Savjeti

Kako napredovati u hodanju?

Hodanje je ljudima urođena tjelesna aktivnost koju obavljamo bez razmišljanja.

Većina nas nije svjesna da je hodanje pristupačna i besplatna fizička aktivnost koja nam može poboljšati zdravlje i produžiti životni vijek.

Mnogi su zdravstveni benefiti hodanja:

  • smanjuje rizik od bolesti srca
  • smanjuje vjerojatnost pojave dijabetesa
  • smanjuje rizik pojave visokog tlaka
  • pomaže u borbi protiv stresa i depresije
  • smanjuje rizik obolijevanja od raka
  • pozitivno utječe na kosti i zglobove
  • potiče mršavljenje

Općenito, hodanje, bilo da je riječ o laganom, umjerenom ili brzom tempu, pozitivno utječe na cjelokupno stanje organizma.

Dakle bez obzira na tempo, najbitnije je hodati pravilno. Prilikom hodanja bitno je glavu držati visoko, leđa uspravno, stražnjica mora biti povučena prema unutra, ramena opuštena, trbušni mišići napeti, a stopala paralelna jedno s drugim. Ruke trebaju biti lagano svinute u laktovima. Pri hodanju najprije spuštajte petu na tlo, a zatim ostatak stopala. U ritmu se gibaju suprotna ruka i noga, a ovisno o ritmu hodanja usklađuje se i ritam disanja. Vrlo je važno ne raditi uobičajene greške pri hodanju: opuštanje trbušnih mišića, gledanje u tlo, neprilagođena dužina koraka, nagle izmjene ritma hoda. Također, vrlo je bitno imati komotnu odjeću i obuću. Prekomjerno izvrtanje stopala prema van ili unutra, u trenu kada peta dotakne tlo, može utjecati na položaj zglobova, prvenstveno gležnjeva i koljena, ali moguće i bokova. Zbog toga ako dulje vrijeme osjećate bolove prilikom hodanja posjetite specijalista fizijatra ili ortopeda, ili jednostavno koristite odgovarajuće ortopedske uloške, koji će ispraviti disbalans.

Valja razlikovati anatomski i ortopedski uložak. Anatomski uložak prati luk stopala i djeluje preventivno. Najčešći razlozi za izradu i nošenje ortopedskih uložaka po mjeri su ravno stopalo, čukljevi (hallux valgus), petni trn, dijabetičko stopalo.

Kako do kvalitetnih uložaka rađenih po mjeri?

U našim poslovnicama zatražite 3D pjenu, te po uputama stručnog osoblja u njoj ostavite otiske svojih stopala. Sada preostaje da odaberete jedan od pet modela iz naše ponude, te da nam kažete svoje želje i potrebe, odnosno preporuke liječnika. Temeljem ostavljenih otisaka i odabranog modela uložaka, te ostalih informacija koje ste nam dali, kroz par dana dobit ćete uložak izrađen prema vašem stopalu i potrebama.

Iznimno zdravu tehniku hodanja razvila je Esther Gokhale. Ta je tehnika poznatija pod nazivom klizno hodanje. Tom tehnikom jačaju se mišići stražnjice čime se kukovi lagano naginju prema naprijed, a to dovodi do bolje ravnoteže i omogućuje kostima kukova da se ispravno rotiraju u čašici. Dugoročno ova tehnika umanjuje mogućnost povreda i pojave bolova u zglobovima.

Nadalje, svakako zdrava tehnika je tzv. nordijsko hodanje koje je nastalo na tehnikama skijaškog trčanja. Korištenjem štapova aktivira se i gornji dio tijela koji je inače zapostavljen. Time se, kroz korištenje štapova, održava pravilno držanje, tijelo se gura prema naprijed i rasterećuju se zglobovi ispod ramenog pojasa, što dovodi do ugodnijeg i duljeg hodanja. Kad se svlada pravilna tehnika smanjuje se naprezanje i bolovi u slabinskom i vratnom djelu kralježnice, u kukovima i koljenima.

S obzirom na sve navedeno, uz dolazak toplijeg i ljepšeg vremena, preporuka je krenuti u prirodu i hodati za zdravlje.

Related Posts