Novosti

Jeste li čuli za izraz dugi (LONG) COVID?

U najnovijem vodiču pod nazivom Povratak zdravlja i snage nakon Covid-19 kojeg potpisuju autori prim. dr. sc Marija Bubaš i prof. dr. sc. Krunoslav Capak saznajemo korisne informacije koje nam pomažu u razumijevanju Covida-19 i njenih posljedica.

Da kod Covid-19 nije riječ isključivo o akutnoj bolesti čiji simptomi potpuno prestaju nakon dva do tri tjedna prepoznato je već u početku epidemije (lipanj – srpanj 2020.) S obzirom da danas možemo reći da je riječ o novoj bolesti čije su dugotrajne posljedice i dalje predmetom proučavanja i zanimanja zdravstvene i stručne zajednice, najvažnije je podizati svijest o zdravstvenim problemima ujedinjenim pod nazivom dugi (long) COVID.

Post – covid – 19 stanje, što je to?

Javlja se kod osoba s vjerojatnom ili potvrđenom zarazom SARS-CoV-2 u anamnezi, obično tri mjeseca od početka bolesti, sa simptomima koje traju najmanje dva mjeseca i ne mogu se objasniti alternativnom dijagnozom (1).

Ako se prepoznajete u nekim od navedenih simptoma onda je upravo vodič Povratak zdravlja i snage nakon Covid-19 vaša sljedeća literatura. Preporučite je svima za koje znate da se bore sa simptomima dugog COVIDA i svakako se pridržavajte pravila i smjernica koje vam autori predlažu.

Izvor:
1. Bubaš, K. Capak – Povratak zdravlja i snage nakon Covid-19 – Vodič kroz Vaš oporavak nakon Covid-19 (2022.)

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)