Savjeti

Dijabetički ulkus

Dijabetički ulkus opisuje sporo zacjeljujuću ranu koja se obično pojavljuje na stopalima. To je komplikacija dijabetesa koja često proizlazi iz nedostatka osjeta ili protoka krvi u zahvaćenom području. Dugotrajna visoka razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile i živce u cijelom tijelu što može povećati rizik od ozbiljnih komplikacija. Ukoliko se dijabetički ulkus ne liječi može dovesti do ozbiljnih komplikacija i štetnih posljedica kao što su smrt tkiva koje onda rezultira amputacijom ekstremiteta ili smrću 1.

Dijabetički ulkus se obično odnosi na otvorenu ranu ili ranu koja ne može zacijeliti. Često se javlja kao manja trauma, no zbog kombinacije čimbenika kao što su oštećenje živaca i sporo zacjeljivanje, postoji mogućnost da osoba neće primijetiti ozljedu i zbog toga će onda ozljeda napredovati u ulkus. U svijetu postoje tri glavne vrste dijabetičkog ulkusa:

 1. ISHEMIJA – ozljede koje se razvijaju zbog ishemije, a javlja se kada dio tijela ne prima dovoljno krvi
 2. NEUROPATSKE – rane se razvijaju zbog periferne neuropatije (loše funkcije perifernih živaca), osoba ne osjeća bol zbog izgubljenog osjeta
 3. NEUROISHEMIJSKI – rane koje se razvijaju zbog neuropatije i zbog ishemije 1

 

Sindrom dijabetičkog stopala kasna je i kronična posljedica dijabetesa koja se javlja u različitim stadijima počevši od nultog stadija (koža stopala je očuvana i nisu prisutne ulceracije na stopalu), prvog stadija (normalno stopalo), drugog stadija (visoko rizično stopalo), trećeg stadija (dijabetički ulkus), četvrtog stadija (infekcija) i petog stadija (nekroza). Važnu ulogu imaju i fizioterapeuti koji u preventivnim programima provode primjerenu fizioterapijsku procjenu i edukaciju bolesnika 2.

Uobičajeni uzroci dijabetičkog ulkusa stopala uključuju:
 • Visoka razina šećera
 • Periferna neuropatija
 • Loša cirkulacija
 • Iritacija ili rana na stopalima

No postoje i manje poznati i ne toliko uobičajeni uzroci koji igraju veliku ulogu kao što su starija dob, pušenje, pretilost, hipertenzija, loša cirkulacija i upala stopala. Iako se većina dijabetičkih ulkusa pojavljuje na stopalima, nije čudno da se razviju i na drugima dijelovima tijela kao što su noge, ruke i nabori kože na trbuhu. Kada će liječnik pregledavati dijabetički ulkus, gledati će njegov položaj, veličinu, dubinu i iscjedak iz rane. Obratiti će pozornost da opće znakove infekcije kao što su: oteklina, crvenilo oko lezije, otvrdnuće kože, lokalna bol i prisutnost gnoja. U srži najbolji tretman bi zapravo bila sama prevencija i održavanje zdravlja i briga o stopalu.

Neki od savjeta za sprječavanja dijabetičkog ulkusa uključuju:
 • Održavanje stopala čistim, vlažnim i suhim
 • Nošenje cipela koje dobro pristaju (ne premale niti pre velike)
 • Svakodnevno provjeravanje kože (mjehurići, pukotine, posjekotine, urasli nokti i druge ozljede)
 • Posjet pedijatru za bilo kakve ozljede
 • Prestanak pušenja
 • Ne hodanje bos
 • Održavanje razine šećera unutar ciljnih raspona

Iako su komplikacije kod dijabetičkog ulkusa česte i gotovo neizbježne, one se bez problema mogu spriječiti i liječiti 1.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)