Novosti, Savjeti

Zašto koristimo pulsnu oksimetriju?

Pulsna oksimetrija mjeri zasićenost kisika u krvi uz nadzor pulsa!

Svakom dijelu ljudskog organizma potreban je kisik kako bi pravilno funkcionirao. Naravno, za prijenos kisika pobrinuo se mehanizam u tijelu koji počinje od našeg udaha, zatim plućnom ventilacijom filtrira zrak kroz pluća i preko krvi koja molekule kisika veže na hemoglobin u krvnim zrncima isporučuje u sve organe tijela.

Kako bi znali koji postotak kisika je prisutan u našoj krvi koristimo metodu pulsne oksimetrije.

Pulsna oksimetrija mjeri postotak kisika u hemoglobinu koja se još naziva zasićenje kisikom. Jednostavno rečeno ona pokazuje koliko kisika dolazi do organa.

Normalne razine zasićenja su od 95 do 100%. Ispod 90% zasićenja se smatra niskim i može za posljedicu imati lošu kliničku sliku.

Pulsni oksimetri su neinvazivni uređaji koji se lako pričvršćuju na dio tijela (najčešće jagodica prsta šake)  kako bi uređaj mogao lako očitati vrijednosti otkucaja i saturacije (zasićenja) kisikom 

Idealno mjesto za postavljanje senzora pulsnog oksimetra je ono koje je dobro prokrvljeno, relativno nepokretno, lako dostupno i udobno. Najčešća mjesta su jagodica prstiju šake i resica ušne školjke.

Pulsni oksimetri omogućavaju i mjerenje brzine otkucaja srca.

Karakteristike pulsne oksimetrije

Preko pulsnih oksimetara dobivamo informacije o učinkovitosti terapije kisikom kod plućnih bolesnika. Npr. ako osoba koristi koncentrator kisika ili CPAP uređaj za apneju onda će pulsni oksimetar biti od iznimne pomoći pri praćenju učinkovitosti ovih terapijskih metoda.

Medicinsko osoblje u bolnicama koristi oksimetre kod posebno osjetljivih pacijenata npr. kod novorođenčadi u jedinicama za intenzivnu njegu kao upozoravajući uređaj/signal ukoliko dođe do pada zasićenja kisikom.

Liječnici vrlo često preporučuju kod osoba sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima nošenje pulsnog oksimetra tijekom fizičke aktivnosti (šetnja, vježbanje, stres test…).

Dodatne prednosti pulsne oksimetrije 

  • Omogućuje praćenje zasićenja  kisikom kroz duže vremensko razdoblje (vrlo značajno u postcovid vremenu kod osoba koje su razvile težu kliničku sliku),
  • Upozorenje kada je razina kisika niska što je posebno značajno kod osoba pod anestezijom, osoba koje se nalaze u stanju kome i  novorođenčadi,
  • Smjernica za procjenu potrebe za dodatnim kisikom (kod osoba koje koriste respiratore, koncentratore kisika ili CPAP uređaje)
  • Sigurnost i mir kod osoba koje imaju značajnije kardiovaskularne ili respiratorne tegobe

U našim poslovnicama nudimo kvalitetan Microlife pulsni oksimetar OXY 300 koji je idealan uređaj za jednostavno i bezbolno mjerenje. Za primjenu kod djece i odraslih. Prikladan je za kućnu i profesionalnu upotrebu (u bolnici, ordinaciji). Ima 6 različitih načina prikaza podataka, lagan je i prenosiv i uz njega određivanje zasićenosti arterijskog hemoglobina kisikom (SpO2) i mjerenje pulsa postaje jednostavna, svakodnevna rutina.

Related Posts