Novosti, Savjeti

5 namirnica za smanjenje krvnog tlaka

Promjena prehrane može značajno smanjiti visoki krvni tlak. Istraživanja su pokazala da određena hrana može sniziti krvni tlak, za kratak vremenski period, ali i dugoročno.

1. Tamna čokolada

Ova slatka poslastica može sniziti krvni tlak. Nekoliko kliničkih studija (1)  sugerira da čokolada bogata kakaom snižava krvni tlak kod osoba s hipertenzijom ili predhipertenzijom.

Odaberite visokokvalitetnu čokoladu koja sadrži minimalno 70 posto kakaa i svaki dan konzumirajte jedan komadić ili kockicu čokolade. Oprez! Zadržite se samo na jednoj kockici😊

2. Kivi

Dnevna porcija kivija može smanjiti krvni tlak kod osoba s blago povišenim razinama, prema rezultatima studije (2).

Istraživači su usporedili učinke jabuka i kivija na osobe s blago povišenim krvnim tlakom.

Otkrili su da je jedenje tri kivija dnevno tijekom 8 tjedana rezultiralo značajnijim smanjenjem i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, u usporedbi s jedenjem jedne jabuke dnevno u istom razdoblju. Autori sumnjaju da su bioaktivne tvari u kiviju uzrokovale smanjenje.

Kivi je također bogat vitaminom  C, što može značajno utjecati (3) na očitanja krvnog tlaka kod ljudi koji su konzumirali oko 500 mg vitamina svaki dan kroz period od 8 tjedana.

Kivi se može dodavati salatama  ili smoothiejima.

3. Zob

Zob sadrži  beta-glukan, koji može smanjiti (4) razine kolesterola u krvi. Beta-glukan također može sniziti krvni tlak, prema nekim istraživanjima.

A razna istraživanja (5) zaključila su da veća potrošnja beta-glukanskih vlakana može sniziti i sistolički i dijastolički krvni tlak. Ječam također sadrži ovo vlakno.

Započnite slobodan dan zdjelicom zobenih pahuljica ili umjesto krušnih mrvica upotrijebite mljevenu zob da biste dali teksturu mesu ili vegetarijanskim pljeskavicama.

4. Češnjak

Češnjak je prirodni antibiotik i antifungalna hrana. Njegov glavni aktivni sastojak, alicin, često je odgovoran za povezane zdravstvene dobrobiti.

Neka istraživanja (6)sugeriraju da češnjak povećava tjelesnu proizvodnju dušikovog oksida, koji pomaže glatkim mišićima da se opuste i da se krvne žile prošire. Ove promjene mogu smanjiti hipertenziju. Istraživanje (7) potvrdilo je ekstrakt češnjaka smanjuje i sistolički i dijastolički krvni tlak kod osoba s povišenim krvnim tlakom.

5. Fermentirana hrana

Fermentirana hrana bogata je probioticima, korisnim bakterijama koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja crijeva. Konzumiranje probiotika može imati skroman učinak na visoki krvni tlak, prema recenziji (8) od devet studija.

Istraživači su izvijestili o pojačanim učincima kada su sudionici studije konzumirali:

  • više vrsta probiotičkih bakterija
  • probiotike redovito više od 8 tjedana
  • najmanje 100 milijardi jedinica koje stvaraju kolonije dnevno

Fermentirana hrana koju treba dodati prehrani uključuje:

  • prirodni jogurt
  • kimchi
  • kombucha
  • jabučni ocat
  • miso
  • tempeh

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)