Novosti, Savjeti

4 namirnice koje mogu djelovati na pojavu pelenskog osipa

Treba znati da svaka namirnica može izazvati osjetljivost kod male djece i iziritirati kožu. Međutim, ipak postoje određene skupine koje su vjerojatniji uzrok ovoj pojavi.

Crvena, iziritirana koža na bebinoj guzi dobro je poznata pojava svima roditeljima. Pelenski osip se javlja kod otprilike 2/3 novorođenčadi i djece dojenačke dobi, a zanimljiva činjenica jest da djeca koja su dojena majčinim mlijekom imaju manju vjerojatnost razvoja pelenskog osipa.

Pelenski osip ili dermatitis najčešće nastaje kao posljedica iritacije kože nekim vanjskim čimbenicima poput parfema, bojila i parabena, mahom prisutnih u pelenama i vlažnim maramicama ili pak neredovitog mijenjanja pelena. Ali, to ne mora uvijek biti jedini razlog.

Osip se može pojaviti kao posljedica prehrane djeteta!

Djeca mogu reagirati na određene namirnice tako što im se pojavi osip na pelenskom području. Nije nužno riječ o alergijskoj reakciji, iako ni to nije isključeno, već se najčešće radi o preosjetljivosti djeteta na pojedinu skupinu namirnica ili određenu namirnicu.

Tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta jedini izvor prehrane jest mlijeko, majčino mlijeko. Bioaktivne komponente majčina mlijeka toliko su jedinstvene, da uz svu moguću tehnologiju današnjice još nitko nije uspio proizvesti formulu koja bi ga mogla zamijeniti. Bebe dojene majčinim mlijekom imaju jači imunitet, što se može vidjeti i u slučaju pelenskog osipa, koji je rjeđa pojava u tom slučaju. Majčino mlijeko bogato je antitijelima, koja stvaraju zaštitni sloj u crijevima, koji štiti dijete od potencijalnih alergena. Stoga se savjetuje, naravno, ukoliko je to moguće, dojiti dijete i dalje, za vrijeme uvođenja krute hrane.

Kada bebe počnu jesti krutu hranu, dolazi i do promjena u njihovom probavnom sustavu, crijeva se navikavaju na nove namirnice, koje mogu biti okidač za pojavu crvenila pelenskog područja.

S kojim onda namirnica započeti dohranu?

Treba znati da svaka namirnica može izazvati osjetljivost kod male djece i iziritirati kožu. Međutim, ipak postoje određene skupine koje su vjerojatniji uzrok ovoj pojavi. Dohrana beba svakako započinje namirnicama poput tikvice, mrkve, kruške i jabuke. Ove namirnice nisu slučajno sastav prvih kašica upravo zato što njihova konzumacija uglavnom prođe bez alergijskih reakcija.

Dohrana beba svakako započinje namirnicama poput tikvice, mrkve, kruške i jabuke.

4 namirnice koje mogu djelovati na pojavu pelenskog osipa

Namirnice bogate kiselinama najčešći su „krivci“ za iritaciju bebine kože. Citrusi sadrže dosta kiselina, koje mogu biti teško podnošljive za dječji probavni sustav. Ovoj skupini pripadaju naranče, limuni, limete, grejp, mandarine, bilo da se radi o kašici ili soku. Druga po redu namirnica koja može djelovati na pojavu pelenskog osipa jest rajčica i proizvodi od rajčice, isto zbog kiselina u samom sastavu rajčice. Jagode, iako su ukusne, njihove kiseline mogu iziritirati probavni sustav vaše bebe. Pšenica i druge žitarice koje sadrže gluten mogu biti uzrok pojavi pelenskog osipa, stoga se savjetuje u početku djeci raditi kašice sa žitaricama siromašnim na glutenu, primjerice riža.

U slučaju pojave bilo kakvog znaka alergije, treba se posavjetovati s pedijatrom kako biste isključili mogućnost ozbiljnijih reakcija od samog pelenskog osipa. Uz gore 4 navedene namirnice, obratite pažnju i na kravlje mlijeko, jaja, soju, orašaste plodove, ribu i morske plodove, kupus, crveni luk, ali i na aditive, konzervanse i bojila, ukoliko djeci ponudite kupovnu kašicu. Neke od navedenih namirnica svakako nisu odabir za prve bebine kašice, ali mogu biti okidač za alergije i kasnije, kada dijete već prijeđe u potpunosti na krutu hranu.

Različite namirnice ne treba uvoditi odjednom, već jednu po jednu, s razmakom između uvođenja druge, nove namirnice, od 3 do 4 dana.

Kako znati koja namirnica smeta vašoj bebi?

Mnoge bebe probaju puno novih namirnica, kada jednom počnu s krutom hranom, što može biti otegotna okolnost prilikom otkrivanja uzroka iritacije.
Različite namirnice ne treba uvoditi odjednom, već jednu po jednu, s razmakom između uvođenja druge, nove namirnice, od 3 do 4 dana. Na taj način možete pratiti reakcije vašeg djeteta i lakše otkriti koja mu hrana smeta. Također, savjetuje se novu namirnicu uvesti kao drugi obrok, odnosno obrok koji slijedi nakon mliječnog obroka. Tako se lakše kroz dan može uočiti moguća reakcija djeteta na neku namirnicu. Čak se smatra da s uvođenjem nove hrane treba započeti polagano, s jednom do tri žličice za početak, a sutradan i kasnije tu količinu postepeno povećavati, ako dijete nije izreagiralo na nju.

Savjet plus!

Budući da bebe više vole slatki okus koji nudi voće, bilo bi dobro da prve kašice budu povrtne, kako kasnije ne biste imali problema s njihovim odbijanjem povrća.

Za njegu i zaštitu bebine kože Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja preporučuje:

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)