Savjeti

Pravilna njega kože uz Soffisof solution kozmetiku

Kako pomoći našim najbližima ako se susreću sa posljedicama moždanog udara, kroničnih bolesti ili komorbiditeta  koje su učestalije u starijoj životnoj dobi?

Briga o koži jedan je od preduvjeta za prevenciju neugodnih stanja kao što su iritacije, osipi, infekcije kože, dekubitusi….

Koža je naš najveći organ koji se sastoji od tri djela s različitim zadaćama:

  • Epiderma je gornji sloj kože koji nas štiti od gubitka tekućine, te od prodora toksina i mikroorganizama
  • Derma je srednji sloj kože i građena je od vezivnih tkiva u kojima se nalaze mnogobrojna osjetilna tjelešca koja su odgovorna za osjet dodira i topline. Također, u ovom sloju nalaze se krvne žile, žlijezde lojnice i znojnice, te folikuli dlaka
  • Subkutis je donji sloj kože koji se sastoji od potkožnog masnog tkiva i nešto veziva

Uz navedeno, koža sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature, u koži se pod utjecajem UV zračenja sintetizira vitamin D, a također služi i za skladištenje vode i masti. Naravno, ne smijemo zaboraviti i na njenu estetsku ulogu.

Kroz život koža se mijenja, pa tako starenjem ljudi gube veći dio potkožnih masti, koža postaje tanja i sve manje elastična, što rezultira pojavu bora. Cirkulacija krvi unutar kože starenjem se usporava, pa oštećena koža kod starijih osoba puno sporije zacjeljuje. Osim toga starenjem koža proizvodi manje zaštitnog ulja, pa  se zato lakše isušuje.

Izgled, a prije svega stanje naše kože od iznimne  su važnosti za naše cjelokupno zdravlje. Drugim riječima zdrava koža jednako je zdrav organizam.

Stoga je od iznimne važnosti voditi brigu o stanju kože, kako vlastite, tako i naših najbližih, posebice starijih i bolesnih.

Problemi s kožom posebno su naglašeni kod osoba koje su slabo pokretne ili nepokretne, kod invalida, te inkontinentnih osoba.

Najosjetljivije je intimno područje, pregibi nogu i ruku, područje stražnjice i bokova. Vlažnost na tim dijelovima može izazvati dermatitis, gljivične infekcije, a na predilekcionim mjestima ( zatiljak, lopatice, trtica, bokovi, stražnjica i pete ) može doći do pojave dekubitusa.

Dermatitis ( ekcem ) je upala gornjih slojeva kože prilikom koje nastaje crvenilo, mjehuri, može doći do oteklina koja su praćena suzenjem, stvaranjem krasta, ljuštenjem i svrbežom.

Dekubitus je ograničeno oštećenje kože i potkožnog tkiva, a nastaje uslijed pritiska ili trenja i njihovom međusobnom kombinacijom. Zbog trajnog pritiska na osjetljiva mjesta dolazi do slabljenja cirkulacije, slabijeg dotoka kisika i hranjivih tvari u tkiva te dolazi do njihovog odumiranja.  Nastanak dekubitusa  možemo prevenirati čestom promjenom položaja tijela kod nepokretnih osoba, redovitom higijenom, njegom i masažom osjetljivih mjesta i okolnog područja.

Da bi se izbjegle iritacije kože, potrebno je svakodnevno brinuti o higijeni intimnog područja, a  pelenu ili uložak  mijenjati pravovremeno, tako da se izbjegne predug kontakt kože s izlučevinom koja uzrokuje nelagodu.

Dakle, treba voditi računa da koža ostane čista i suha te se odmah nakon obavljanja nužde preporučuje čišćenje blagim, razrijeđenim sapunom i vodom, a potom i temeljito ispiranje te nježno sušenje ( izbjeći grubo trljanje ). 

U bolesnika koji većinu vremena leže potrebno je svakodnevno provoditi osobnu higijenu sa neutralnim i blagim sapunima ili šamponima. Naša preporuka je Soffisof Solution šampon i blagi gel za tuširanje koji je hipoalergen i bez parabena, a sadrži blagi deterdžent  i glicerin koji kožu njeguje i vlaži.

Nakon kupanja koža se posuši mekim ručnicima, bez trljanja, te ju je potrebno zaštititi losionima i kremama. Naša preporuka je Soffisof Solution njegujuće ulje za poslije kupanja koje sadrži bisabolol ( anti-iritans, protuupalni i antimikrobni sastojak koji reducira ljuskanje kože uzrokovano dehidracijom i regenerira kožu s oštećenom hidrolipidnom barijerom ), vitamin E (djeluje antioksidativno i hrani kožu), parafin ( mineralno ulje koje štiti kožu od vanjskih utjecaja, te ju njeguje ). Također preporučamo i Soffisof Solution hidratantnu kremu koja sadrži karite maslac, bisabolol, glicerin za njegu i vlaženje kože, ekstrakt kamilice za umirenje kože i ureu koja dodatno sprečava daljnje isušivanje kože.

Neophodan sastojak proizvoda za njegu kože jest i cinkov oksid koji pospješuje sušenje pa se tako, primjerice, cinkova pasta koristi kod ekcema, psorijaze, infekcije virusom herpesa i sl. Ovdje je naša preporuka Soffisof Solution zaštitna krema koja sadrži 10% cink-oksida ( ublažava upale, ubrzava cijeljenje kože, antioksidativno djeluje te smanjuje iritacije osjetljive kože), karite maslac, bisabolol, bijeli vosak.

Održavajte kožu čistom i suhom te mislite o hidrataciji kože. Uz Soffisof Solution kozmetiku koža će biti nahranjena, zaštićena i njegovana.  

Related Posts