Događanja

Alzheimerova demencija od dijagnostike do zdravstvene skrbi kroz ustanove za zdravstvenu njegu

Uvažavajući činjenicu produljenog životnog vijeka ljudi, sve veću zastupljenost osoba starije životne dobi u sveopćoj populaciji u svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj, uz statistički podatak da više od 225 000 osoba u svijetu u svakoj kalendarskoj godini razviju demenciju grupa stručnih profesionalaca odlučila je postojeća znanja o ovom problemu (zajedno sa prijedlozima rješenja i konkretnim uputama) pretočiti u knjigu. Iako je namijenjena zdravstvenim radnicima, napisana je jednostavnim i konkretnim rječnikom kojeg mogu razumjeti osobe koje nisu zdravstvenog profila. Cilj je upravo osobama (članovima obitelji / neformalnim njegovateljima) omogućiti dostupnost informacija što, kako, kada i na koji način činiti u svrhu ostvarenja lakšeg suživota s osobama oboljelim od Alzheimerove ili neke druge demencije.1

Pod gore navedenim naslovom 18.svibnja 2023. u Salvusu je predstavljena knjiga iz pera zdravstvenih profesionalaca pod okriljem Udruge medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući (UZNJUK) koji su zajedničkim snagama u samo par mjeseci prikupili materijale i napisali hvalevrijednu stručnu knjigu za sve zdravstvene radnike i osobe (članovi obitelji) koji svakodnevno brinu o oboljelim osobama.

Prepoznajući vrijednost projekta i značaj ove knjige sa svrhom pružanja adekvatne skrbi za osobe koje boluju od demencije Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja pružio je potporu Udruzi u izdavanju prve naklade.

Knjigu je predstavila Vlatka Mrzljak dipl.med.techn., doktorandica doktorskog studija Sociologije i predsjednica Udruge koja je tom prilikom zahvalila autorima, urednicima i stručnim suradnicima koji su sudjelovali u izradi i objavi knjige.

„Knjiga se sastoji od 13 znanstvenih članaka i svojevrstan je vodič svakom kome je potrebna informacije više u svrhu lakšeg nošenja s ovom progresivnom bolešću mozga.“ – istaknuto je u predstavljanju.

Što je Alzheimerova demencija?

Ireverzibilna (nepovratna) degenerativna bolest stanica kore velikog mozga. Nepoznatog je uzorka i u početku je bolest neprimjetna i često se pripisuje „staračkoj zaboravljivosti“. U naprednoj fazi bolesti dolazi do razvoja dezorijentacije u vremenu i prostoru kao i određenih promjena u ponašanju. Alzheimerova bolest je neizlječiva te svojim pogoršanjem, oboljela osoba postaje u potpunosti ovisna o pomoći druge osobe.2

10 znakova Alzheimerove bolesti:

 1. Poremećaj pamćenja nedavnih događaja.
 2. Poteškoće u svakodnevnim aktivnostima – održavanje higijene / kućanstva.
 3. Poteškoće govora / čitanja / pisanja.
 4. Gubitak prostorne /vremenske orjentacije
 5. Pogrešne procjene – ne razlikovanje vrijednosti novca.
 6. Poremećaj apstraktnog mišljenja.
 7. Gubljenje stvari.
 8. Promjene raspoloženja / ponašanja.
 9. Promjene osobnosti.
 10. Gubitak koncentracije / interesa.2

 

Preporuke obitelji i neformalnim njegovateljima osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti:

 • Prilagoditi uvjete stanovanja i pokretljivosti oboljele osobe
 • Skrenuti pozornost na promjene životnog stila oboljele osobe
 • Urediti pravne odnose
 • Organizirati kvalitetnu 24 satnu skrb
 • Uključiti se u savjetovališta i društva potpore oboljelima2

 

U sklopu promocije knjige u drugom dijelu svečanog programa predstavljen je Dnevnik mokrenja – priručnik za lakše upravljanje inkontinencijom.

Za sve dodatne informacije i mogućnost nabave knjige Alzheimerova demencija od dijagnostike do zdravstvene skrbi kroz ustanove za zdravstvenu njegu možete kontaktirati www.uznjuk.hr ili kroz društvene mreže https://www.facebook.com/UZNJUK

Izvori:

 1. Mrzljak V., Cindrić Ž., Matas N.S., Smokrović E. Alzheimerova demencija od dijagnostike do zdravstvene skrbi kroz ustanove za zdravstvenu njegu, UZNJUK, 2023.
 2. Udruga medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući (Krznarić K., Mrzljak J.) Alzheimerova demencija – gubitak pamćenja, edukativna brošura, 2023.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)