Savjeti

Pravilno mjerenje tjelesne temperature

Mjerenje tjelesne temperature uz digitalne nekontaktne termometre je vrlo elegantno, neinvazivno rješenje posebno značajno pri mjerenju kod djece. Usmjeravanjem infracrvenog snopa prema čelu kroz par sekundi uređaj očitava vrijednost temperature

Tjelesna temperatura predstavlja toplinsko stanje organizma. Nastaje kao posljedica ravnoteže između stvaranja topline unutar organizma, koja nastaje kao produkt biokemijskih reakcija te o vanjskoj temperaturi, kojoj je tijelo izloženo. Održavanje tjelesne temperature stalnom, neprekidnim izjednačavanjem oslobađanja topline s njezinim stvaranjem, osnova je funkcioniranja toplokrvnih, homeotermnih, organizama.

Centar za termoregulaciju nalazi se u mozgu i ponaša se kao termostat organizma. Osjetljiv je na svaku promjenu temperature, bilo da se radi o njenom povišenju ili snižavanju u tijelu ili u okolini. Tada signalizira organizmu otpuštanje viška topline ili njeno zadržavanje. Za ovaj složeni mehanizam zaslužni su brojni procesi u organizmu, od kojih su poznati otpuštanje viška topline znojenjem, širenjem krvnih žila (vazodilatacija) i isparavanje vode iz kože i pluća. Suprotno tome, za vrijeme hladnijih vremena, izdavanje topline se smanjuje stiskanjem krvnih žila (vazokonstrikcija) te dolazi do stvaranja topline u mišićima koji drhte.

Normalna tjelesna temperatura kod zdravog pojedinca najčešće se kreće u intervalu od 36°C do 37°C. Tijekom jutra temperatura je obično nešto niža, dok kasnije tijekom dana i večeri biva viša. Poznato je i da je prirodno viša kod male djece nego kod starijih ljudi te da raste pri tjelesnom naporu, usljed izraženijih emocija, ali i kod žena nakon ovulacije.

Povišenje tjelesne temperature iznad normalne razine naziva se vrućica, ognjica ili groznica (lat. febris). Uzroci vrućice mogu biti različiti, no najčešće se radi o upalnim procesima, uzrokovanih virusima ili bakterijama. Tada dolazi do pojačanog stvaranja kemijskih tvari pirogena, koji stimuliraju porast tjelesne temperature. Najčešće kod vrućice postoje tri faze. Prva faza podrazumijeva povišenje tjelesne temperature, uz popratne osjećaje zimnice, drhtavice, ubrzanog disanja i rada srca, a koža je na dodir obično hladna. U drugoj fazi tjelesna temperatura ostaje konstantno povišena, dok se uzrok ne otkloni. Tada nastupa treća faza smanjenja povišene temperature, uz popratne osjećaje znojenja, širenja krvnih žila i zagrijavanja površine kože.

Nekada su kućnu ljekarnu obavezno dopunjavali živini toplomjeri. Međutim, budući da se radi o vrlo otrovnom metalu za ljude i životinje, danas ih se više ne može nabavljati te ih uspješno zamjenjuju digitalne inačice. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, na tržištu su dostupni i nekontaktni toplomjeri, čiji su benefiti dobili posebnu važnost u  vrijeme pandemije korona virusa.

Postoji više mjesta za mjerenje tjelesne temperature, u uhu, oralno, pod pazuhom i rektalno. Mjerenje tjelesne temperature razlikuje se i u odnosu na dobnu skupinu. Naime, kod odraslih i veće djece preporučuje se mjerenje temperature pod pazuhom, u trajanju od 10 minuta, dok se kod male djece obično savjetuje rektalno, u trajanju od 2 do 3 minute.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, Microlife digitalni termometri proizvedeni su  u skladu s ekološkom osviještenosti i brigom za okoliš. U usporedbi s klasičnim termometrima, Microlife termometri osiguravaju puno brže mjerenje, s jednako visokim stupnjem točnosti i preciznosti. Patentirana je Tehnologija 10 sekundi, koja omogućava jednostavno, točno i precizno mjerenje u samo 10 sekundi, što je četiri puta brže od uobičajenih  digitalnih toplomjera. To je jako važno, naročito kod djece. Silent Glow TM tehnologija predstavlja osvijetljenji alarm kao indikator povišene tjelesne temperature. Crveno svjetlo alarmira da je temperatura iznat 37,4°C. Patentirana Silent Glow tehnologija je novi standard za sve Microlife infracrvene termometre. Imaju veliki osvijetljeni prikaz s datumom i vremenom i memoriju za 30 mjerenja.

Postojanje fleksibilnog vrha termometra još je jedna performansa koja uvelike olakšava rektalni način mjerenja temperature. Također, Microlife se pobrinuo i za osobe koje su alergične na raličite metale, pa tako nudi i vodootporni termometar visoke točnosti i preciznosti s nemetalnim, antialergijskim vrhom.

Microlife nekontaktni termometri dostupni su u dva oblika, klasični i  u obliku dupina (prilagođen djeci). Kod NC400 (plavog dupina) samo tri sekunde dovoljno je za precizno mjerenje tjelesne temperature. Također, tehnologija signalnog svjetla ukazuje na ispravno područje mjerenja te pomaže za određivanje ispravne udaljenosti u mraku. Na taj način, uz isključivanje zvučnog signala, moguće je djetetu izmjeriti temperaturu nježno, dok spava. Termometri su klinički testirani. Osim mjerenja tjelesne temperature,  mogu mjeriti i temperaturu dječje bočice, kupke i prostora u kojem boravite.. 

Related Posts