Novosti, Savjeti

Dijabetes tip 2 i zdravlje kože

Nepravilnosti na koži mogu biti rezultat  visoke razine glukoze u krvi, štoviše, to je jedan od prvih vidljivih znakova  dijabetesa.

Dijabetes tip 2 metabolička je bolest kod koje dolazi do pojave visoke razine šećera u krvi zbog nemogućnosti proizvodnje dovoljno inzulina ili zbog rezistencije tjelesnih stanica na inzulin. Dijabetes općenito ostavlja dugotrajne posljedice na organizam. Među vodećim je uzrokom krvožilnih bolesti, zatim uzrokuje oštećenje živaca, bubrega i vida, ali i ostavlja posljedice na naš najveći organ – kožu.

Otprilike trećina dijabetičara ima probleme s kožom, bilo da se radi o suhoći, pucanju kože ili pojavi ranica.

Da bismo lakše shvatili na koji način dijabetes utječe na kožu, potrebno je ukratko objasniti građu kože.

Kožu čine slojevi epiderme, derme i subcutisa.

Vanjski sloj kože, epiderma, šiti organizam od vanjskih ujecaja, virusa, bakterija i gljivica te drugih štetnih tvari, kao i od općenito bolesti i dehidracije. Ovaj vanjski sloj kože posebno je osjetljiv na dijabetes. Kada se u krvi povećaju vrijednosti šećera, organizam to nastoji sam izregulirati izlučivanjem viška šećera van, putem urina. Upravo zato dijabetičari češće mokre. Učestalo mokrenje rezultira gubitkom vode što vodi ka dehidraciji kože. Dehidrirana koža podložnija je mehaničkim oštećenjima i pucanjem, što potencijalno vodi češćem razvijanju infekcija.

Srednji sloj, derma, sadržava kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu te je prožeta krvnim žilama, limfom, živcima, žlijezdama lojnicama i znojnicama. Kolagen i elastin, zajedno s hijalurnoskom kiselinom zaslužni su za elastičnost te zdravi i mladenački izgled kože, dok krvne žile opskrbljuju kožu hranjivim tvarima i kisikom te odnose otpadne tvari. Ukratko, derma hrani epidermu te također ima ulogu u zaštiti kože od vanjskih utjecaja i iritacija. Budući da visoke razine šećera u krvi za posljedicu imaju oštećenje živaca i krvnih žila, odnosno cirkulacije, dolazi do smanjenog protoka krvi kroz dermu, a time i slabi hranjenje kože i otklanjanje štetnih tvari.

Kako prepoznati kožu kod dijabetičara?

Jedan od prvih znakova dijabetesa može biti upravo kožne prirode. Suha i zategnuta koža, uz pojavu svrbeža, nastaje uslijed poremećaja u opskrbi kisikom i hranjivim tvarima ali i zbog gubitka vlage, odnosno dehidracije. Oštećenjem hidrolipidne barijere slabi zaštita kože te dolazi do češćih površinskih oštećenja i nastanka rana. Ukoliko se ošteti i živčani sustav, koža postaje osjetljiva i sklonija pucanju te se općenito usporava proces zacjeljivanja. Sve to čini kožu podložniju infekcijama i upalnim stanjima.

Njega kože kod dijabetesa

Ako ste razvili dijabetes, uz terapiju koju vam je odredio liječnik ili specijalista dijabetolog, uz pravilne prehrambene navike i aktivan način života, posebnu pažnju treba posvetiti i koži. Od velikog je značaja njega i zaštita suhe kože, kao i sprječavanje dehidracije. Soffisof Solution hidratantna krema sadrži karite maslac, bisabol, glicerin – sastojke koji pomažu kod njege i vlaženja kože, dok ekstrakt kamilice pomaže umirivanju kože. Urea je još jedan bitan sastojak Soffisof hidratantne kreme, budući da sprječava daljnje isušivanje.

Ne zaboravite na stopala!

Stopala su posebno osjetljiva na dijabetes, a pogotovo za perioda nošenja zatvorene obuće. Danas obuću čine pretežito loši i nekvalitetni materijali, u kojima stopala ne dišu. Kao takva su onda podložnija razvoju gljivica i bakterija koje uzrokuju neugodan miris i oštećuju sama stopala. Ako ste dijabetičar, posebno trebate voditi računa o higijeni stopala, kako bi izbjegli pojavu problema ove prirode. Pravilnu higijenu stopala uključuje redovito pranje u mlakoj vodi i blagim sapunima, zatim temeljito sušenje stopala, pazeći pri tom da je područje između prstiju dovoljno suho. Provjerite postoje li ikakve ranice ili pukotine na koži, ukoliko postoje, obavezno potražite liječnički savjet.

Navečer možete namazati stopala Soffisof solution hidratantnom kremom, kako bi nahranili kožu, dok preko dana, prije oblačenja zatvorene obuće to ne savjetujemo. Tada je važno da je noga čista i suha te da su čarape čiste. Mi savjetujemo nošenje Relaxsan čarapa za dijabetička stopala. Riječ je o preventivnim čarapama posebnog dizajna i sastava. Sadrže niti srebra, koje imaju antibakterijska i antifungalna svojstva te na taj način sprječavaju bakterijska i gljivična oboljenja stopala i razvoj neugodnog mirisa. Osim toga, posebno su dizajnirane tako da ne sadrže rubne šavove, sve to kako bi se izbjeglo stezanje noge i nastanak natisaka i žuljeva.

Ako je bolest uznapredovala i ostavila traga na stopalima, Diastep obuća posebno je dizajnirana za ovakva stanja. Radi se o maksimalno udobnoj obući, bez šavova na podstavi. Anatomski je oblikovana i sadrži posebno izrađeni džon. Preporuča se osobama koje imaju blagi ili teži oblik dijabetičkog stopala, kao i onima koji pate od reumatoidnog artritisa, hallux valgusa, čekičastih prstiju ili bolnih stopala.

Da zaključimo, dijabetes je metabolička bolest koja, iako u početku ne boli i ne uzrokuje osjetne promjene u svakodnevnom životu, ukoliko se ne liječi na vrijeme uzrokuje brojna oštećenja u organizmu. Jedna je od najčešćih uzročnika bolesti krvožilnog sustava. Često, zajedno s drugim metaboličkim poremećajima, uzrokuje srčani udar. Može oštetiti živčani sustav, bubrege, oslabiti imunološki sustav, oštetiti vid, ali i kožu. Ono o čemu dodatno treba voditi računa jesu stopala. U našim specijaliziranim prodavaonicama nudimo Relaxsan čarape za dijabetička stopala, izradu ortopedskih uložaka prema individualnom otisku (zaštita osjetljive kože stopala i održavanje fizioloških lukova) i Diastep obuću po narudžbi korisnika.

Važno je ne podcijeniti ovu bolest. Redovitim mjerenjem glukoze u krvi i korjenitim promjenama prehrambenih i životnih navika na bolje, ali i izvanjskom njegom kože i stopala, može se puno pridonijeti boljoj kvaliteti života.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/305567

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)