Novosti, Savjeti

Dnevne aktivnosti i prehrana u starijoj dobi

U starijoj dobi vrijeme nakon umirovljenja ili odlaska djece iz roditeljskog doma može biti okidač mnogih bolesti, zdravstvenih, socijalnih problema i izvor nezadovoljstva u životu. Ako uz to ne pazimo na prehranu i imamo prekomjernu težinu onda nam je i to dodatna negativnost u tablici nezadovoljstva.

Kako se oduprijeti rutini i nepovoljnim obrascima ponašanja?

Uobičajeno je da čovjek stvara rutinu u svojim dnevnim aktivnostima, posebno je to izraženo kod osoba starije dobi kojima rutina predstavlja jedinu svrhu i cilj života. Koliko god volimo rutinu i konfort zonu toliko nam ona otupljuje duh i negativno utječe na fizičko i mentalno zdravlje. No, ono što možemo je uvesti čitav niz poticajnih aktivnosti koje će pomoći u poboljšanju kvalitete života.

Ples, druženje, socijalni kontakt, humanitarno djelovanje, vježbanje, boravak u prirodi samo su neke od aktivnosti koje nam mogu ispuniti dan.

Ples, druženje, socijalni kontakt, humanitarno djelovanje, vježbanje, boravak u prirodi samo su neke od aktivnosti koje nam mogu ispuniti dan, donijeti zadovoljstvo, okupirati um i emocije i dati smisao našem postojanju.

Organizirane grupne vježbe, fitness za starije, nordijsko hodanje i boravak u prirodi mogu stvarati benefite za mentalno i fizičko zdravlje. Uključite se u neku od aktivnosti, uz sve blagodati za svoje tijelo upoznati ćete i nove ljude i obogatiti svoju socijalnu mrežu.

Ako ste akademski tip i voljni učiti i prihvatiti nove spoznaje dajte si priliku i sudjelujte u predavanjima ili nastavi kroz online radionice. Ovo je izvrstan način za održavanje mentalne budnosti i angažiranosti.

Uključivanje u aktivnosti za pomoć drugima kao kuhanje u pučkim kuhinjama, posjet bolesnima, prikupljanje sredstava ili organiziranje humanitarne pomoći izvrstan je način za poticanje osjećaja svrhe i zadovoljstva. Bez obzira kako zadatak jednostavan bio, ako nakon njega osjećamo zadovoljstvo onda je cilj aktivnosti u potpunosti pogođen.

Glazba je melem za dušu i tijelo. Čak i osobe s uznapredovalom  demencijom ili kognitivnim smetnjama mogu imati koristi od aktivnosti vezanih uz glazbu. Različiti oblici glazbene stimulacije mogu pomoći u pokretanju sjećanja i potaknuti osjećaj sreće.

Osobe koje su cijeli život radile kućanske poslove i u starijoj dobi imaju potrebu baviti se aktivnostima uz koje osjećaju svrhu. Sada nije potrebno da kućanske poslove rade u potpunosti i kontinuirano, možda se sada mogu posvetiti složenijim jelovnicima ili kolačima koji zahtijevaju više vremena. Svaka takva poticajna aktivnost i njihov ukusni produkt pružaju neizmjerno zadovoljstvo i prevladavanje osjećaja beskorisnosti.

Životinje imaju poseban instinkt i način povezivanja sa starijim osobama. Šetnja uz ljubimce, briga za njih i zadovoljavanje njihovih potreba može pomoći u povećanju ukupne tjelesne i psihičke dobrobiti.

Uključivanje u aktivnosti za pomoć drugima kao kuhanje u pučkim kuhinjama, posjet bolesnima, prikupljanje sredstava ili organiziranje humanitarne pomoći izvrstan je način za poticanje osjećaja svrhe i zadovoljstva.

Prehrana u starijoj dobi

Starije osobe imaju jedinstvene prehrambene potrebe. Kroz godine moramo promijeniti strukturu i odabir namirnica. Zašto? Zato što se kao prirodni proces starenja smanjuje mišićna masa i ujedno osobe zbog manje fizičke aktivnosti ne sagorijevaju kalorije istom brzinom kao u mlađim danima.

Zato su najbolje preporuke:

Prema istraživanju iz 2019. godine*  niskokalorična prehrana, bogata biljnim proteinima može kod starijih osoba uz benefit gubitka težine, istovremeno zadržati gustoću kostiju, obujam mišića potrebnih za bolju kvalitetu života s godinama.

Tjelesna aktivnost, uravnotežena prehrana, socijalni kontakti i mentalna stimulacija pozitivno utječu na spoznaju starijih osoba. Isto tako smanjuju depresiju, pomažu kod ozbiljnih stanja demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

namirnice_tlak
mediteranska_prehrana

U konačnici, zadovoljni ljudi koji žive ispunjenim životom mogu očekivati da će živjeti bolje i dulje.

*: “Effects of a Hypocaloric, Nutritionally Complete, Higher Protein Meal Plan on Regional Body Fat and Cardiometabolic Biomarkers in Older Adults with Obesity,” Annals of Nutrition and Metabolism, published online in advance of print Feb. 12, 2019

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)