Novosti, Savjeti

Natečene noge – tehnika samopomoći uz kompresivne čarape

Natečene noge sve su češća pojava današnjice. Dugotrajno stajanje  ili pak sjedenje, nedostatak tjelesne aktivnosti, nepravilna prehrana, visoki dnevni unos soli, genetska sklonost, prekomjerna tjelesna težina, ravna stopala, oralna kontracepcija, hormonalne promjene, pretjerano izlaganje suncu pogotovo osoba svijetle puti – sve su to mogući uzroci pojave proširenih vena.

Do sada je opće uvriježeno mišljenje kako je problem s venama uglavnom povezan sa srednjom i starijom životnom dobi, i to kod ženske populacije. Međutim ovaj problem se može pojaviti i ranije te kod muškaraca, jednako kao i kod žena. Stoga je važno ne zanemarivati simptome koji upućuju na mogući problem s venskom cirkulacijom.

Budući da toplina može dodatno pogoršati stanje proširenih vena, savjetuje se izbjegavanje duljeg izlaganja izvoru topline, primjerice odlasku u saune, tople termalne vode, u solarij i sunčanje.

Hodanje

Kod pojave simptoma kao što su umor, grčevi, težina i bol u nogama, osjećaj žarenja i svrbeža, uz pojavu oticanja gležnjeva obavezno se treba javiti obiteljskom liječniku i obaviti detaljan pregled nogu te, ukoliko je doista riječ o poremećaju venske cirkulacije, odrediti odgovarajuću terapiju.

Preventivno kompresivne čarape s graduiranim pritiskom pomažu usmjeravanje protoka krvi od periferije prema srcu, čime sprječavaju zadržavanje krvi u nogama i stvaranje varikoziteta. Graduirana kompresija znači da čarape stvaraju najveći pritisak oko gležnja, a najmanji oko bedra. Dakle, poticanjem cirkulacije ove čarape mogu prevenirati pogoršanje simptoma varikoziteta.

Relaxsan preventivno kompresivne čarape odlikuju se udobnošću i savršenim prijanjanjem uz nogu. Dvostruko prekrivena vlakna likre omogućavaju čarapama trajnost, rastezljivost i izdržljivosti. Dostupne su u različitim stupnjevima kompresije, različite gustoće, boje ali i oblika.

Savjetuje se čarape obući odmah ujutro, kada se ustaje iz kreveta, budući da su tada noge najodmornije, i obavezno skidanje čarape prije odlaska na odmor i spavanje! Poseban naglasak se stavlja na pravilan i točan odabir veličine, upravo zbog preventivnog učinka čarape. Ukoliko je veličina krivo određena, čarapa nema svoju funkciju. Kriterij veličine, shema pravilnog oblačenja, kao i pravilno održavanje čarape nalazi se uvijek na kutiji proizvoda.

Prilikom kupovine preventivnih čarapa, stručni tim specijaliziranih prodavaonica Ljepota zdravlja rado će vam pomoći prilikom odabira pravog proizvoda za Vas!

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)