Novosti, Savjeti

Bebi se pojavio osip: što moram znati?

Pelenski dermatitis ili osip manifestira se u obliku crvenila i iritacije na koži, najčešće u području koje pokriva pelena.  

Iako je bebina guza već postala sinonim za nježnu i glatku kožu, nerijetko se bebe i roditelji bore s crvenilom i nadražajima kože, naročito u pelenskom području.

Najčešće se radi o dermatitisu nastalom uslijed iritacije kože. Međutim, iritaciju mogu uzrokovati i seboroični dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, psorijaziformni dermatitis i gljivica, najčešće Candida albicans. 

Znate li?
Oko 2/3 novorođenčadi i djece dojenačke dobi razviju pelenski dermatitis.

Osnovni način razlikovanja uzroka pelenskog dermatitisa jest mjesto zahvaćeno iritacijom, ali i sam tijek pelenskog osipa. 

Pelenski dermatitis zahvaća područja koja su u neposrednom dodiru s pelenama. To je područje stražnjice, gornjeg dijela bedara, spolovila i donjeg dijela trbuščića. Kada se radi o gljivici ili seboroičnom dermatitisu, najčešće su iritacijom zahvaćena područja nabori na koži, koji nisu inače u doticaju s pelenom.

Tijek pojave pelenskog osipa jest periodičan i traje najčešće do 3 dana, ukoliko se tretira na klasičan način. Iritacije i crvenilo koje je pak trajnije prisutno, najčešće ukazuje na drugi uzrok te je potrebno zatražiti savjet i mišljenje pedijatra. 

Kod tek rođene djece kožna barijera još nije dovoljno razvijena, stoga je koža izrazito osjetljiva i podložnija vanjskim utjecajima. Vlažnost koja nastaje uslijed dugotrajnog nošenja pelena i zadržavanja urina ili stolice na koži djeteta, glavni je uzrok pelenskog osipa.

Kada je koža vlažna, površinski sloj je osjetljiviji i pojačava se trenje između kože i pelene. Uz to, bakterije iz urina i stolice dodatno pogoduju razvoju iritacije. 

Dolazi do pojave crvenila kože različitog intenziteta na područjima prekrivenim pelenom. Kasnije, ukoliko upala potraje dulje, može doći  do pojave mjehurića i ranica te kasnije i do infekcije gljivicom Candidom albicans

Stoga je vrlo važno voditi računa da do osipa ne dođe, a ukoliko pak dođe, pravovremeno reagirati i spriječiti daljnje komplikacije. 

Znate li?
Djeca koja su dojena majčinim mlijekom imaju manju vjerojatnost razvoja pelenskog dermatitisa.

Savjeti kako prevenirati i smanjiti iritaciju na pelenskom području: 

 • Pelene se trebaju mijenjati često, svako dva sata, osobito kod novorođenčadi 
 • Pelene trebaju biti kvalitetne i prozračne s visokom moći upijanja 
 • Obratite pažnju na sastav vlažnih maramica koje koristite, važno je da ne sadrže alkohol
  Dobro brišite pelensko područje i vodite računa da otklonite sve tragove urina i stolice 
 • Dok je osip prisutan umjesto vlažnih maramica savjetuje se kožu čistiti mlakom vodom 
 • Kožu djeteta njegovati odgovarajućim mastima 
 • Kada se pojavi crvenilo, dobro je dijete namazati kremom s cinkom 
 • Poželjno je povremeno ostaviti dijete na odgovarajućoj podlozi bez pelene, kako bi se pelensko područje bilo što izloženije zraku 
 • Ukoliko je pelenski osip prisutan unatoč svim poduzetim mjerama, obavezno potražiti savjet pedijatra
   

Zašto kreme namijenjene tretiranju pelenskog osipa sadrže cink? Mineral cink ima svojstvo isušivanja kože i umirivanja upalnog procesa na koži. Također, cink pročišćava pore, sprječava razvoj bakterija i smanjuje crvenilo kože. 

Trudi zaštitna krema s cinkom, peludi i nevenom preporučuje se za njegu kože kod mijenjanja pelena. Idealna je za sprječavanje i zaštitu pelenskog područja od iritacija, crvenila i pojave pelenskog osipa, te za učinkovito ublažavanje već postojećih tegoba. Bogata, hranjiva krema antibakterijskog učinka sadrži cinkov oksid i pčelinji vosak koji stvaraju zaštitni sloj i učinkovito štite kožu od agresivnog djelovanja urina i stolice, te neven koji smiruje nadraženu kožu. 
Hranjive tvari iz propolisa, shea maslaca i ulja kokosa svojim visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, vitamina A i E hrane kožu, pružajući joj zaštitu od isušivanja i iritacije, te osiguravaju dugotrajnu hidrataciju i mekoću. Trudi zaštitna krema pospješuje obnovu kože i stvara zaštitnu barijeru ne ometajući prirodno disanje kože. 

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)