Novosti, Savjeti

Zašto je važno voditi dnevnik mokrenja?

Vođenje dnevnika mokrenja početni je dio dijagnostike inkontinencije koji će omogućiti vašem liječniku i vama uvid u vaše prosječno učestalo mokrenje 1.

  • Vođenjem dnevnika lakše ćete opisati svoje simptome liječniku
  • Ne morate pamtiti sve informacije vezane za broj odlazaka u zahod ili unesene tekućine tijekom dana
  • Lakše ćete odrediti oblike svojega ponašanja kao što je broj noćnih odlazaka u zahod ili povećanje količine urina nakon konzumacije određene tekućine
  • Lakše ćete uočiti napretke liječenja.

Uvažavajući statističke podatke Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS) koje navodi da se inkontinencija javlja češće u starijoj populaciji (žene od 60 i više godina imaju učestalost od 38%, a muškarci iste dobi 17%)2, grupa autora odlučila je napisati jednostavan priručnik namijenjen svima koji žele živjeti zdravije i ukoliko imaju izražene simptome inkontinencije uključiti aktivnosti i smjernice koje mogu spriječiti njezin daljnji razvoj a ujedno poboljšati psihofizičko zdravlje.

Autori vas vode kroz:

  1. Upute za ispunjavanje dnevnika mokrenja
  2. Upoznaju vas sa osnovnim oblicima inkontinencije
  3. Ističu prednosti zdravih navika (održavanje higijene, pravilna prehrana, kontrolirani unos tekućine, redovita tjelovježba – Kegelove vježbe)
  4. Opisuju izvođenje Kegelovih vježbi
  5. I na kraju ponovno vas vode kroz Dnevnik kako bi uvidjeli koje ste rezulate postigli.

Ukoliko ste do sada imali inkontinentnu epizodu onda znate koliko je neugodan osjećaj neimanja kontrole nad ovom fiziološkom funkcijom. Bitno je istaknuti da INKONTINENCIJA NIJE NORMALNO STANJE i nema veze sa kronološkom dobi. O ovom problemu potrebno je razgovarati i potražiti liječničku pomoć. Upravo kroz Dnevnik možete dobiti uvid u problem, pomoći liječniku u dijagnostici, a najvažnije pomoći sami sebi jer ipak je NAŠE ZDRAVLJE U NAŠIM RUKAMA:

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)