Novosti, Savjeti

Treba li moje dijete nositi ortopedske uloške?

Razvoj fizioloških krivina na stopalima kod djece

Ravna stopala su česta kod male djece. Između druge i šeste godine intenzivno se razvijaju i formiraju lukovi (uzdužna fiziološka krivina uz unutarnju stranu stopalu). Neka djeca ne razvijaju lukove do svoje osme godine, međutim, ako vaše dijete ne pokaže nikakve znakove lukova do šeste godine, trebate posjetiti liječnika.

Kako djeca odrastaju, posebno u adolescenciji  problemi sa stopalima mogu ometati funkciju kralježnice, što rezultira u zreloj i starijoj dobi lošom posturom (držanjem tijela) i degenerativnim promjenama u koljenima, kukovima i kralježnici.

Vratimo se na razvoj lukova stopala kod djece; iako nedostatak punih lukova za većinu djece nije ozbiljan, važno je pratiti kako dijete hoda (kako gazi). Jedan od važnih pokazatelja je i istrošena obuća. Svaki roditelj mora pratiti izgled tenisica ili obuće koju dijete najčešće nosi, ako je vanjsko gazište jače “istrošeno” na vanjskom ili unutarnjem dijelu stopala (pete) ili bilo koja druga nepravilnost (nije uobičajeno) onda definitivno govorimo o nepravilnom položaju stopala.

Znakovi koji ukazuju na ravna stopala kod djece:

 • Ako vaše dijete hoda unutarnjom stranom stopala.
 • Bolovi u stopalima – ako se vaše dijete žali na bolove u stopalima, postoji velika vjerojatnost da ih uzrokuju ravni ili nedovoljno razvijeni lukovi.
 • Bol u leđima – loša kontrola stopala i ravna stopala mogu uzrokovati bolove u leđima. Ako se vaše dijete žali na bol, možda bi bilo dobro posjetiti liječnika.
 • Bol u peti – vrlo često djeca se žale na bol u peti. Posebno dječaci koji treniraju nogomet, rukomet ili sportove koje uključuju konstantan kontakt stopala (obuće) sa tvrdom podlogom.

Na rast i dobre sveze kostiju i zglobova stopala može se utjecati vježbama za stopala i nošenjem korektivnih ortopedskih uložaka.

Zašto djeci trebaju ulošci?

Svaki roditelj koji kupuje obuću za svoje dijete zna da stopalo raste brže od ostatka tijela. Do 7. godine to je tri četvrtine njegove odrasle visine, a do srednje škole mnoga djeca nose odrasle veličine. To je otprilike vrijeme kad djeca mogu iskusiti bolove u leđima i stopalima.

Budući da obuća vrlo često nema ugrađene anatomske uloške koji prate fiziološke krivine stopala vrlo je važno da u takvu obuću stavimo uloške koji su izrađeni po individualnom otisku jer ona mogu znatno pridonijeti razvoju lukova stopala, smanjiti apsorpcijske šokove (udar stopala o podlogu – kod sportskih treninga) i djelovati na pravilan razvoj stopala i udobnost obuće.

Razmislite o ulošcima za svoju djecu ako:

 • Vaše se dijete žali na bolove u leđima – prije izrade svakako posjetiti liječnika (ortopeda ili fizijatra).
 • Bavi se sportom i aktivno trenira –  Ako se vaše dijete bavi atletikom, nogometom, rukometom, košarkom ili ljeto provodi trčeći u šumi, par dječjih uložaka može ublažiti apsorpcijske šokove (udar stopala o tvrdu podlogu).
 • Vaše dijete ima problema sa stopalima – ako primijetite neobičan hod ili položaj stopala i koljena prilikom hoda i stajanja.
 • Liječnik ih je preporučio – ako liječnik preporučuje sigurno postoji razlog i nemojte takav savjet stručnjaka ignorirati
 • Stopala ne smiju imati neugodan miris – Miris stopala uzrokuju bakterije u cipeli. Ulošci koji imaju antimikrobni tretman mogu pomoći u smanjenju bakterija u cipeli, sprečavajući razvoj gljivica i atletskog stopala.

Koje dječje cipele trebaju uloške?

Proizvođači cipela žele da njihova obuća bude dostupna svima pa dizajniraju proizvode bez ikakvih lukova. Cipele koje vaša djeca nose u tom slučaju nemaju potporu (a ponekad i amortizaciju) potrebnu da im stopala budu pravilno pozicionirana tijekom cijelog dana.

Obuća koja u većini slučajeva treba dodatne ortopedske uloške:

 • Tenisice – Većina djece nosi tenisice cijeli dan. Vrlo često se tvorničke anatomske potpore u sportskoj obući vrlo brzo izravnaju i više nemaju svoju svrhu.  Ortopedski ulošci pružiti će potporu stopala u razvoju i djelovati preventivno. Isto tako dodavanje uložaka dječjoj sportskoj obući možete poboljšati njihovu biomehaniku i smanjiti rizik od ozljeda.
 • Trendy obuća – vrlo često se radi o obući koja ne podržava fiziološke krivine stopala (tzv. balerinke, kroksice, starke itd… – takvu obuću treba u principu izbjegavati i nositi što manje. Vrlo teško je moguće u takvu obuću staviti uloške jer se radi o uskoj obući izrađenoj od tankih materijala. Ali ako vaše dijete preferira upravo takvu obuću potražite savjet u specijaliziranim prodavaonicama Ljepote zdravlja – centar zdravih rješenja.

Ulošci za dječju obuću važan su dio brige o cijelom tijelu. Stopala su prvi kontakt podloge sa tijelom i najvažniji oslonac koji utječe na  biomehaniku cijelog tijela.

U našim poslovnicama nudimo izradu uložaka po mjeri. Dovoljno je da dođete u jednu od naših poslovnica i ostavite otisak stopala u pjeni na temelju kojih se izrađuje ulošci prema individualnim potrebama djeteta. Za dodatan savjet i preporuku obratite se našim djelatnicima koji će vam preporučiti koji od 5 vrsta uložaka je najoptimalniji za stopala vašeg djeteta.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)