Savjeti

Rak dojke – kontroliraj, preveniraj!

Rak dojke je vrsta raka koja nastaje u jednoj ili obje dojke kada stanice počnu rasti bez kontrole1. Rak dojke najčešći je rak kod ženskog spola, no i najčešći rak općenito2. Iako 99% oboljelih od raka dojke u svijetu čine žene, 1% čine muškarci čiji su slučajevi raka dojke izuzetno rijetki, no ipak postojeći. Uzrok raka dojke je u većini slučajeva nepoznat, te prema podacima od njega najčešće obolijevaju žene iznad pedeset godina, no u novije vrijeme sve više i više mladih žena.

2020. godine zabilježeno je više od 2.26 milijuna slučajeva raka dojke kod žena, od čega su 685 000 završila smrtnim slučajem.

Zabilježeno je da je 1 od 7 žena tijekom života dijagnosticiran rak dojke3.

 

Pokazalo se da postoji veza između COVID – 19 i broja oboljelih od raka dojke zbog čega su provedene sedamdeset i četiri studije uključene u sustavni pregled usporedbe oboljelih u razdoblju prije i poslije pandemije. Većina studija (66%) izvijestila je o znatnom smanjenju broja dijagnoza raka dojke (25% manje oboljelih), no zabilježen je veći broj žena sa simptomima raka dojke koji naknadno nisu bili potvrđeni dijagnozom čemu je moguć uzrok manjak provođenja mamografije u ranijim fazama pandemije4. Za pacijente oboljele od raka dojke koji su se liječili za vrijeme trajanja COVID-19 postojala je veća šansa zaraze COVIDOM-19. Ozbiljne komplikacije uzrokovane virusom također su utjecale na liječenje osobe, odgađajući ili otkazujući planirana liječenja.

Studija objavljena u rujnu 2020. procjenjuje da je više od 16 000 ljudi oboljelih od raka dojke umrlo zbog komplikacija usko povezanih COVIDOM-195.

Simptomi raka dojke3:

 • Kvržica ili područje zadebljanog tkiva u području jedne ili obje dojke
 • Promjena u veličini ili obliku jedne ili obje dojke
 • Iscjedak tekućine iz bradavice
 • Osim (kao ekcem), ljuskava kože, svrbež, crvenilo, nadraženost…
 • Nedavno uvučena bradavica
 • Bol u dojkama nije simptom raka dojke!

Češći samopregled dojki pacijenta/pacijentice povezan je s većom vjerojatnošću otkrivanja raka dojki, manjim kašnjenjem od prvog simptoma do histološke dijagnoze i manjom veličinom tumora. U provedenoj studiji u trajanju od 5 godina zabilježen je podatak od 75% preživjelih pacijenata koji su redovno provodili samokontrolu naspram 57% smrtnih slučajeva pacijenata koji nisu prakticirali samokontrolu6.

5 koraka samokontrole za rano otkrivanje raka dojke7:

 1. Bez majice ispred ogledala gledajte u svoje dojke i obratite pozornost na sljedeće:
  Jesu li dojke uobičajene veličine, oblika i boje? Uočavate li na dojkama i u njihovom području novonastale promjene kao što su udubljenja, nabori ili ispupčenje kože? Je li koja bradavica promijenila položaj ili izvrnuta bradavica? Zapažate li u području dojki crvenilo, bol ili osip?
 2. Podignite ruke u zrak kako biste uočili simptome koje niste bili u mogućnosti uočiti sa spuštenim rukama.
 3. Potražite znakove tekućine iz dojke.
  Potražite bilo kakve znakove tekućine koja izlazi iz jedne ili obje bradavice. Tekućina može biti mliječna, vodenasta, žuta ili krv).
 4. Legnite, te u ležećem položaju potražite izbočenja na dojkama i u njihovom području. Lijevom rukom pregledajte desnu dojku, a desnom rukom lijevu dojku. Koristite čvrst, lagan dodir držeći prste zajedno u ravnom položaju. Pritisnite prstima i pomičite ih kružnim pokretima.
 5. Opipajte dojke u sjedećem položaju u potrazi za znakovima raka dojke.

 

Studija provedena 2017. godine pokazuje da je kvaliteta života žene nakon operacije dojke pogoršana u većini proučavanih dimenzija, što ukazuje na potrebu poboljšanja interdisciplinarnog rada posvećenog oporavku i rehabilitaciji pacijenata nakon provedene operacije dojke8. Zbog niza problema s kojima se pacijenti u oporavku od operacije dojke susreću, potrebna su mnogobrojna istraživanja kojima bi se utvrdilo na koje je načine moguće pomoći pacijentu i olakšati mu brži i uspješniji oporavak nakon operacije dojke. U Republici Hrvatskoj rak dojke je značajan javnozdravstveni problem i drugi vodeći uzrok smrti, nakon kardiovaskularnih bolesti, te svake godine ima 2644 novih slučajeva9.

Ukoliko se vi ili netko vama blizak susreće s dijagnozom i izazovima nakon operacije, u poslovnicama Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja nudimo uz stručan, diskretan savjet širok izbor modela grudnjaka, umetaka za dojke i vlasulja.

Osim kupovine u poslovnicama Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja možete realizirati potvrdu o ortopedskim pomagalima za VLASULJE, GRUDNJAKE i proteze (UMJETNA DOJKA) ukoliko je predložena i propisana od strane liječnika opće medicine.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)