Savjeti

Koje su prednosti kućnog inhalatora?

Inhalator je medicinski uređaj koji osoba s respiratornim oboljenjem može koristiti za izravno i brzo udisanje/inhaliranje lijeka. Raspršivač unutar uređaja pretvara lijek u maglu koja se može disati. Osoba udiše sitne čestice, omogućujući tijelu da brzo i učinkovito apsorbira lijek.

Što je kućna inhalacijska terapija?

Terapija kućnim inhalatorom djeluje tako da dozu lijeka pretvara iz tekućeg oblika u maglicu koju osoba zatim udiše. Liječnici savjetuju kućnu terapiju inhalatorom za razne zdravstvene probleme, ali prvenstveno za respiratorne, kao što su:

 • kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)
 • cistična fibroza
 • astma
 • emfizem
 • kronični bronhitis1

Postoje dvije osnovne vrste inhalatora:

 1. Kompresorski (mlazni) inhalator koristi komprimirani zrak za pretvaranje lijeka u maglu.
 2. Ultrazvučni inhalator postiže isti rezultat korištenjem ultrazvučnih vibracija.

 

Kućna terapija inhalatorom ne zahtijeva od osobe da koordinira svoje disanje sa spremnikom lijeka, što ga čini lakšim za korištenje od drugih uređaja, poput pumpica ili spreja. Iz tog razloga liječnici često preporučuju inhalatore osobama koje bi mogle imati poteškoća pri udisaju, poput djece, starijih osoba i osoba na respiratorima.2

Prednosti

Kućna terapija inhalatorom dostavlja lijek direktno u pluća, odnosno tamo gdje je najpotrebniji. Kao rezultat toga, ova vrsta liječenja djeluje brže i daje bolje rezultate s manjim dozama od tableta ili injekcija. Pomoću inhalatora lijek se raspršuje u obliku sitnih čestica kako bi djelovao u najdubljim dijelovima dišnog sustava. Prednost inhalacijske terapije u odnosu na klasičnu primjenu lijeka je mogućnost da lijek ciljano djeluje na respiratornu sluznicu te omogućuje prilagodbu doze i koncentracije lijeka te je jednostavno za primjenu kod pacijenata svih dobnih skupina.

Isto tako inhalatori često zahtijevaju manje doze lijekova da bi bili učinkoviti, pa zato kućna terapija inhalatorom može imati manje neželjenih nuspojava nego drugi oblici terapije.

Kućna terapija inhalatorom obično traje 15-25 minuta.3

Kako koristiti kućni inhalator?

Primjena inhalatora u kućnim uvjetima može biti učinkovit način liječenja respiratornih problema, ali ljudi moraju pravilno koristiti inhalatore kako bi postigli željene rezultate. Pravilna tehnika inhalacije uz primjenu kvalitetnog uređaja za inhalaciju doprinosi uspješnosti rezultata. Važno je praćenje stanja i respiratornog statusa tijekom i nakon inhalacije.

Pravilan postupak inhalacije sastoji se od sljedećih koraka:

 • Temeljito oprati ruke prije samog početka
 • Staviti točnu dozu lijeka u čašicu i razrijediti prema uputama liječnika ukoliko je potrebno
 • Staviti gornji dio na čašicu za lijekove
 • Postaviti masku za lice na mjesto/ umetnuti nastavak za usta u usta
 • Spojiti jedan kraj cijevi na kompresor, a drugi na čašicu za lijek
 • Staviti nastavak sa usta između zuba i zatvoriti usne/ namjestiti masku za lice na lice koristeći traku kako bi ostala na mjestu
 • Uključiti kompresor
 • Normalno disati
 • Ne zadržavati dah nakon udisanja lijeka!
 • Na kraju je potrebno rastaviti sustav i očistiti inhalator4

Kod korištenja inhalatora ne preporučuje se upotreba eteričnih ulja jer mogu izazvati začepljenje sitnih mlaznica na dijelovima uređaja, ali isto tako eterična ulja kod osoba s preosjetljivim respiratornim sustavom mogu izazvati neželjene respiratorne reakcije. Kućni inhalator može se na preporuku dobiti preko potvrde o ortopedskim i drugim pomagalima kod liječnika opće medicine (ukoliko ima medicinsku indikaciju potrebnu za propisivanje) ili kupiti u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)