Savjeti

Jesmo li spremni uložiti u kvalitetnu ljetnu obuću?

Kako vrijeme postaje toplije, stopala i noge mogu nateći, što stvara osjećaj stezanja, nelagode i bola. Znoj je također velik problem koji može izazvati iritaciju i infekciju kože1. Uzevši u obzir posljedice koje ljeto i vrućina ostavljaju na naša stopala, potrebno je prilagoditi i pronaći kvalitetnu ljetnu obuću.

Povećanje protoka zraka oko vaših stopala tijekom vrućih ljetnih mjeseci povećava udobnost te smanjuje znoj i vlagu. Ljudska stopala sadržavaju znatno više znojnih žlijezda u usporedbi s većinom drugih dijelova tijela zbog čega je prozračna obuća tijekom visokih temperatura iznimno važna. Najčešća obuća koju nosimo ljeti su japanke. No, jesu li one pravi izbor? Japanke ne pružaju nikakvu potporu vašim stopalima, a njihov minimalistički dizajn uzrokuje stiskanje i naprezanje nožnih prstiju kako biste ih zadržali na nogama. Ukupna krhkost većine modela čini vas ranjivima pri okretanju gležnja i može prouzročiti uganuće2. Mrežasti dizajn pokazao se dobro funkcionalnim i za otvorene i zatvorene cipele te za kožu i platnene materijale, no mrežasti dizajn kao kod sandala nije primjeren za zahtjevnije tjelesne aktivnosti.

Ravna stopala

Japanke, sandale i natikače tradicionalna su ljetna obuća i sve imaju isti nedostatak – ravne potplate koji uzrokuju ravna stopala. Ravna stopala znači da jedno stopalo, ili oba, nemaju svodove ili su im oni vrlo niski. Zbog toga su stopala potpuno ravno na tlu, što može narušiti držanje osobe te prouzročiti bol i nelagodu. Lukovi u stopalu pružaju oprugu koraku i pomažu raspodijeliti masu tijela na stopala i noge. Struktura lukova određuje kako osoba hoda zbog čega lukovi moraju biti čvrsti i savitljivi kako bi se prilagodili naprezanju i različitim površinama3. Ravna stopala mogu prouzročiti neravnomjernu raspodjelu tjelesne mase, što može izazvati poteškoće povezane s neravnomjernim hodanjem ili trčanjem. Najčešći je simptom ravnih stopala bol u stopalima koji se javlja u gležnju, listu, luku stopala, kuku i donjem dijelu kralježnice. Ravna stopala česta su pojava u svakidašnjem životu, posebno u djece koja tijekom godina prerastu to stanje4. Zbog nepravilnog opterećenja u starijoj životnoj dobi javljaju se degenerativne promjene i problemi s cirkulacijom koji izazivaju proširene vene. Nošenjem kvalitetnog anatomskog uloška ili anatomski oblikovanoga gazišta u cipeli umanjujete razvoj deformacije, umor i bol u stopalima5.

Anatomska obuća

Anatomski oblikovana obuća izrađena je od visokokvalitetnih materijala i u strogo kontroliranim uvjetima pri čemu se ističe upotreba prirodne kože i tehničke tkanine s posebnim antibakterijskim svojstvima. Anatomski oblikovana obuća namijenjena je ljudima različite životne dobi, ljudima koji zbog svojega zanimanja dugo stoje te onima koji pate od raznih tegoba i bolova u stopalima. Anatomska obuća utječe na zdravlje stopala i nogu zbog toga što je izrađena tako da maksimalno rastereti tegobe. Pri izradi anatomske obuće posebna je pozornost posvećena gazištu obuće kako bi poticao prirodan položaj stopala5.

Savjeti za bolji odabir ljetne obuće

  1. Japanke su dobar izbor za opuštajući dan uz bazen, no nikako za svakodnevno hodanje, rad u dvorištu ili bavljenje sportom.
  2. Nabavite dobar par atletske obuće za vježbanje i aktivnosti na otvorenom.
  3. Kada birate ljetne sandale, tražite par izrađen od visokokvalitetne kože kako biste smanjili mogućnost iritacije – pazite da vam stopalo ne visi s ruba sandale ili bilo koje cipele otvorenih prstiju.
  4. Kako biste vodili računa o držanju i smanjili rizik od ozljeda, tijekom dana cipele s potpeticom zamijenite ravnim tenisicama.4

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)