Savjeti

Pojam moderna aromaterapija i njeno značenje?

Aromaterapija je terapijska upotreba eteričnih ulja iz biljaka za poboljšanje tjelesnog, emocionalnog i duhovnog zdravlja. https://unabridged.blog/uvod-u-aromaterapiju-i-etericna-ulja/

Pojam „aromaterapija“ uveo je francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse 1920. godine kada je napisao prvu tezu o aromaterapiji, nakon što si je uspješno zaliječio tešku opekotinu na ruci nastalu uslijed eksplozije kemikalija u laboratoriju. Naime, za njegov brz oporavak bilo je zaslužno ulje lavande koje je koristio na ozlijeđenim dijelovima. Nakon oporavka raste njegov interes za djelovanje eteričnih ulja i tako je nastala moderna aromaterapija. Službena medicina u Hrvatskoj priznaje aromaterapiju kao svoju komplementarnu granu. Dakle, ona ne liječi, već pomaže spriječiti nastanak bolesti ili ubrzati i poboljšati oporavak nakon bolesti. (izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Aromaterapija)

Poznata blogerica i autorica Una Bridged naglašava kako nisu sva eterična ulja ugodnog mirisa (ali imaju odlične zdravstvene učinke), tako da naziv “aroma” može biti malo varljiv, ali je to nekako opće prihvaćen izraz. Pojam aromaterapije je i kod nas prilično pojednostavljen, pa se pod tim pojmom naziva bilo što gdje se koriste eterična ulja. Aromaterapija je puno više od toga, multidisciplinarna grana fitoterapije koja kontrolirano koristi eterična ulja kako bi se ljudski organizam doveo u ravnotežu.