sjednite na pete, a ruke stavite na bokove. Udahnite i pri izdahu stegnite mišiće zdjeličnog dna, pokušajte ih povući prema unutra i gore. Tako zadržite 6-8 sekundi i potom ih opustite. Dok su vam mišići stegnuti, lagano pomičite zdjelicu naprijed- natrag. Nakon toga se vratite u početni položaj pa ponovite.

3. Vježba

Napravite most tako da legnete na leđa sa savinutim koljenima pod pravim kutom. Položite ruke uz tijelo, a dlanove okrenite prema podu. Udahnite i podignite zdjelicu od podloge istovremeno stežite stražnjicu, stražnje mišiće natkoljenice i mišiće zdjeličnog dna. Pokušajte zadržati tako stegnuto nekoliko sekundi, zatim opustite. Vježbu ponovite do 15 puta u 2 ili 3 serije. Napravite  pauze od 30-60 sekundi između svake serije.

4. Vježba

Zauzmite četveronožni položaj. Ruke postavite pod pravim kutom, a dlanovima se oslonite na podlogu. Pazite da su vam i koljena pod pravim kutom, a leđa ravna. Vrat neka bude u neutralnom položaju. U ovom položaju podižite suprotnu ruku i nogu do razine ramena i kuka, pritom pazite da leđa i zdjelica ostanu u istoj ravnini te stegnite mišiće zdjeličnoga dna. Vježbu ponovite 10 puta u 3 serije.

5. Vježba

Sjednite na pilates loptu. Ruke stavite sa strane, a noge lagano razmaknite u širini kukova. Stopala neka budu ravno na podlozi. Udahnite i prilikom izdaha stegnite mišiće zdjeličnoga dna. Držite ih tako stegnutima do 8 sekundi. Dok su tako stisnuti lagano pomičite zdjelicu naprijed-natrag Opustite mišiće. Ponovite 8-12 puta.

Ovu vježbu možete raditi tako da sjednete na stolac umjesto na pilates loptu, a ruke stavite na natkoljenice.

6. Vježba

Stanite u lagano raskoračenom stavu tako da su vam stopala u širini kukova, ruke položite na stražnjicu kao podsjetnik da ti mišići moraju biti potpuno opušteni. Udahnite i prilikom izdaha stegnite mišiće zdjeličnoga dna. Zadržite nekoliko sekundi i potom opustite mišiće. Vježbu ponovite 8-12 puta.

7. Vježba

Stanite uspravno s nogama u raskoračenom stavu u širini kukova, ruke položite na struk. Udahnite i prilikom izdaha spustite se u čučanj kao da želite sjesti na stolicu te istovremeno stegnite mišiće zdjeličnoga dna. Leđa držite uspravno. Vratite se u početnu poziciju i ponovite 10-15 puta.

Za postizanje vidljivih rezultata i terapijskog učinka, program vježbi za mišiće zdjeličnoga dna potrebno je provoditi kroz razdoblje od najmanje 5 mjeseci.

Postoji još lakši način izvođenja Kegelovih vježbi, a temelji se na drevnim kineskim tehnikama Taoista.  Stavljaju se utezi u obliku stošca u rodnicu, te ih treba držati na mjestu po nekoliko minuta dva puta dnevno. Počne se s lakšim utegom kojeg se može bez teškoća držati u rodnici jednu minutu, postupno se produžuje vrijeme do 5 minuta, zatim se prelazi na teži uteg, a na kraju se nastavlja s programom održavanja snage. Zadržavanje utega u rodnici automatski koristi i tako jača upravo one mišiće koje treba jačati.

Kegelove vježbe za muškarce

Kako je urinarna inkontinencija moguća i kod muškaraca, ove vježbe mogu se izvoditi i kod muškog spola. Kegelove vježbe za muškarce pomoći će funkciju kontrole mokraće ali i seksualne performanse. Kod muškaraca će ove vježbe pomoći ojačati mišiće zdjelice koji podupiru crijeva i mjehur, a utječu i na seksualnu funkciju. Preventivnim vježbanjem ovih mišića, muškarci mogu spriječiti buduće probleme s prostatom, dijabetesom ili pretjerano aktivnim bubregom. Istraživanja su pokazala kako mogu pomoći i muškarcima koji pate od erektilne disfunkcije.

Kako bi muškarci pravilno izvodili Kegelove vježbe također moraju pronaći pravi mišić. Kada odete mokriti, u jednom trenutku prestanite i zategnite mišiće koji susprežu puštanje plinova. Možete ih napeti i pred ogledalom pa ćete vidjeti da je korijen penisa bliži abdomenu, a testisi malo podignuti. Kada otkrijete o kojim se mišićima radi, ispraznite mjehur. 

Kasnije lezite na leđa, presavijte koljena i raširite ih. Napnite te mišiće, držite tako 3 sekunde pa pustite. Ponovite nekoliko puta ali nemojte pretjerivati.
Kasnije, kada se već naviknete, moći ćete to raditi dok sjedite, stojite i hodate.
Dok to radite nemojte napinjati mišiće trbuha, bedara ili stražnjice i nikako nemojte zadržavati dah. Za vrijeme vježbanja dišite polako i duboko.

Snaženjem mišića dna zdjelice povećava se dotok krvi u zdjelicu, a time se povećava i otpornost na infekcije urinarnog trakta, a poboljšava se i spolni život.
Smatra se da bi rodilje prvih nekoliko dana nakon porođaja trebale izvoditi te vježbe jer ublažuju postporođajnu inkontinenciju i sprječavaju spuštanje maternice.
Premda Kegelove vježbe ne liječe svaku vrstu inkontinencije, uvijek ih treba isprobati prije lijekova ili operacije.

Autor 
Ana Marija Matošević, mag.ing.agr.

Related Posts