Novosti, Savjeti

Savjeti za zdrav imunitet

Zadnje dvije godine češće nego inače čujemo i spominjemo riječ imunitet. O njemu smo slušali u školama, kod kuće, od baka i mama. Što i koliko zapravo znamo o imunitetu?

Imunitet je sposobnost organizma da se obrani od raznih bolesti, infekcija i zaraza. Uključuje skup različitih, imunoloških stanica koje štiti naš organizam. To je cjelokupni sustav u našem tijelu kojeg možemo zamisliti poput policije. Imunološki sustav nudi odgovor na prijetnje koje nam dolaze u obliku infekcija, bolesti ili neke druge neželjene biološke invazije. Kada govorimo o imunitetu postoje urođeni – imunitet s kojim se rodimo, te stečeni – stječemo ga tijekom života. Na urođeni imunitet ne možemo previše utjecati. Odrastajući prebolimo neke dječje bolesti recimo kozice ili ospice, te tako stječemo imunitet. Kao male cijepe nas protiv tuberkuloze i niza drugih bolesti, kada je sezona gripe cijepimo se kako ne bi oboljeli ili kako bi nam simptomi bolesti bili puno blaži.

Kako smo naveli našem imunološkom sustavu je ponekad potrebna pomoć. Živimo u dobu kada nam prva linija obrane od virusa i bakterija počinje kod kuće.

Imunitet možemo ojačati:
• pravilnom prehranom i vježbanjem,
• izbjegavanjem stresnih situacija,
• izbjegavanjem pušenja te unosa alkohola,
• cijepljenjem.

Dolazi nam hladnije razdoblje, te sve više boravimo u svome toplome domu. Možemo ga učiniti sigurnijim uz difuzor eteričnog ulja https://www.ljepota-zdravlja.hr/katalog-proizvoda/difuzor-arome-chromo-light/ te eterično ulje ravintsare https://www.ljepota-zdravlja.hr/katalog-proizvoda/pranarom-etericno-ulje-ravintsara/ koje ima blagotvorni učinak na središnji živčani sustav, te dokazano sprječava širenje virusa u prostoriji. Uz ravintsaru u difuzor možemo dodati eterično ulje eukaliptusa, mente ili bergamota i pospješiti miris i snagu ulja.

Uz sve prethodno navedeno možemo koristiti i dodatke prehrani ( koji nisu zamjena za pravilnu prehranu). Naša preporuka dodataka prehrani su:
• M.E.V. Feller® Crni pojas u obrani organizma*
• M.E.V. Feller® Probifast – jedinstven pripravak bakterijskih kultura osvježavajućeg okusa bobičastog voća
• M.E.V. Feller® Beta CD glukan sinergijsku formulaciju beta-1,3 / 1,6-glukana i vitamina i minerala.

Članak sveučilišta Harvard ( How to boost your immune system, Harvard Health Publishing 15.2.2021.) govori da stariji ljudi često jedu manje i imaju manje raznolikosti u prehrani. Pa je i to jedan od razloga što dodaci prehrani za održavanje zdravog imunološkog sistema bi svakako trebali biti dio kućne ljekarne.

U doba Covida-19 naš tjelesni obrambeni mehanizam je posebno izložen, te moramo uložiti dodatan napor u očuvanju imuniteta; redovnim prozračivanjem i dezinfekcijom prostorija u kojima boravimo, uz redovno pranje i dezinfekcija ruku i smanjen odlazak na mjesta gdje boravi puno ljudi.

Kako je imunitet skup stanica u našem tijelu koje štite naš organizam od bolesti, tako i mi trebamo činiti skup radnji kako bi mu pomogli.

* Važno je pridržavati se raznovrsne i uravnotežene prehrane.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)