Savjeti

Kako pomoći i brinuti o starijim osobama?

U životima mnogih dolazi trenutak u kojem se moraju početi brinuti o starijim, voljenim osobama. Kad za vašu obitelj dođe taj trenutak, želite se pobrinuti da se s vašom voljenom osobom postupa na ispravan način s poštovanjem i strpljenjem te da joj je pružena pravilna i potrebna skrb. Bilo da skrb prepuštate stručnim ljudima ili sami kod kuće skrbite za stariju osobu, korisno je upoznati se s različitim načinima pružanja najbolje moguće skrbi.

Ukoliko sami skrbite o voljenoj osobi, potrebno je pobrinuti se da imate odgovarajuću zalihu njenih lijekova. Ukoliko osoba uzima više lijekova, najbolje je kupiti organizator kutije za tablete s odjeljcima označenim danima u tjednu, kao i dozama ujutro i poslijepodne. Potrebno je napraviti preinake u domu kako bi se osigurala sigurnost starije osobe. Neke od poželjnih izmjena uključuju:

  • Ugradnju povišenog WC-a
  • Ugradnju rampe za invalidska kolica ili hodalice
  • Postavljanje rukohvata uz WC i tuš
  • Uključivanje nekoliko noćnih svjetiljki s automatskim senzorom u cijelom domu kako biste bili u mogućnosti vidjeti hoće li se probuditi noću i je li im što potrebno
  • Provjeru jesu li kabeli i žice sigurno pospremljeni kako bi se spriječili mogući padovi1.

Važno je naučiti i prakticirati pravilnu komunikaciju sa starijom osobom. Često se starijim osobama treba više puta nešto ponoviti i dobro ih saslušati zbog čega je bitno imati strpljenja i razumijevanja. Potrebno se kontinuirano educirati i pokušati biti u tijeku s najnovijim inovacijama u skrbi za starije osobe i najboljim praksama u dugoročnoj skrbi1. Najbolje je dogovoriti raspored između vas i ostalih članova obitelji kako biste pomogli vašoj starijoj voljenoj osobi kad su u pitanju kupanje, pregledi liječnika, poslovi, kupovina, kuhanje itd.

Važno je održavati starije osobe aktivnima i uključenima – tjelovježba je važna kad se brinete za starije osobe kako biste ih održali zdravima te čak umanjili rizik od padova i ozljeda. Dok se brinete za osobne potrebe starije osobe u sadašnjosti, također biste trebali biti sigurni da je sve ažurno i dovršeno kad je riječ o njihovoj važnoj papirologiji poput oporuke ili odlučivanja o davanju punomoći.

Velik broj starijih osoba pati od kognitivnih poteškoća zbog kojih prolaze kroz ozbiljne promjene osobnosti te im je potrebna kontinuirana briga i pažnja2. Upravo zbog toga mnogi se odluče da svoje voljene smjeste u staračke domove ili stacionare zdravstvenih ustanova. Mogućnost ostvarenja čestih posjeta ključne su za održavanje kontakta s voljenima; starijima je potrebna interakcija i osjećaj brige i ljubavi, a na taj način i vi dobivate uvid u njihovu sigurnost, zdravlje i uvjerenje da im je pružana potrebna skrb.

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)