Događanja, Novosti, Savjeti

Ljetni planovi uključuju neplaniranje

Ljeto je na vrhuncu, godišnji odmori započinju, a vi još niste isplanirali svoj idealni odmor?!

Htjeli bi pospremiti kuću, uvesti neke promjene u svoju svakodnevicu, posvetiti se sebi i obitelji, vidjeti se s najboljim prijateljem, ili prijateljicom, otići na izlet ili pak isprobati već odavno zabilježeni recept? Složit ćemo se da je ipak malo vremena za posvetiti se svemu kvalitetno i još k tomu odmoriti se.

Ono što je vrlo važno jest stati na loptu i prepustiti se trenutku. Prva crtica neplanirane liste treba biti kvalitetan san! Naspavajte se i pružite svom tijelu dugo priželjkivani odmor.

Dugotrajna neispavanost i poremećeni odnosi budnosti i sna ostavljaju bitne posljedice na psihofizičko stanje organizma. Postajemo razdražljiviji, napeti, koncentracija znatno slabi, slabi sposobnost kvalitetnog obavljanja dnevnih zadataka, stres je na vrhuncu i osjećamo kronični umor.

S druge strane, kvalitetan san pomaže očuvanju zdravlja, pozitivno utječe na hormonski balans, pomaže kod mršavljenja i pridonosi ljepoti. Također, bitno smanjuje stres i depresivnost te pomaže jačanju koncentracije. Da zaljučimo, dobar i kvalitetan san pomaže boljitku života i produžuje životni vijek, stoga dozvolite sebi jedan dan da se naspavate koliko vam je potrebno!

Dnevna lista obaveza je prebukirana?! Vrlo često sami sebi zadajemo previše zadataka koje moramo što prije odratiti. Bitno je znati odrediti prioritete i kvalitetno se posvetiti njima te nakon toga znati se odmoriti. Ne morate odraditi sve po planu. Možete si dozvoliti nekoliko spontano provedenih sati. Možete se opustiti uz omiljeni hobi, kvalitetnu i zabavnu knjigu, pogledajte romantični film, nazovite prijateljicu i nasmijte se do suza. Doživite poznatu uzrečicu “smijeh je lijek”.

Ukoliko imate prilike otići na more, ne zaboravite koliko plivanje nudi blagodati za tijelo i um. Zasigurno smanjuje hormon stresa, ujedno jača i opušta mišiće, pomaže mršavljenju, pomaže otklanjanju boli u leđima nastale zbog sjedilačkog načina života. Još jedna istaknuta prednost, nakon plivanja zasigurno ćete spavati kao beba!

Posvetite se sebi. Promjena frizure, lakiranje noktiju, njega kože i kose – sve su to male stvari koje možete sami učiniti za sebe i koje će vam pobuditit osjećaj zadovoljstva i sreće.

Unesite promjenu u vaš dnevni boravak, novi cvijet, vaza ili ukras osvježit će prostor i učinit ga privlačnijim i ugodnijim za provoditi vrijeme. Spontani izlet s obitelji gotovo uvijek prođe daleko iznad očekivanja. Pobjegnite na kratko iz grada i dopustite prirodi da vam ispuni dan.

Dozvolite sebi na neko vrijeme zaboraviti na riječ "moram" i otvorite vrata riječi "želim"!

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)