Savjeti

Zašto je bitno kvalitetan i siguran medicinski proizvod potražiti u specijaliziranim prodavaonicama?

Što je ustvari medicinski proizvod?

Medicinski proizvod je svaki instrument, naprava, uređaj, programska podrška, materijal ili drugi predmet koji je uporabljen samostalno ili zajedno s nekim drugim predmetom uključujući i programsku podršku koju je njegov proizvođač namijenio za dijagnostičke ili terapeutske svrhe i koja je programska podrška nužna za njegovu pravilnu primjenu namijenjen od proizvođača za uporabu kod ljudi radi:

  • dijagnosticiranja, sprječavanja, praćenja, liječenja i ublažavanja bolesti,
  • dijagnosticiranja, praćenja, liječenja, kontrole, ublažavanja ili otklanjanja tjelesnog oštećenja ili nedostatka,
  • ispitivanja, otklanjanja ili nadomještanja ili preinake anatomskih ili fizioloških funkcija organizma,
  • kontrole začeća,

i koji svoje glavno namjeravano djelovanje u/ili na ljudskom tijelu ne postiže farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim učincima, iako njegovo djelovanje može biti potpomognuto takvim učincima.2

Glavna svrha specijaliziranih prodavaonica medicinskih proizvoda je držanje i prodaja medicinskih proizvoda1. Specijalizirane prodavaonice strogo su regulirane zakonima te moraju zadovoljavati dane im kriterije i u svim situacijama biti opskrbljene te u ponudi pružati visoku kvalitetu asortimana. U specijaliziranim prodavaonicama većina medicinskih proizvoda je registrirana i ima odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Bitno je istaknuti da u specijaliziranim prodavaonicama su zaposleni zdravstveni radnici kojima je prioritet zadobiti povjerenje kupaca i pacijenata. Isto tako stručno su obrazovani i osposobljeni pružiti najbolje rješenje pri rješavanju zdravstvenih problema i potreba. Uz to specijalizirane prodavaonice medicinskih proizvoda svojom opremljenošću i stručnošću provode i imaju odobrenje za:

  1. Obradu i isporuku proizvoda na temelju potvrde o ortopedskim ili drugim pomagalima – djelatnici su dužni provjeriti zakonitost, sigurnost i primjerenost medicinskog proizvoda.
  2. Kliničko razumijevanje – djelatnik nastoji prikupiti i integrirati informacije o pacijentovoj potrebi i razumjeti razlog korištenja medicinskog proizvoda.
  3. Informiranje zdravstvenih radnika i javnosti o novostima u zdravstvu.
  4. Promicanje zdravlja – djelatnici specijalizirane prodavaonice medicinskih proizvoda sudjeluju u kampanjama o promicanju zdravlja na lokalnoj i nacionalnoj razini3.

Sukladno pravilniku o uvjetima za davanje dozvole specijaliziranim prodavaonicama medicinskih proizvoda važno je napomenuti kako promet medicinskih proizvoda u specijaliziranim prodavaonicama mogu prodavati isključivo pravne i fizičke osobe kojima je sukladno posebnom zakonu odobreno obavljanje zdravstvene djelatnosti danom im dozvolom od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode4.

Otvorenje preuređene poslovnice u Ivanić Gradu

U posljednjih desetak godina na području Republike Hrvatske osnovane su brojne regionalne kompanije s velikim brojem specijaliziranih prodavaonica medicinskih proizvoda (lijekova, pomagala, dodataka prehrani i kozmetike).

Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja ima ukupno 8 poslovnica i u svakoj od njih možete pronaći proizvod, savjet, stručno mišljenje i preporuku o medicinskim proizvodima koji su upravo namijenjeni vama u službi promicanja zdravlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)