Novosti, Savjeti

Njega bebine kože: savjeti koje je dobro znati

Njega bebine kože

I s higijenom bebine kože može se pretjerati…

Bebina koža bitno se razlikuje od kože odraslih ljudi. Tanka je i manje elastična, žlijezde znojnice i lojnice još uvijek nisu u funkciji te kožna barijera nije u potpunosti razvijena, što ih čini osjetljivijima na vanjske čimbenike. Stoga, iako je higijena vrlo bitna i ne smije se zapustiti, valja imati na umu da se s higijenom bebine kože može pretjerati.

Njega bebine kože

“Suho pranje bebe”

Prvih nekoliko tjedana, dok pupčana ranica u potpunosti ne zaraste, ne preporučuje se kupati dijete. Budući da novorođenčad u tom razdoblju još uvijek nema mogućnost samostalnog reguliranja tjelesne topline, ona se ne znoji. Zato se preporuča “suho pranje” bebe. Za to je potrebna posudica s mlakom vodom, gazica ili vata te mekani pamučni ručnik. Mokrom gazom ili vatom lagano se prelazi preko bebine kože, stavljajući naglasak na kožne nabore na preponama, ispod vrata i pazuha. Bitno je ne smočiti pupak, zbog mogućeg razvoja infekcija. Pupak se njeguje isključivo prema uputama iz rodilišta ili patronažne sestre.

Koža novorođenčeta i malih beba još nije dovoljno razvijena, a propusnost za lokalno primijenjena sredstva je povećana pa se ne preporučuje tretirati kupkama i šamponima koji mogu i narušiti pH bebine kože.

Kad je vrijeme za prvo kupanje u kadici?

Kada pupčana ranica zaraste, dijete se može početi kupati u kadici i to u mlakoj vodi. Koliko često kupati djecu i na što obratiti pažnju?

Odgovor na ovo pitanje prilično je opsežan i ovisi o mnoštvu čimbenika, poput dobi djeteta, tipu kože,  godišnjem dobu i sl. Naravno, zimi ćemo dijete kupati rjeđe nego u ljetnim mjesecima. Na roditeljima je zadatak shvatiti potrebe svog djeteta i prilagoditi se njegovim potrebama.

Njega različitih tipova kože

Djeca s normalnom i masnijom kožom mogu se kupati češće – svako drugi dan ili tri puta tjedno. Kada je riječ o suhoj dječjoj koži, preporučuje se kupati dva puta tjedno, pazeći, naravno, da se higijena pelenskog područja, kao i područja oko usta i nosića te rukice redovito održavaju čistima i njegovanima.

Toplina vode mora odgovarati tjelesnoj temperaturi, dakle oko 37 ºC, budući da je dječja koža osjetljiva na pothlađivanje, odnosno preveliku toplinu. U djece suhe kože, voda za kupnje trebala bi biti stupanj do dva hladnija. Naravno, ne zaboravite na temperaturu prostorije u kojoj se dijete kupa.

Njega bebine kože

Možda najvažniji savjet…

Još jedan važan savjet: ne ispuštajte dijete iz ruku! Ovo je važno radi sigurnosti ali i samog dodira roditelja i djece. Neka vam ovo iskustvo bude veselo i prožeto nježnosti.

 

A što s dječjom kozmetikom?

Kada dijete postane malo veće i može se osloniti na svoje noge, možete ga početi navikavati na tuširanje, prilikom čega se može koristiti dječja kupka. Kozmetiku za njegu dječje kože potrebno je prilagoditi potrebama svakog djeteta i obratiti pažnju na sastav kozmetike koja se koristi. Bitno je da nema parabena, mineralnih ulja, parafina, umjetnih boja i konzervansa. Također, budući da proizvodi za kupanje mirišu, važno je da je riječ o hipoalergenim mirisima te da je pH srodan koži. Za čišćenje osjetljive dječje kože važno je odabrati nježne proizvode, koji će istovremeno čistiti, ali i hraniti te štititi dječju kožu, pritom pružajući mirisnu svježinu i mekoću.

 

Naša preporuka je kozmetika Trudi zbog toga što proizvodi sadrže blage i umirujuće prirodne sastojke. Dječja kozmetika Trudi rezultat je pažljivog istraživanja i pomno odabranih kvalitetnih sirovina. Ne sadrži agresivne konzervanse, parabene, mineralna ulja, parafine ni umjetna bojila, a mirisi su hipoalergeni. Sastojci su srodni pH vrijednosti dječje kože. Više informacija o ponudi dječje kozmetike Trudi doznajte OVDJE.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)