Novosti, Savjeti

Što je KOPB?

Karakteristika KOPB-a je progresivnost, a to znači ukoliko se ne prepozna i ne liječi na vrijeme ova bolest može dovesti do pogoršanja funkcije dišnog sustava.

KOPB – kronična opstruktivna plućna bolest, trajno je suženje dišnih puteva uzrokovano emfizemom i/ili kroničnim bronhitisom. Emfizem je bolest koja uništava plućne alveole i bronhiole. Pluća gube elasticitet i javlja se zaduha (otežano disanje). Kronični bronhitis dugotrajna je upala dišnih puteva uz proizvodnju velike količine sluzi.

Žene i muškarce pogađa podjednako, najizraženija je unutar pušačke populacije i najčešće se javlja kod starijih od 65 godina. Osim pušenja rizični faktori su i udisanje para, prašine, dima, kemikalija iz radnog ili kućnog okoliša. Procjenjuje se da oko 7% cjelokupne populacije boluje od ove bolesti s visokom i kontinuirano povećanom smrtnošću.

Karakteristika KOPB-a je progresivnost, a to znači ukoliko se ne prepozna i ne liječi na vrijeme ova bolest može dovesti do pogoršanja funkcije dišnog sustava, a time i do razvoja komplikacija u drugim sustavima prvenstveno srčano-žilnom jer oštećen dišni sustav ne može adekvatno osigurati dopremu kisika do svih organa u tijelu.

Simptomi KOPB-a ovise o stupnju težine bolesti

U početnom stadiju bolesti simptom je jutarnji, povremeni kašalj kojeg pušači često zamjenjuju tzv. „pušačkim kašljem“, no kasnije kašalj postaje učestaliji i više nije suh već produktivan. Također, javlja se i sve jača zaduha pri najmanjem naporu, pa čak i u mirovanju. Bolesnici često gube na težini jer se zaduha javlja i prilikom jela.

KOPB-e se dijagnosticira pretragom zvanom spirometrija

To je jednostavna i bezbolna pretraga koja se izvodi tako da pacijent nakon dubokog udaha brzo i snažno izdahne sav zrak iz pluća u aparat, kako bi se dobio uvid u plućne volumene. Osim spirometrijskog testiranja u dijagnosticiranje KOPB-a služi i bronhodilatacijski test ( najčešće inhalacijom salbutamola ili ipratropija ) koji pomaže u razlikovanju KOPB-a i astme.

Akutne egzacerbacije (pogoršanje u tijeku bolesti) najčešći su razlog hospitalizacije ovih bolesnika, a definiraju se kao prisutnost dva od tri sljedeća simptoma : pogoršanje kašlja i iskašljavanja, povećana produkcija sputuma (sluzi) i pogoršanje zaduhe.

U liječenju koriste se bronhodilatatori i kortikosteroidi koji svoj učinak postižu u plućima, te se najčešće primjenjuju u obliku raspršivača. Uz redovnu terapiju, preporuča se i lagana tjelovježba, te edukacija u tehnikama ispravnog disanja i iskašljavanja.

Za olakšanje života bolesnika s KOPB-om, Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja preporuča korištenje Philips Innospire Elegance kompresijskog inhalatora, Philips Optichamber Diamond i Philips Respironics Treshold IMT-a za optimalno korištenje terapije i tzv. fizikalnu terapiju i vježbanje pluća.

Philips Innospire Elegance svojom mogućnošću kontinuiranog rada i postojanom kvalitetom raspršivanja služi za brzu i učinkovitu respiratornu terapiju. Zbog niskog stupnja buke, kapaciteta raspršivača od 8ml, brzog protoka i brzine raspršivanja, pogodnih dimenzija i male težine, a prvenstveno zbog mogućnosti kontinuiranog rada, pogodan je za profesionalnu i kućnu uporabu.

Philips Respironics Treshold IMT uređaj je za provođenje tzv. fizikalne terapije pluća, služi za inspiratorni mišićni trening. Koristi se tako da pacijent udiše kroz uređaj protiv podešenog otpora zraka, a time vježba i ojačava pluća, odnosno, respiratorno mišićje.

Philips Optichamber Diamond antistatičke su komorice s ventilom koje dolaze u setu s odvojivom Lite Touch maskom. S ciljem što djelotvornije primjene lijeka, ove komorice izrađene su od antistatičkih materijala, a ventil sa smanjenim otporom zraka lako se otvara čak i pri malom protoku zraka što korisniku omogućuje lako disanje kroz komoricu. Odvojiva maska mekim djelom nježno pirjanja uz lice i time dodatno poboljšava iskoristivost i primjenu lijeka. Dodatna prednost korištenja ovih komorica je u tome što ako dolazi do nepravilnog udisanja lijeka u obliku aerosola, Optichamber Diamond na to će upozoriti zvučnim signalom.

Ukoliko se KOPB otkrije na vrijeme, te uz pravilno i kontinuirano korištenje terapije, pacijentima se uvelike poboljšava kvaliteta života, ali i produžuje životni vijek.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)