Novosti, Savjeti

Bolna stopala – uzroci i samopomoć

Stopala imaju vrlo važan zadatak – nose čitavo tijelo te omogućuju pokretanje i stajanje. Unatoč tome, najčešće im ne pridajemo veliku pozornost pa, nerijetko, dolazi i do pojave različitih deformacija i osjećaja boli u stopalima.

Pretpostavlja se da u Svijetu od poremećaja i boli u stopalima pati od 17% do čak 42% odraslih osoba.

Kako za većinu poremećaja i bolesti, tako i za probleme sa stopalima, glavni krivac jest suvremeni, sjedilački način života, loše držanje te neodgovarajuća obuća. Uska, neudobna obuća, neprirodni materijali, visoke pete, kod dugotrajnog nošenja jedan su od uzroka boli i deformacije stopala.

Budući da uzroci boli u stopalima mogu biti različiti, bitno je zatražiti liječničku pomoć, kako bi se utvrdilo točno o čemu je riječ i pristupilo rješavanju problema adekvatnom terapijom.

Kao posljedica dugotrajnog sjedenja ili stajanja, što je danas zajedničko većini populacije, najčešće se javljaju trnci u stopalima i nogama. Tjelesna aktivnost ali  i odmaranje stopala dobra su preventivna metoda u sprječavanju pojave ovog tipa boli u stopalima.

Ako pak trnci nisu povezani s dugotrajnim stajanjem u određenom položaju, moguće je da je došlo do oštećenja živca. Oštećenje živca može rezultirati i osjećajem žarenja u stopalima. U tom slučaju obavezno se javiti obiteljskom liječniku.

Loša cirkulacija

Loša cirkulacija također može imati utjecaj na stopala, a manifestira se najčešće hladnim stopalima te se javljaju trnci u stopalima i prstima.

Izrazita i jaka bol u prednjem dijelu stopala naziva se metatarzalgija, a nastaje uslijed pritiska na živac koji prolazi kroz metatarzalni tunel. Ovaj poremećaj nastaje u prvom redu uslijed nošenja visokih peta i uske obuće u predjelu prstiju. Drugi najčešći uzrok metatarzalgije jest aktivnost koja uključuje prekomjerno ispružanje prstiju stopala, primjerice ples, trčanje na uzbrdci, sprint i dugo čučanje. Tehnika samopomoći podrazumijeva nošenje šire obuće i odbaciti visoke pete, izbjegavanje aktivnosti koje uzrokuju bol te masaža i stavljanje hladnih obloga. U specijaliziranim prodavaonicama medicinskih pomagala možete pronaći silikonske jastučiće koji ublažavaju pritisak u prednjem dijelu stopala. Uz navede savjete samopomoći, bitno je zatražiti savjet liječnika kako bi se odredila adekvatna terapija.

Visoke potpetice, neudobna i uska obuća nezdravih materijala, žuljevi, loše držanje te neke medicinske dijagnoze poput osteoartritisa, reumatoidnog artritisa ili dijabetes, također mogu biti uzroci boli u stopalima. U tim slučajevima potrebno je obratiti pažnju na odabir obuće i čarapa. Prirodni materijali i udobna obuća bitna su preventivna stavka. Ortopedski ulošci također mogu pomoći kod ublažavanja simptoma boli ali i pomoć su kod postizanja pravilnog držanja.

Kod dijagnoza poput artritisa i dijabetesa, dostupne su posebne čarape čiji je sastav prilagođen svakoj od navedene dijagnoze.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)