Novosti, Savjeti

Noćni grčevi u nogama

Grč u mišiću je bolan osjećaj uzrokovan kontrakcijom mišića, a javlja se naglo, te može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Noćni grčevi u nogama su najčešće nagla stezanja mišića potkoljenice, ponekad stopala I bedra. Javljaju se odmah nakon što zaspimo ili prilikom buđenja. 

Uzrok grčenja mišića može biti različit, a neki od najčešćih su: 

 • umorni mišići ( zbog vježbanja i nakupljanja mlječne kiseline u mišićima ) 
 • oštećenje živaca ( ponavljenje određenog pokreta ) 
 • trudnoća ( smanjenje količine kalcija I magnezija, te hormonalne promjene koje dovode do promijene sastava elektrolita u tijelu ) 
 • korištenje određenih lijekova iz skupine antipsihotika, kontraceptivi, diuretici,steroidi I sl. 
 • problemi s bubrezima, štitnjačom, cirkulacijom, dijabetes i sl. 
 • dehidracija 
 • nedostatak minerala u organizmu ( magnezija,kalija,kalcija i sl. )  
 • dugo sjedenje ili stajanje na mjestu

Ako imate grč u nozi, pokušajte ga se riješiti laganom šetnjom i/ili lupkanjem noge, istezanjem mišića dok sjedite ili stojite. Stanite oko pola metra od zida nagnite se naprijed I koljeno noge koja je u grču držite u ravnini s petom, a drugo koljeno savijajte ili sjednite i stopalo istežite prema koljenimamožete koristiti traku,ručnik ili nešto slično tako da ga prebacite preko stopala i oba kraja lagano povlačite prema koljenu. 

Također, može vam pomoći topli tuš ili stavljanje zagrijanog jastučića na mišić koli će se tako opustiti. Jastučić možete I ohladiti te ga staviti na bolan mišić, ako su grčevi izazvani uslijed ozljede ili preopterečenja. Osim toga mogu se koristiti kreme I gelovi s efektom grijanja/hlađenja. Možete koristiti i dobrobiti razblaženih eteričnih ulja. Odaberite đumbirovo, lavandino ili mažuranovo eterično ulje i jednu ili dvije kapi odabranog ulja kapnite u vruću vodu. Gazu stavite na površinu vode I ona će pokupiti razblaženo eterično ulje,a zatim gazu prislonite na bolan mišić.

Kako biste spriječili pojavu grčeva u mišićima, trebali bi slijediti neke od sljedećih savjeta: 

 • piti dovoljno vode, te općenito unositi  dovolljno tekućine u organizam 
 • izbjegavati alkoholna pića i kofein koji potiču dehidraciju organizma 
 • vježbati i ojačati mišiće nogu    
 • svakodnevno istezati mišiće 
 • kod svakodnevnog dugog stajanja ili sjedenja, te u trudnoći nosite kompresijske čarape. Preporučamo: Relaxsan kompresijske čarape koje zahvaljujući laganim stupnjevima kompresije djeluju na više načina. Smanjuju umor u nogama i bol u mišićima,stimuliraju cirkulaciju, smanjuju otok nogu te sprečavaju nastanak grčeva u mišićima i tromba u venama.
 • unositi u  organizam dovoljno minerala i vitamina kako bi  sastav elektrolita u organizmu bio u balansu. Preporučamo: Salvit Adult Magnezij Compex B6 jer jednom tabletom dnevno u organizam unesete preporučenu  dnevnu količinu magnezija i B6 vitamina. Magnezij doprinosi normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava, sudjeluje u metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora,a samim time smanjuje se mogućnost grčenja mišića. B6 vitamin sudjeluje u metabolizmu stvaranja energije te doprinosi normalnoj funkciji živčanog sistema. Salvit Ca,Mg &Zn tablete jer sadrže tri minerala potrebna za održavanje zdravlja kostiju, mišića I živaca. Uz već spomenuti magnezij tu je kalcij koji pridonosi normalnoj funkciji  mišića i živčanog sustava,a potreban je I za zdravlje kostiju, jednako kao I treći sastojak, cink. M.E.V.Feller Magnezij Duo jer sadrže dva oblika magnezija ( citrate i bisglicinat ) s optimalnom adsorpcijom i raspoloživošću. Doprinosi normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava, sudjeluje u metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora, pozitivno utjeće na ravnotežu elektrolita. M.E.V.Feller Magnezij B6 plus C šumeće tablete rješenje su za one koji ne vole tablete jer se pretvaraju u ukusan napitak okusa naranče koji  sadrži magnezij, vitamin B6 I vitamin C,a koji pridonose normalnoj funkciji mišića i živčanog sustava, sudjeluju u metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora, pozitivno utjeću na ravnotežu elektrolita. Koji dodatak prehrani ćete odabrati ovisi o vašim preferencama, ali i o stanju vašeg organizma, te lijekovima koje možda koristite. Kao i obično, ukoliko ste u nedoumici što odabrati, obratite nam se i mi ćemo vam pomoći u odabiru.

S obzirom na dolazak lijepšeg vremena, iskoristite ga za lagane šetnje u prirodi, ne zaboravite zdravo jesti i unusiti puno tekućine te dodatke na bazi magnezija, a za periode kad trebate puno sjediti ili stajati na mjestu koristite kompresijske čarape i vaše tijelo bit će vam zahvalno te vas noću neće mučiti grčevima u nogama, nego ćete mirno spavati.

Reference:
Carey, E. (2018). How to stop leg muscle cramps, Healthline
Stoppler, M.C. (2018). Muscle cramps, MedicineNet.com

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)