Savjeti

Dijabetes i inkontinencija

Uz kontrolirano ciljano liječenje dijabetesa, promjenu životnih navika (pojačanu tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu), izvođenje Kegelovih vježbi, primjeren unos vode i nadzor nad mokraćnim mjehurom, sigurnost, udobnost i diskreciju jamče i posebno prilagođeni proizvodi za inkontinenciju

Dijabetes je kronična bolest koja utječe na kvalitetu života i koja za poboljšanje i optimalne rezultate u liječenju zahtjeva od svakog pojedinca maksimalnu disciplinu i dosljednost u promjenama životnih navika.  Nekontroliran i nepravodobno liječen dijabetes može kod bolesnika dovesti do problema s očima, perifernim živčanim završecima (posebno na stopalima), mjehurom i bubrezima, srcem i krvnim žilama.

Točna veza između inkontinencije i dijabetesa nije utvrđena, no postoji nekoliko čimbenika koji su u međusobnoj korelaciji i povećavaju mogućnost pojave inkontinencije kod osoba s dijabetesom: 

  • Pretilost  –  može dovesti do pojačanog pritiska na mokraćni mjehur
  • Visoka razina šećera u krvi  – uzrokuje pojačanu žeđ, a to dovodi do pojačane potrebe za mokrenjem.  
  • Visoka razina šećera u krvi može imati za posljedicu  česte infekcije bubrega i mjehura, koje mogu dovesti do pojave inkontinentnih epizoda.

Kronična komplikacija šećerne bolesti je dijabetička neuropatija koja se očituje u više organskih sustava, a udružena je s padom kvalitete života. Razlikujemo bolnu i bezbolnu dijabetičku neuropatiju.  Bolna neuropatija remeti san i funkcioniranje bolesnika pri čemu može doći do pojave tjeskobe i depresije, a također dolazi i do smanjenja radne sposobnosti. Periferna neuropatija zahvaća motoričke i senzorne živce, a najizraženija je na nogama.

Simptomi su: bolovi noću, grčevi u mišićima, pečenje u nogama i stopalima, preosjetljivost na dodir, izražen osjećaj boli, neosjetljivost stopala na toplinu i hladnoću, suha i osjetljiva koža.  Sve tegobe javljaju se simetrično, kreću od prstiju, preko stopala i na kraju se javljaju na donjim dijelovima potkoljenica. Kako bolest napreduje, zahvaća i ruke istim načinom širenja od prstiju preko dlanova do podlaktica. Tegobe su izraženije noću i za mirovanja, pa remete san i odmor.

Tzv. bezbolna neuropatija je vrlo opasna i ima za  posljedicu  smanjen osjećaj za bol i temperaturu, opet posebno izraženo kod stopala i šaka.

Uslijed oštećenja živaca javlja se stanje poznato pod nazivom neurogeni mjehur.  Kada živci između mozga i mokraćnog mjehura ne rade pravilno, dolazi do pojave neurogenog mjehura, a jedan od uvjeta koji utječu na rad, odnosno oštećenje tih mišića je i dijabetes.

Neurogeni mjehur uzrokuje gubitak kontrole nad sposobnošću mokrenja, uslijed čega mokrimo premalo ili veći broj puta tijekom dana.                                                                                                                                       

Simptomi neurogenog mjehura su: 

  • lepršavi tok prilikom mokrenja 
  • naprezanje kod mokrenja
  • česte infekcije mjehura
  • nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura, poteškoće u određivanju punoće mjehura
  • nekontrolirano istjecanje ili kapanje mokraće i nemogućnost zadržavanja kontrole mjehura

Uz kontrolirano ciljano liječenje dijabetesa, promjenu životnih navika (pojačanu tjelesnu aktivnost i pravilna prehrana), izvođenje Kegelovih vježbi, primjeren unos vode i nadzor nad mokraćnim mjehurom, sigurnost, udobnost i diskreciju jamče i posebno prilagođeni proizvodi za inkontinenciju.

Takvi su i proizvodi iz linije Soffisof  za laku inkontinenciju.

Ulošci Soffisof lady normal, Soffisof lady extra i Soffisof lady super anatomski su dizajnirani proizvodi u tri različite veličine, prilagođeni individualnim potrebama korisnika.

Navedeni proizvodi izrađeni su od hipoalergenih materijala, imaju visokoupijajuću jezgru koja onemogućuje prelijevanje tekućine ( tzv. lock fluid sistem ), a tu je i sustav protiv neugodnih mirisa te prozračni vanjski filter. Primjenjuju se na donje rublje, imaju ljepljivi sloj s donje strane i  pakirani su pojedinačno unutar paketa.

Related Posts