Novosti, Savjeti

Bebine prve cipelice

Dječje cipelice. cipelice za novorođenče

Cipele kod sasvim male djece (beba) služe kao dodatna oprema uz odjeću i nemaju potpornu ulogu kod djece koja tek usvajaju prve korake. 

I zaista, cipele nisu potrebne kada je malo dijete u fazi puzanja, čak mogu i smetati djetetu prilikom prvih nesigurnih koraka. 

Pa kada treba početi s nošenjem cipela? 

Mala djeca ne trebaju nositi cipele s tvrdim potplatom sve dok ne počnu hodati na otvorenom, znači otprilike između 15 i 24 mjeseca. Do tada, za nesiguran hod preporučuju se meki potplati na cipelama ili najbolje je da dijete hoda bez obuće. Kada beba pokušava hodati i tek razvija samostalan hod najbolje je da to pokušava bosonoga. Hodanje bez obuće je najbolji način da osjeti podlogu ispod sebe, održava ravnotežu, nauči padati i uskladi kretanje i faze hoda. Bitno je istaknuti da hodanje bez obuće jača gležanj i sveze zglobova 

Dječje bose noge u travi

Razvoj i izgled stopala kod male djece 

Dječje stopalo se razvija,  a kosti i zglobovi stopala su fleksibilni. Većina djece razvija lukove (odignut dio središnjeg dijela stopala – uzdužni luk) oko 6 godine. Zato se može kod manje djece činiti da imaju ravna stopala. Uzdužni luk dakle nije vidljiv ili se on u potpunosti izravna kada dijete stoji. Zapravo luk je prisutan, ali je u fazi formiranja. S vremenom on dobiva svoju fiziološku krivinu.  

Kako izabrati i na što paziti prilikom odabira obuće

Izbor odgovarajuće obuće za djecu zahtjeva poštivanje i primjenu nekoliko principa: 

 • Najvažnija je odgovarajuća veličina obuće (najbolje je odrediti pomoću mjerača koje trgovine obućom imaju i pri tom zatražiti pomoć djelatnika) 
 • Cipela mora biti fleksibilna. To znači da je dio ispod prednjeg dijela stopala (metatarzalni jastučić) savitljiv i podatan. 
 • Cipele moraju biti lagane, izrađene od prirodnog, prozračnog materijala kako se stopalo ne bi znojilo. 
 • Vrlo važno je da se potplat ne kliže i da je dio oko pete čvrst kako bi stopalo bilo čvrsto i ne bi klizalo unutar cipele. 
 • Prilikom kupnje obavezno provjeriti da prsti stopala imaju dovoljno mjesta unutar cipele. 
 •  Dijete mora probati obje cipele i pokušati hodati u njima. Budući da stopala nisu identična bitno je da dijete osjeti kakav je osjećaj prilikom hoda u cipelama. 
 • Obuću je najbolje isprobavati u poslijepodnevnim satima, nakon dnevnih aktivnosti jer su zbog opterećenja stopala šira i duža u odnosu na jutarnje sate. 

Ne zaboravite:

 • Cipele moraju biti dovoljno široke – ne smiju stiskati niti stezati stopalo
 • Obavezan je elastičan i podatan potplat koji ne klizi, 
 • Na cipelama ne smije biti povišenja na petnom dijelu kako bi težina tijela bila pravilno raspoređena, 
 • Cipele moraju biti izrađene od prirodnih materijala koji garantiraju veću prozračnost i elastičnost. 
 • Obavezan je unutarnji, anatomski uložak od mekog i prirodnog materijala za optimalnu udobnost. 

Ljepota zdravlja – centar zdravih rješenja preporučuje Ciciban obuću od prvih samostalnih koraka. U našim prodavaonicama nudimo šlapice Ciciban koje su idealna obuća za boravak u vrtićima, školi i domu i svojom kvalitetom garantiraju bezbrižnu igru, zdrave pokrete  i pravilan razvoj stopala. 

Bebine noge

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)