Savjeti

Znojna stopala

Tijekom ljetnih vrućina znojenje je već svima poznata pojava. No za one koji pate od hiperhidroze (pretjeranog znojenja), skidanje znojnih čarapa bez ikakve tjelesne aktivnosti, osjećaj vlažnih nogu u kožnim sandalama i neprestano znojenje nogu nisu razlog za slavlje. Pretjerano znojenje je najčešće u djetinjstvu ili adolescenciji, ali može se pojaviti i u starijoj dobi1. Iako nemate utjecaja na količinu znojenja svojih stopala, donosimo vam savjete kako ćete što bolje spriječiti i ublažiti pojavu znojnih stopala.

Rješavanje problema znojnih stopala ponajprije uključuje pravilnu higijenu kao što je pranje nogu svaki dan, no i dva puta na dan ako je potrebno. Nakon što operete svoja stopala potrebno ih je pravilno osušiti, osobito između prstiju zbog toga što vlažna koža na stopalima uvelike povećava nastajanje mnogih bakterijskih i gljivičnih infekcija stopala1. Nošenje pravilnih čarapa s obzirom na sezonu i vašu količinu tjelesne aktivnosti izrazito je važno.

Tijekom vrućih mjeseci preporučuje se nositi pamučne čarape zbog pravilne i bolje prozračnosti. Zimi se najviše preporučuju vunene čarape zbog njihova svojstva upijanja topline. Potrebno je izbjegavati čarape izrađene od najlona jer taj materijal zadržava vlagu. Uzevši to u obzir, pojedini proizvođači proizvode čarape koje odvlače vlagu od kože, npr. sportske čarape. Mnoge sportske čarape također sadržavaju ventilacijske ploče ili kemikalije koje smanjuju broj bakterija u stopalima, što smanjuje vlažnost stopala i pomaže u uklanjanju neugodna mirisa2.

Upotreba pudera za znojna stopala pomoći će da vam stopala ostanu suha i bez neugodna mirisa. Nanošenjem pudera za znojne noge sprječavate aktivaciju znojnih žlijezda u stopalima. Važno je da vaš puder sadržava prirodna i neštetna sredstva jer su agresivna sredstva dugotrajno štetna za vaša stopala i cijeli organizam3. Znojne žlijezde pojačano luče znoj kada dugo vremena provedete u zatvorenoj obući zbog čega je važno težiti nošenju prozračnih cipela. Izmjenjujte nošenje parova cipela što češće kako biste vrijeme provodili u što sušoj obući. Promjenjivi upijajući ulošci pružaju dodatnu zaštitu od neugodnih mirisa.

Ako ste u mogućnosti, što češće izujte cipele i hodajte bosi1. Danas postoje i dezodoransi za stopala koji nanošenjem privremeno blokiraju žlijezde znojnice. Američka akademija za dermatologiju preporučuje nanošenje dezodoransa na suha stopala prije spavanja koja je zatim potrebno isprati ujutro. Taj je postupak potrebno ponoviti od 3 do 4 noći uzastopno te zatim jedanput ili dva puta na tjedan2.

SAVJETI (što je potrebno)?

  1. Redovito prati noge i održavati osobnu higijenu.
  2. Nositi pravilne čarape.
  3. Upotrebljavati puder za znojna stopala.
  4. Upotrebljavati dezodorans za znojna stopala.
  5. Upotrebljavati uložak za znojna stopala.

 

Općenito, zbog hiperhidroze nije potreban posjet liječniku, iako bi to trebao biti sljedeći korak ako nema poboljšanja nakon svih primijenjenih navedenih savjeta. Vaš liječnik može pitati koje lijekove uzimate, a koji bi mogli pogoršavati znojenje vaših stopala ili će potražiti neki drugi uzrok ako imate općenito prisutno znojenje popraćeno zimicom, promjenama tjelesne mase i drugim simptomima1.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)