Novosti, Savjeti

Kako provoditi testiranje na Covid-19 kod kuće?

Provođenje testiranja u kućnim uvjetima pomoći će da ljudi s asimptomatskim infekcijama ne postanu nesvjesni širitelji bolesti.

Svakim danom dostupno je sve više novih mogućnosti suzbijanja i kontrole pandemije virusa COVID-19. Tako odnedavno imamo mogućnost i na našem tržištu kupiti kućne testove na COVID-19.

Kako će nam to pomoći u budućnosti i koje su koristi kućnog testiranja? Stručnjaci se slažu da testova i mogućnosti testiranja treba biti što više, a kada im se pridoda i sigurnost i jednostavnost postupka testiranja, onda se možemo nadati da će testiranje postati redovna rutina koja će nas štiti od širenja bolesti. Posebna specifičnost je ta da kućni testovi mogu spriječiti zaražene osobe da nesvjesno šire virus u liječničkim ordinacijama ili drugim javnim mjestima gdje smo, kao pojedinci, najugroženiji.

Ako ste bili izloženi virusu ili ako počnete osjećati simptome bolesti, od vas će se tražiti samoizolacija, ali isto tako da obavite testiranje. Kućni testovi su siguran i pouzdan način testiranja bez posjećivanja liječnika i potencijalnog ugrožavanja vašeg ili tuđeg zdravlja.

PCR ili antigenski test?

Klinički laboratorijski testovi (PCR) ostaju tzv. „zlatni standard“ pri dijagnosticiranju infekcije COVID-19 jer oni funkcioniraju na temelju otkrivanja tragova genetskog otiska virusa, za razliku od (kućnih) antigenskih testova koji pretražuju fragmente proteina virusa. S druge strane, antigenski testovi brzi su i praktični. U dijagnostičke svrhe, s ciljem bržeg otkrivanja i izoliranja oboljelih te obrade njihovih kontakta, brzi antigenski testovi su koristan alat jer omogućavaju veću dostupnost testiranju i brže dobivanje rezultata testiranja. Testovi na antigene dobri su u brzoj identifikaciji oboljelih s većim količinama virusa u tijelu, a takve su osobe obično zaraznije, s velikim potencijalom širenja virusa. Dodatno, brzi antigenski testovi su korisni pri otkrivanju asimptomatskih pozitivnih osoba u obiteljima ili radnim organizacijama budući jer takve osobe mogu prenositi bolest na druge osobe. Kada brzi antigenski test potvrdi prisutnost virusa u asimptomatski zaražene osobe, kućnom samoizolacijom je rizik širenja zaraze sveden na minimum.

Treba uzeti u obzir da su antigenski testovi manje osjetljivi od PCR testova i vjerojatnije će u nekom postotku dovesti do „lažno negativnih“ ili „lažno pozitivnih“ rezultata. Za potvrdu rezultat potrebno je ponoviti test ili provjeriti provođenjem PCR testiranja.

Točnost testova prisutnosti virusa COVID-19 temelji se na dva glavna čimbenika: osjetljivost i specifičnost:

 • osjetljivost testa – koliko dobro test identificira osobu koja ima bolest
 • specifičnost testa – koliko dobro test identificira one koji nemaju bolest.

Što se svaki od čimbenika bliži 100 % to je test točniji i pouzdaniji.

Kućno testiranje Boson test

Samotestiranje izvoditi pedantno uz pridržavanje uputa

Pravilno rukovanje testom kod kuće je iznimno važno. Svakako se treba držati uputa i preporuka. Testovi su jednostavni, ali, bez obzira na jednostavnost, ukoliko to trebate, zatražite dodatno pojašnjenje djelatnika u poslovnici. Djelatnici Ljepote zdravlja – Centar zdravih rješenja pomoći će vam i dodatno pojasniti postupak, te kako učinkovito, pravilno i precizno koristiti test. Na taj način se smanjuje mogućnost pogreške i nevažećeg rezultata.

Testirajte se kod kuće sa Boson Biotech Rapid Sars-CoV-2 antigen testom

U našim poslovnicama možete kupiti brzi antigenski kućni test koji je dizajniran za brzo kvalitativno određivanje antigena virusa Sars-CoV-2 u brisu prednjeg dijela nosa kod osoba sa sumnjom na zarazu virusom u prvih sedam dana od pojave simptoma.

Odlike testa su:

 • bezbolno uzimanje uzorka iz prednjeg dijela nosa
 • jednostavan za upotrebu
 • rezultat za 15-20 minuta
 • 96,77% osjetljivost
 • 99,20% specifičnost
 • 98,72% točnost
 • skladištenje na sobnoj temperaturi
 • najpovoljnija cijena.

Tko je kandidat za kućni test:

 • Ako ste necijepljeni i imate simptome – možete potvrditi infekciju bez izlaska iz kuće.
 • Ako ste necijepljeni i nemate simptome, a želite biti sigurni da možete bez bojazni na obiteljsko okupljanje.
 • Ako ste bili izloženi virusu i imate simptome pa želite brzu potvrdu svojih sumnji.
 • Ako znate da je netko u vašoj blizini obolio, a vi nemate izražene simptome, kućni test će vam pomoći da otklonite nedoumice ili potvrdite sumnju.

Ukoliko sumnjate ili imate simptome bolesti uzrokovane virusom COVID-19, naša preporuka je:
NEMOJTE IZLAZITI IZ KUĆE!

Nabavite kućni test čim prije i imajte ga pri ruci u kućnoj ljekarni. Testirajte se redovno jer se stručnjaci slažu da jednostavnih i brzih testova treba biti što više jer ćemo redovnim i učestalim testiranjima smanjiti mogućnost širenja zaraze i zaštiti svoje i zdravlje naših bližnjih.

Preuzmite upute za postupak provođenja testiranja:

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)