Savjeti

Žensko zdravlje – wellbeing

Žensko zdravlje je izrazito kompleksna i u današnjem svijetu sve zastupljenija tema razgovora. Postoje hormonalni i reproduktivni problemi koji utječu isključivo na žene, poput predmenstrualnog sindroma i menopauze te s obzirom na starenje različito utječu na žene. Mnoga tjelesna i mentalna zdravstvena stanja u velikom broju imaju veći utjecaj na žene nego na muškarce, kao što su rak dojke, moždani udar, depresija i anksioznost1. Bez obzira na dob žene, odabir zdravog stila života i svakodnevno primjenjivanje zdravih navika može uvelike pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika i omogućiti vam dulji i sretniji život.

1. TJELESNA AKTIVNOST

Tjelesna aktivnost jedan je od najboljih načina brige o sebi. Vježbe umjerenog intenziteta ubrzavaju otkucaje srca i tjeraju na znojenje, zbog čega je idealno ciljati na 30 minuta kretanja barem četiri dana u tjednu. Redovite, dnevne aktivnosti kao što je trčanje, hodanje, plivanje ili vožnja biciklom izrazito dobro djeluje na rad srca, regulaciju tjelesne težine i smanjenje stresa. Korisno je svojoj rutini vježbanja dodati i treninge snage jer će s obzirom na starenje oni spriječiti gubitak mišićne mase i pojavu „obješene kože“2.

SAVJETI ZA POVEĆANJE TJELESNE AKTIVNOSTI

  • U jutarnju rutinu ubacite rastezanje tijela u vremenskom periodu od 5 minuta
  • Koristite se stubama umjesto liftom
  • Telefonirajte stojeći
  • Koristite aplikaciju za brojanje koraka i postavite si dnevni cilj od 10 000 koraka

2. KVALITETAN SAN

Kvalitetan san je važan faktor za žene i muškarce svih dobnih granica. No, u današnjem užurbanom životu i prilagođavanju zahtjeva modernog vremena, ženi je uz svakodnevne obaveze izuzetno teško u raspored ubaciti 8 sati kvalitetnog sna. Istraživanja su pokazala da žene koje na dnevnoj bazi ne spavaju dovoljno imaju problema s kontroliranjem tjelesne težine, gubitkom pamćenja i povećan rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti. Dobivanje potrebne količine sna pomoći će vam da ostanete produktivni, održite emocije stabilnijima te da se sveukupno osjećate uravnoteženije i odmorno3.

3. PRAVILNA HIDRATACIJA

Konzumacija potrebne količine vode pomaže tijelu održati normalnu temperaturu te se rješava toksina i otpadnih tvari iz tijela putem mokrenja, znojenja i pražnjenja crijeva. Prema znanstvenim podatcima klinike Mayo, žene bi na dan trebale konzumirati oko 11.5 čaša tekućine dnevno1. Znakovi dehidracije uključuju vrtoglavicu, glavobolju i tamniju boju urina. Konstantan unos kofeina i pića koje sadrže kofein dodatno deprimira imunološki sustav zbog čega osobe koje konzumiraju kofein u pravilu na jednu čašu kave trebaju popiti dodatne dvije čaše vode4. Potrebnom količinom unosa vode na dnevnoj bazi možete poboljšati zdravlje svoje kože i postići mladolik izgled jer voda podržava funkciju barijere kože, elastičnost i detoksikaciju, poboljšava cirkulaciju, smanjuje upalu te regulira proizvodnju masnoće.

4. PRAVILNA PREHRANA

Zbog hormonalnih promjena povezanih s menstruacijom, trudnoćom i menopauzom, tijelo žene ima različitije nutritivne potrebe od tijela muškaraca. Iz tog razloga, važno je da žene u svoju prehranu uključe hranu bogatu kalcijem, vitaminom D, vitaminima B i željezom kako bi održale zdravlje kostiju i spriječile anemiju5. Važno je napomenuti da pravilna prehrana ima veliku ulogu u održavanju ženinog menstrualnog ciklusa. Za pravilnu prehranu potreban je svakodnevni unos povrća, voća, proteina, masti i ugljikohidrata. Pravilna prehrana ne znači strogo držanje “zdrave“ hrane i potpuno izbacivanje masti i ugljikohidrata zbog toga što naše tijelo bez njih ne može pravilno funkcionirati.

5. KORIŠTENJE KVALITETNIH DODATAKA PREHRANI

Iako je zdrava i uravnotežena prehrana najbolja za zadovoljavanje prehrambenih potreba, mnoge žene nemaju vremena za nju te se koriste razne dodatke prehrani. Korištenje dodataka prehrani koji sadrže kalcij izrazito je važno jer nizak unos kalcija je jedan od glavnih čimbenika u razvoju osteoporoze. Ženama je također potrebno više željeza jer svaki mjesec tijekom menstruacije gube u prosjeku 15 do 20 miligrama željeza.

6. PRAĆENJE MENSTRUALNOG CIKLUSA

Menstrualni ciklus žene govori puno o njenom trenutnom zdravstvenom stanju. Menstrualni ciklus u prosjeku traje 28 dana, međutim, ciklus može trajati od 21 do 35 dana i još uvijek biti normalan. No, ukoliko dođe do naglih promjena u menstrualnom ciklusu važno je obratiti pozornost jer promjene u ciklusu mogu biti prikriveni pokazatelji ozbiljnijih bolesti6.

7. OBAVLJANJE GODIŠNJIH PREGLEDA

Žene su sklonije razvoju određenih vrsta raka kao što je rak dojke, rak grlića maternice, rak kože… Zbog toga je iznimno važno obavljati redovite godišnje preglede. Papa test se preporučuje učiniti svake tri godine (ukoliko su prethodni testovi bili uredni) za žene u dobi od 21 godine pa nadalje, dok se mamografija preporučuje svake dvije godine za odrasle žene u dobi od 40 godina nadalje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)