Novosti, Savjeti

O palijativnoj skrbi

Palijativna skrb vidi osobu izvan bolesti.
To je temeljni pomak u pružanju zdravstvene skrbi.

Što je palijativna skrb? 

Kroz vijekove ljudi su tražili “dobru smrt” u kojoj se fizički osjećaju ugodno, s kojima se postupa sa suosjećanjem i poštovanjem, te u cijelom procesu pred kraj života imaju osjećaj kvalitetnog završetka. Naravno, na to kao pojedinci ne možemo utjecati, ali društvo, zdravstvena skrb i u konačnici palijativna skrb upravo ima za cilj osigurati svakom pojedincu dostojanstven i kvalitetan životni kraj. 

Palijativna skrb je specijalizirana medicinska skrb za osobe koje žive s teškom bolešću. Ova vrsta skrbi usmjerena je na oslobađanje od simptoma i stresa bolesti. Cilj je poboljšati kvalitetu života kako bolesnika tako i obitelji. 

Prvobitno je palijativna skrb razvijena za osobe s terminalnom bolešću. No u posljednjem desetljeću postala je medicinska specijalnost koja se usredotočuje na mnogo širi raspon ozbiljnih ili po život opasnih bolesti. 

Danas su pacijenti s rakom, srčanim bolestima, kroničnim bolestima pluća, AIDS-om, Alzheimerovom bolešću, multiplom sklerozom, amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) i mnogim drugim teškim bolestima vrlo često u programu palijativne skrbi. 

Jedna od prednosti palijativne skrbi je prepoznavanje ljudske strane bolesti. U istraživanju pacijenata iz palijativne skrbi iz 2011. spomenuli su ove posebne potrebe: “biti prepoznat kao osoba”, “imati izbor i imati kontrolu”, “biti povezan s obitelji i vanjskim svijetom”, “biti duhovno povezan”, i “fizički komfor”. 

Palijativnu skrb pruža posebno obučeni tim liječnika, medicinskih sestara i drugih stručnjaka koji rade sinergijski kako bi pružili dodatni sloj podrške. Palijativna skrb temelji se na potrebama bolesnika, a ne na prognozi bolesnika. Prikladan je u bilo kojoj dobi i u bilo kojoj fazi ozbiljne bolesti, a može se pružiti uz kurativno liječenje. 

Tim za palijativnu skrb osigurava: 

  • Vrijeme koje treba posvetiti intenzivnim obiteljskim sastancima i savjetovanju za pacijente/obitelj
  • Vješta komunikacija o tome što očekivati ​​u budućnosti kako bi se osiguralo da skrb bude usklađena s ciljevima i prioritetima pacijenta i obitelji
  • Stručno upravljanje složenim fizičkim i emocionalnim simptomima, uključujući složenu bol, depresiju, tjeskobu, umor, nedostatak daha, zatvor, mučninu, gubitak apetita i poteškoće sa spavanjem
  • Koordinacija i komunikacija planova skrbi među svim pružateljima usluga (primarni liječnik, zdravstveni djelatnici koju pružaju njegu u kući, patronažne sestre i ostali zdravstveni stručnjaci).

Brojne studije pokazuju da palijativna skrb značajno poboljšava kvalitetu života pacijenata i smanjuje opterećenje simptomima pacijentu i obitelji. 

Jedan od primarnih ciljeva je upravljanje simptomima. Sama bolest može uzrokovati simptome, ali i liječenje može uzrokovati simptome nepovoljne za pacijenta. Na primjer, kemoterapijski lijekovi mogu uzrokovati mučninu i povraćanje . Također, narkotički lijekovi za kontrolu boli često dovode do zatvora. 

Pružajući olakšanje za različite simptome, palijativna skrb može pomoći u nastavku aktivnosti svakodnevnog života i poboljšati sposobnost pacijenta da se podvrgne ili završi svoje medicinske tretmane. 

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)