Novosti, Savjeti

Srčani udar u žena – 6 čimbenika rizika

  • Srčani udar je po život opasan događaj uzrokovan prekidom dotoka krvi u srce. Često je posljedica začepljenja obližnje arterije.
  • U današnje vrijeme mnogi ljudi preživljavaju srčani udar zbog učinkovitog liječenja. Odgađanje liječenja međutim, dramatično smanjuje šanse za preživljavanje.
  • Srčani udar razlikuje se od srčanog zastoja, u kojem srce potpuno prestaje raditi. Oboje su hitni medicinski slučajevi, a bez liječenja srčani udar može dovesti do zastoja srca.

Očekivanja su da će srčani udar doći iznenada, uz jaku bol u prsištu. Međutim, istraživanja pokazuju da žene osjećaju simptome nekoliko tjedana prije srčanog udara. Studija iz 2003. od 515 žena koje su doživjele srčani udar prenosi da je 80% žena imalo najmanje jedan simptom najmanje 4 tjedna prije srčanog udara.

Simptomi koji mogu ukazivati na predstojeći srčani udar:

može biti stalna, povremena ili pojaviti se u snu

Većina žena prijavila je neobičan umor u tjednima koji su prethodili srčanom udar. Osjećaj ekstremnog umora javljao se pri najmanjoj aktivnosti i naporu.

Osjećaj drhtavice ili slabosti može biti popraćen: anksioznošću, vrtoglavicom, nesvjesticom, omaglicom.

Kratkoća daha ili teško disanje bez napora, popraćeni umorom ili bolovima u prsima, javljali su se kod određenog postotka žena prije srčanog udara. Neke žene su prijavile nedostatak daha u ležećem položaju, a simptom se smanjivao prilikom uspravnog sjedenja.

Nagla navala znoja uz hladnu i vlažnu kožu.

Glava, čeljust, vrat, ramena i kroz jednu ruku – bol koja se ne može pripisati niti jednoj grupi mišića.

Gotovo polovica žena u studiji iz 2003. prijavila je probleme sa spavanjem u tjednima prije srčanog udara.

Neke žene osjetile su bol i pritisak u želucu prije srčanog udara.

Brojni su čimbenici koji mogu utjecati na pojavu srčanog udara u žena. Najvažnije i najutjecajnije navodimo, ali i kako utjecati na bolje ishode ukoliko su oni već prisutni:

Ukoliko se visoke vrijednosti krvnog tlaka pojavljuju duže vrijeme liječenje će ovisiti o nekoliko čimbenika, uključujući:

  • koliko je visok krvni tlak
  • rizik od kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara

Liječnik će preporučiti različite opcije u cilju reguliranja  krvnog tlaka. Svakako će kod blage hipertenzije preporuka biti: promjena načina života i praćenje krvnog tlaka.

Kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL) čini većinu kolesterola u tijelu. Kada osoba ima previše LDL kolesterola, može se nakupiti u stijenkama krvnih žila, stvarajući plak. Naslage plaka na krvnim žilama smanjuju protok krvi djelujući na povišenje krvnog tlaka.

HDL kolesterol poznat je kao dobar kolesterol zbog funkcija koje obavlja u tijelu. Kruženjem u krvotoku pomaže uklanjanju drugih oblika kolesterola apsorbirajući ga i noseći ga u jetru. Jetra tada može ponovno preraditi kolesterol za uporabu ili ga poslati iz tijela kao otpad. Ukoliko su razine HDL-a niske i njegova funkcija je znatno smanjena.

Ukoliko žena kroz godine razvije rezistenciju na inzulin (najčešće kao posljedica nekvalitetne prehrane i smanjene tjelesne aktivnosti), zbog problema s inzulinom, glukoza ne može ući u stanice kako bi osigurala energiju, već se umjesto toga nakuplja u krvotoku. Kako krv s visokom razinom glukoze putuje tijelom, može uzrokovati raširena oštećenja, uključujući krvne žile i bubrege. Ovi organi pak imaju ključnu ulogu u održavanju zdravog krvnog tlaka. Rješenje je: održavati šećer u krvi u normalnim rasponima.

Rješenje: slijediti prehranu zdravu za srce (https://www.ljepota-zdravlja.hr/mediteranska-prehrana/)

Konzumiranje hrane koja sadrži polinezasićene masti i omega-3 , poput masne ribe, uz voće i povrće može podržati zdravlje srca i smanjiti rizik od KVB-a. Sličan učinak ima i smanjenje unosa prerađene hrane, soli, zasićenih masti i dodanog šećera (https://www.ljepota-zdravlja.hr/4-bijele-smrti/)

Pušenje je ključni faktor rizika za gotovo sve oblike kardiovaskularnih bolesti (KVB). Iako prestanak pušenja može biti težak, poduzimanje koraka u tom smislu može drastično smanjiti njegove štetne učinke na srce.

Na sve navedene čimbenike rizika moguće je utjecati. Zdrave životne navike; tjelesna aktivnost, zdrava i uravnotežena prehrana, kontrola tlaka i redoviti liječnički pregledi trebali bi biti redovne životne navike.

Izvor:
Women’s early warning symptoms of acute myocardial infarction.
McSweeney JC, Cody M, O’Sullivan P, Elberson K, Moser DK, Garvin BJ.
Circulation. 2003 Nov 25;108(21):2619-23. doi: 10.1161/01.CIR.0000097116.29625.7C. Epub 2003 Nov 3.
PMID: 14597589
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14597589/

Related Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)