Novosti, Savjeti

Pomagala za kretanje; Korak ispred…

Istraživanje iz 2019.* objavljeno u American Journal of Preventive Medicine dokazuje kako hodanje smanjuje rizik od invaliditeta povezanih sa pokretljivošću za 85%.

Skoro svakodnevno sa svih medija čujemo kako nam je kretanje bitno, te kako bi se trebali što više kretati da bi ostali zdravi i vitalni. Međutim, vremenom ili zbog bolesti naše kretanje postaje ograničeno.

Održavanje tjelesne spreme i tonusa mišića moguće je i ako su prisutne različite zdravstvene tegobe. Puno puta smo vidjeli kako starija gospođa hoda uz hodalicu ili gospodina koji hoda uz pomoć štapa. Hodaju uzdignute glave jer nije nikakva sramota osloniti se na pomagalo. Pomagala za hodanje su raznovrsna, osmišljena su kako bi pomogli ljudima koji imaju problema s kretanjem da uživaju u većoj slobodi i neovisnosti. Među pomagala za kretanje ubrajamo: štake, štapove, hodalice, rolatore i kolica.

Kako bi ostali aktivni Ljepota zdravlja centar zdravih riješenja u svom prodajnom programu nudi razna pomagala za kretanje:

Štake

postoje dvije vrste štaka: podpazušna gdje je najveći oslonac u podpazušnoj jami i tzv. podlakatne gdje je najveći oslonac na šaci odnosno podlaktici. Namijenjene su osobama koje trebaju pomoć i podršku pri hodanju nakon operacije, ozljede ili neke druge motoričke poteškoće. Ima ih u više boja i mogu se visinom prilagoditi svakom uzrastu.

Štap desni ili lijevi

Lagani i siguran anatomski štap prilagođen za nošenje u desnoj ili lijevoj ruci zahvaljujući dizajnu rukohvata. Anatomski rukohvat pruža sigurnost pri svakom koraku. Ima mogućnost prilagođavanje visine. Guma na dnu štapa osigurava stabilnost i na skliskim površinama. Uz štapove od aluminija, postoje i obični štapovi izrađeni od drveta.

Štap sa četiri kraka

Aluminijski štap sa širokom bazom oslonca i anatomskim rukohvatom. Idealan je za osobe kojima je oslabljena lijeva ili desna strana tijela. Kvalitetno pomagalo za hodanje možete opteretiti do 100 kg. Duljina štapa za hodanje može se podesiti od 75 cm do najviše 95 cm tako da visina se prilagođava individualnim potrebama.

Hodalica gibljiva

Stabilni aluminijski okvir koji podržava tijelo tijekom hodanja. Zahvaljujući pomičnom prednjem dijelu nije potrebno podizati hodalicu tijekom hodanja, time se oslobađate od naprezanja ruku i nogu i opet možete svladati udaljenosti bez ekstremnih napora. Ergonomski oblikovane ručke od mekanog materijala također su idealne za dužu uporabu. Osim toga, visina okvira za hodanje može se prilagoditi vašoj visini u nekoliko faza. Noge hodalice su opremljene gumom tako da sigurno stoji i na glatkim i skliskim površinama.

Rolatori

Pomagala slična hodalicama ali namijenjeni za guranje. Postoje različite izvedbe npr. sa dva kotača i dvije noge, sa tri kotača i najpopularniji sa četiri kotača. Namjenjeni su za bezbrižne i ugodne šetnje. Najčešće sadrže kočnicu radi sigurnosti. Na njih možemo bez bojazni i sjesti u slučaju da se umorimo tijekom hodanja.

Kako bi ostali u koraku s vremenom ili kako bi (p)ostali korak ispred vremena, najviše trebamo uložiti u sebe i u svoje zdravlje. U prijašnjim člancima smo također naglasili blagodati redovne šetnje, smanjenje visokog krvnog tlaka, smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Redovne šetnje sada su nam olakšala raznovrsna pomagala za kretanje. U dobrom društvu ili sami ne zaboravimo udahnuti svježi zrak vani!

*https://www.medicalnewstoday.com/articles/324851

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)