Novosti, Savjeti

Atletsko stopalo

Tinea pedis je izrazito zarazna gljivična infekcija stopala, koja najčešće nastaje uslijed nedovoljne higijene stopala, dugotrajnog i učestalog nošenja zatvorene obuće nezdravih materijala ali se može i prenijeti s osobe na osobu. Najčešće se taj prijenos događa u vlažnim prostorijama koje dijele više ljudi i to često bosonogi, primjerice kod sportša uslijed zajedničkih tuširanja. Stoga je ova infekcija i dobila naziv atletsko stopalo.

Sportsko ili atletsko stopalo uzrokuju dermatofitne gljivice Epidermophyton floccosum, Trichophyton rubrum sensu stricto i Trichophyton interdigitale, čijem razmnožavanju pogoduju vlažni uvjeti sa smanjenom cirkulacijom zraka. Primjerice, zatvorena obuća predstavlja idealan medij za razmnožavanje navedenih gljivica, osobito kad je noga znojna. Ljuskice koje otpadaju sa stopala osobe inficirane sa spomenutim gljivicama, ukoliko dođu u doticaj sa stopalima zdravih pojedinaca, predstavljaju izvor infekcije.

Čak 20% Europskog stanovništva prijavljuje problem atletskog stopala, i to najčešće muškarci.

Dijagnoza atletskog stopala može se pretpostaviti na temelju simptoma poput suhoće i ljuskanja kože. Izraženiji simptomi obuhvaćaju pojačano ljuštenje i suhoću praćene crvenilom, svrbežom, peckanjem i ranicama. Međutim, kako bi se dijagnoza potvrdila, potrebno je napraviti mikrobiološku analizu.

Poznata su tri oblika infekcije; tzv. Mokasinski tip, kada promjene zahvate uglavnom donji dio stopala, zatim interdigitalni tip gdje je infekcija uglavnom koncentrirana na područje oko i između prstiju te, konačno upalni tip, gdje je infekcija izraženija i dolazi do pojave mjehurića i ranica. Izraženije upale rezultiraju izraženijim zadebljanjima kože stopala, a nokti poprimaju mutan izgled, zadebljali su i neugodnog mirisa.

Kako se nositi s infekcijom?

Dijagnostiku, liječenje i terapiju, naravno treba prepustiti liječniku. Ono na što se može obratiti pažnja i što se svakako savjetuje jest svakodnevno održavanje higijene nogu.

Bitno je voditi računa da su noge, tj. stopala čista i suha, kako bi se spriječilo umnažanje gljivica. Nadalje, ono što je vrlo bitno naglasiti jest vrsta materijala obuće koju nosite. Izbjegavajte sve umjetne i nezdrave materijale u kojima noga ne diše te ih zamijenite obućom izrađenom od prirodne kože.
Još jedna važna stavka su čarape. Potrebno je čarape mijenjati svakodnevno i nositi pamučne ili pak čarape koje su namijenjene baš za problem atletskog stopala.
One u sebi sadrže niti, najčešće srebra, čime se postiže antibakterijsko ili antifungalno djelovanje.

Svi ovi savjeti, koji predstavljaju bilo prevenciju ili nadopunu terapiji, ne mogu biti uspješni ukoliko se ne izbjegava bosonogo šetanje u zatvorenim vlažnim prostorima, koji dijeli više različitih osoba.

Savjet ekstra, pribor za pedikuru treba biti dezinficiran, ukoliko ne, koristite isključivo svoj.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)