Savjeti

Kako se pripremiti za operaciju kuka

Operacija kuka može biti najvažniji i najzahtjevniji dio u rješavanju problema i bolova u kukovima, ali nije jedini koji je iznimno težak i nosi svojevrsne rizike. Razdoblje oporavka nakon ortopedske operacije obično uključuje mnoge važne korake koji će odrediti vaše dugoročno zdravlje i pokretljivost, a postupke za pravilan oporavak potrebno je poduzeti prije operacije1. Uzevši u obzir da nakon operacije kuka nećete moći hodati i kretati se po kući kao inače te dok se oporavljate želite olakšati brzo zacjeljivanje kuka, uputit ćemo vas na određene mjere koje je potrebno poduzeti za što uspješniji i bezbolniji oporavak.

Nakon operacije kuka proći će određeno vrijeme prije nego što opet budete ponovno mogli hodati. Postavljanje uklonjivih ručka u kupaonici oko WC školjke i pod tušem te postavljanje zidnih ograda na stubištima kako biste spriječili padove iznimno će vam olakšati kretanje po kući.

Pomagala koja je potrebno postaviti u kupaonici2:

  • posebna plastična povišenja za WC školjku koja korisniku olakšavaju njezinu uporabu
  • stolac za tuš-kabinu koji korisniku znatno olakšava sjedenje i ustajanje te ima mogućnost namještanja visine
  • daska za kadu koja pacijentu i njegovu njegovatelju omogućuje lakši postupak kupanja
  • rukohvati koji pričvršćeni za okolne zidove osobama sa slabijim mišićima olakšavaju podizanje.

U razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana nakon operacije kuka bit će vam potrebna pomoć kod kuće zbog čega se preporučuje prije operacije dogovoriti njegovatelja, prijatelja ili člana obitelji da vam pruži pomoć kod kuće3. Šest mjeseci nakon operacije pacijentu je zabranjeno podizati teške predmete i izvoditi bilo kakve nagle pokrete u području operiranog kuka4.

Pomagala koja vam omogućavaju svakodnevni život u vrijeme oporavka nakon operacije kuka2:

  • rukohvat u obliku trapeza postavljen iznad postelje olakšava pacijentovo okretanje i ustajanje iz kreveta
  • hodalica omogućuje sigurnije kretanje fizički nesigurnom bolesniku, osigurava stabilnost i ravnotežu pacijentu tijekom kretanja
  • štake su pomagalo koje se obavezno upotrebljavaju nakon operacije kuka, pacijentu omogućuju kretanje; nakon operacije kuka fizioterapeut treba pokazati bolesniku najbolji načina kako se štake koriste
  • štap je također korisno pomagalo koje se nosi u ruci suprotnoj od strane oštećenog kuka
  • primjena različitih vrsta ortopedskih valjaka ublažava grčeve u mišićima.

Potrebno je ukloniti sve tepihe u domu koji mogu prouzročiti nesreću i zbog kojih biste se mogli poskliznuti. Ako je potrebno, prije operacije obavezno prerasporedite namještaj u domu kako biste se mogli lakše kretati s pomoću štapa, hodalice ili štaka3.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)