Savjeti

Kako poboljšati cirkulaciju?

Hladne ruke i stopala, suha koža i čest gubitak kose samo su neke od naznaka slabe cirkulacije. Iako loša cirkulacija nije zdravstveno stanje sama po sebi, ona može biti simptom ili komplikacija drugih zdravstvenih problema. Tijelo kroz krvožilni sustav prenosi krv, kisik i hranjive tvari, no ukoliko se krvne žile na nekom području zatvore, otvrdnu ili se suze, dolazi do slabe cirkulacije1.

Simptomi slabe cirkulacije:

  • Hladne ruke, šake, noge i stopala najčešća su pojava kod slabe cirkulacije. Na nogama se javljaju bolni i upaljeni dijelovi kože slični osipu, te dolazi do čestih oticanja i osjećaja prolaska trnca kroz tijelo1.
  • Gubitak kose i slabi nokti
  • Osjećaj pečenja

Navedeni simptomi mogu trajati od samo jedne minute pa do nekoliko sati. Zgrušavanje krvi je redovita tjelesna funkcija koja zaustavlja jako krvarenje rane prilikom ozljede, no ukoliko se sami ne otope pritom blokiraju protok krvi i dolazi do slabe cirkulacije.

Ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretili imaju tendenciju sjediti, ležati i dugo boraviti u istom položaju skloni su pojavi problema s cirkulacijom. Visoki krvni tlak (hipertenzija) sve je češći uzrok slabe cirkulacije2. Osoba koja ima dijabetes izložena je riziku od oštećenja krvnih žila. Ukoliko osoba s dijabetesom ne primi nikakav tretman, mogla bi razviti smanjenu cirkulaciju u stopalima kao i čireve na stopalima koji ne zacjeljuju. Zbog toga je iznimno važno da osobe s dijabetesom idu na godišnji pregled stopala kako bi se uvjerili da nisu razvili lošu cirkulaciju, čireve ili neuropatiju3.

Kod poboljšanja cirkulacije važno je povećati tjelesnu aktivnost uzevši u obzir da redovita kardiovaskularna tjelovježba, poput jogginga, podržava zdravlje krvožilnog sustava i poboljšava cirkulaciju. Konzumiranje crnog i zelenog čaja može poboljšati cirkulaciju zbog antioksidansa u čaju koji potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava. Studija iz 2017. godine pokazala je da crni čaj poboljšava zdravlje krvnih žila (zdrave krvne žile poboljšavaju cirkulaciju).

Znanstveno je dokazano da se cirkulacija poboljšava, a funkcija pluća povećava 2 tjedna do 3 mjeseca nakon prestanka pušenja. Nošenjem kompresijskih čarapa vrši se pritisak na listove i potkoljenice tjerajući krv u tom dijelu noge da teče prema gore. Kompresijske čarape pomažu u stvaranju kontinuiranog protoka krvi kroz cirkulacijski sustav. Održavanje kontinuirane topline od iznimne je važnosti jer se problemi s cirkulacijom pogoršavaju u hladnim uvjetima. Zbog toga je važno održavati dom na ugodnoj temperaturi i korištenje grijača za ruke i noge ukoliko je to potrebno. Masaža je jedan od izvrsnih načina za pokretanje cirkulacije.

U poboljšavanju cirkulacije ključno je izbjegavanje kofeina, nikotina i alkohola; kofein i nikotin sužuju krvne žile i pogoršavaju Raynaudovu bolest, dok pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti3.

Preporuke za poboljšanje cirkulacije:

  • Povećana tjelesna aktivnost
  • Konzumiranje crnog i zelenog čaja
  • Prestanak pušenja
  • Nošenje kompresijskih čarapa
  • održavanje kontinuirane topline
  • masaža
  • izbjegavanje kofeina, nikotina i alkohola

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)